Norāda uz kukuļdošanu Rīgas mēra vēlēšanās 1997. gadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Svētdien Latvijas Televīzijas raidījumā «De facto» tika publiskota kārtējā Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietā iesaistīto personu saruna. Šoreiz sarunā tika pieminēta kukuļdošana Rīgas Domes priekšsēdētāja vēlēšanās 1997. gadā.

Raidījumā tika publiskota partijas «Jaunais centrs» (JC) Jūrmalas deputāta kandidātu Leonīda Lasmaņa un Gvido Harija Volbruga saruna ar Jūrmalas Domes deputātu Ilmāru Ančānu («Mūsu zeme»), kurā Ančānam tika izteikts piedāvājums par labvēlīgu balsojumu pašvaldības mēra vēlēšanās. Tika nosaukta summa 10 000 eiro (7028 lati), kā arī tika norādīts, ka Rīgā piedāvā līdzīgu summu. Ančānam tika skaidrots, ka Andra Bērziņa (LC) kandidatūra 1997. gada pavasarī tika atbalstīta pēc tam, kad viņa partijas biedrs Andrejs Panteļejevs atnesis naudu. Tā kā bijušas vajadzīgas četras balsis, atnestas četras aploksnes — katrā pa 10 000 ASV dolāru (5520 latu). Nauda it kā bijusi paredzēta kreiso politisko spēku deputātiem Borisam Cilevičam (SC), Tatjanai Ždanokai (PCTVL), Jakovam Plineram (PCTVL). Ždanoka pēc naudas saņemšanas to Domes tualetē pārskaitījusi, un kreiso spēku deputāti nobalsojuši par «Latvijas ceļa» mēra kandidātu Bērziņu.

Kā norādīja raidījuma veidotāji, pieminētie politiķi skaidrojuši, ka publiskotajā sarunā teiktais ir meli. Panteļejevs uzsvēris, ka tajā laikā bijis Saeimas LC frakcijas vadītājs un neesot atbildējis par jautājumiem, kas saistīti ar Rīgas Domi. Savukārt Pliners un Cilevičs apgalvoja, ka viņi lēmumus par balsošanu Rīgas mēra vēlēšanās pieņēmuši patstāvīgi un nauda viņiem nav piedāvāta.

Kā ziņots, 15. maijā Zemgales apgabaltiesa sāks izskatīt Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietu. Tā tiks skatīta slēgtā tiesas sēdē.

Kriminālvajāšana sākta pret četrām personām: Lasmani un Volbrugu, bijušo automašīnu «BMW» tirgotāju Germanu Milušu un bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP). Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323. panta 2. daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

LETA jau ziņoja, kukulis tika dots Jūrmalas Domes deputātam Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsot par Hlevicki.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005. gada 18. martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju. Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz viņu sievu vārda. Milušs ir noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu