Iedegums bez sauļošanās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Nosauļojies cilvēks izskatās veselīgs un līdz ar to arī veiksmīgs. Mūsdienās arvien pieprasītāki kļūst pašiedeguma līdzekļi, kas ir laba alternatīva solārijam un saules peldēm. Daudzi cilvēki nedrīkst sauļoties sliktās veselības dēļ, citi baidās, ka saules ultravioleto staru ietekmē ātrāk novecos āda, pieaug arī to cilvēku skaits, kuriem pēc regulāras sauļošanās solārijā ir radusies pastiprināta ādas pigmentācija.

«KCC» produktu menedžere Vija Sļadzevska uzskata, ka pašiedeguma līdzekļi ir labs risinājums aizņemtiem ļaudīm un cilvēkiem ar bālu ādu, kuri saulē neiedeg. Rietumvalstīs, piemēram, Anglijā un Īrijā, paštonējošās procedūras un līdzekļi ir iecienīti jau daudzus gadus.

Brūnumu rada cukurniedru cukurs

Paštonējošo līdzekļu galvenā sastāvdaļa ir pigments DHA (dihidroksioacetons). To iegūst no cukurniedru cukura un skaistumkopšanā izmanto jau kopš 1920. gada. DHA reaģē ar aminoskābēm un proteīniem epidermā, tādējādi brūninot ādu. Pigments nokrāso ādas pirmos trīs slāņus, tāpēc, atjaunojoties ādai, nolobās arī iedegums. Kosmētikas federācija ir atzinusi, ka DHA nerada alerģiskas reakcijas.

Otra svarīgākā paštonējošo līdzekļu sastāvdaļa ir alveja, kurai ir mitrinoša iedarbība. Tā palīdz pigmentam ātrāk iesūkties ādā, lai reakcija noritētu veiksmīgāk.

Atšķirībā no iedeguma, kas veidojas no saules ultravioletajiem stariem, kad ādā tiek sintezēti melanocīti, mākslīgais iedegums nepasargā no saules agresīvās iedarbības, tāpēc, uzturoties saulē, jālieto aizsarglīdzekļi pret UV stariem. Tiesa, daži paštonējošie līdzekļi satur saules aizsargfaktoru (SPF).

Krēmu vai salveti?

Līdzekli ar paštonējošo pigmentu piedāvā gandrīz katra kosmētiskā sērija, taču amerikāņu firma «California Tan sunless» ir specializējusies tieši pašbrūninošo produktu ražošanā.

Darbības princips un sastāvs visiem paštonējošiem līdzekļiem ir vienāds. To izvēlas atkarībā no tā, kāda konsistence patīk labāk: putas, losjons, izsmidzinātājs, krēms, želeja, emulsija vai mitrā salvete. Dažiem mēdz būt arī mirdzuma efekts.

Atsevišķi produkti ir paredzēti lietošanai visam ķermenim, citi – tikai sejai vai kājām. Tā kā seja ir vairāk pakļauta vējam, tai paredzētajos līdzekļos parasti ir lielāka pigmenta koncentrācija, arī tādēļ, lai nodrošinātos pret augļskābes saturošo sejas kopšanas līdzekļu balinošo iedarbību. Tā kā uz kājām āda ir sausāka, tām domātajiem produktiem ir pievienota alvejas ekstrakta un vīnogu kauliņu eļļa, kas mitrina ādu.

Katra āda spēj uzņemt atšķirīgu pigmenta daudzumu. Par krēmu uzklāšanas labāko veidu uzskati dalās, taču produktu menedžere uzskata, ka visvienmērīgāk to var uzklāt ar pirkstiem.

Paštonējošo līdzekli lieto vidēji trīs reizes mēnesī un parasti šim laikam pietiek ar vienu iepakojumu. Atkarībā no ražotājfirmas tas maksā vidēji no 4 līdz 20 latiem. Tiesa, lai iedegums saglabātos ilgāk, katru dienu ir jālieto mitrinoši uzturošie produkti.

Smidzināmie «saules stari»

Skaistuma salonos mākslīgo iedegumu var iegūt ar īpašas iekārtas palīdzību, kas izsmidzina krāsu, tā iegūstot efektīgāku rezultātu nekā mājās. Procedūra notiek automātiski vai arī ar speciālista palīdzību, un pēdējā variantā iedegums ir īpaši vienmērīgs.

Pašbrūninošā iekārta ir kompresoru sistēmas aparāts, kas pūš gaisu kopā ar ļoti sīkās daļiņās (līdz 4 mikroniem) sasmalcinātu krāsu, kas no malas izskatās kā tvaiks. Krāsošanai izmanto no mašīnbūves aizgūtu pūšamo pistoli. Izmantojot «California Tan sunless» iekārtu, meistars ar ietrenētu roku ķermeni var nopūst 10 minūtēs. Vispirms krāso kājas, vidukli, rokas un pēdējo – seju. Pēc tam sešas stundas nav ieteicams vilkt baltas un piegulošas drēbes, apģērbu ar plecu lencēm un krūšturi.

Ražotāji sola piedāvāt līdz pat astoņiem dažādiem iedeguma toņiem, lai gan pastāv šaubas, vai tik lielu dažādību ir iespējams panākt. Iegūtais tonis vienmēr ir atkarīgs no ādas dziļā toņa.

Pašbrūninošo procedūru var izdarīt salonos «Kolonna», «Long time liner» un citviet.

Pašbrūninošā procedūra salonā maksā vidēji 10 – 15 latus, salīdzinājumam – solārija apmeklējums – apmēram 3 latus. Lai iegūtu brūnumu solārijā, jāsauļojas apmēram četras reizes un vēl jāiegādājas solārija krēms, kas kopā izmaksā to pašu summu.

Skaistuma salonos veic arī relaksējošu masāžu ar paštonējošu krēmu. Tā sagādā gan atpūtu, gan patīkamas emocijas, turklāt dod iespēju iegūt vienmērīgu iedegumu.

Pirms procedūras:

  • veikt pīlingu sešas stundas pirms tam;
  • nemitrināt ādu divas stundas pirms tam;
  • neveikt vaksāciju 12 stundas pirms tam;
  • noņemt dekoratīvo kosmētiku.

Pēc procedūras:

  • sešas stundas nemazgāties;
  • nākamajā dienā neizmantot losjonu, kosmētisko pieniņu vai smaržas, lai uz ādas nerastos plankumi;
  • nepeldēt un nenodarboties ar sportu šajā dienā.

Der zināt

  • Ja āda ir sausa un iepriekšējā dienā nav veikts pīlings, uzklājot pašbrūninošo līdzekli, var rasties plankumi.
  • Mākslīgā iedeguma līdzekļu efekts saglabājas vidēji 4 – 10 dienas, taču, lietojot produktus, kas uztur brūnuma efektu, līdz pat divām nedēļām.
  • Elkoņus un ceļus, kur ir raupjāka āda, ieziež ar aizsargkrēmu jeb barjerkrēmu, lai krāsa šajās vietās nesakrātos par daudz, to uzklāj arī uz delnām, roku un kāju nagiem.
  • Pēc tonējošā līdzekļa uzklāšanas rokas jānomazgā ar ziepēm.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu