Ar ērču encefalītu visvairāk slimo vīrieši un nestrādājošie

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visvairāk ar ērču encefalītu Latvijā slimo vīrieši, kas pēc uzturēšanās mežā vai parkos nepārbauda savu ķermeni. Pēc vecuma grupām visvairāk saslimušo ir starp 30 līdz 60 gadus veciem cilvēkiem, kas ir aktīvākā iedzīvotāju daļa, stāsta Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) virusoloģijas laboratorijas vadītāja Vaira Īrisa Kalniņa.

SVA rīcībā esošie dati liecina, ka, vērtējot iedzīvotāju saslimstību pēc to nodarbošanās, 37% ir nestrādājošie, 29% – strādājošie, 27% – pensionāri. No slimniekiem 5% pieder pie profesionālā riska grupas, bet 2% ir studenti.

Dodoties mežā, vēlams izvēlēties «ērču drošu» apģērbu – jaku ar rāvējslēdzēju, ko var ievilkt biksēs. Ja jakai nav kapuces, sievietēm uz galvas jāliek lakats, ar kuru nosedz visu galvu, bet vīrieši var vilkt cepuri. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces ir saskatāmas. Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un notrauktu pa to rāpojošās ērces.

Ērces parasti koncentrējas jauktu koku mežos, kuros ir pamežs līdz viena metra augstumam, bet ērces retāk sastopamas priežu silos. Rīgā ērču pārblīvētākās vietas ir Mežaparks un Biķernieku mežs, tāpat uzmanīgiem jābūt arī peldvietās pie Rīgas teritorijas ezeriem, kā arī Imantas mežā. Pagājšnedēļ Mežaparkā notikušajā pasākumā «Ērču safari» no savāktajām piecām pieaugušajām ērcēm trijās atklāta encefalīta klātbūtne. Visvairāk slimo ērču līdz šim konstatēts Alūksnes, Gulbenes un Balvu rajonā.

Latvijā sastopamas septiņas ērču sugas, no kurām divas pārnēsā ērču encefalīta vīrusu un Laima slimības baktēriju. Pārnēsātājas ir taigas ērces, kuras ir aktīvas pavasarī, un tā saucamās suņu ērces, kas ir aktīvas visu sezonu no aprīļa līdz oktobrim.

Visefektīvākais veids, kā izsargāties no ērču encefalīta, ir – vakcinēties. Pret Laima slimību vakcīnas nav, tā kā to izraisa baktērija, to veiksmīgi iespējams ārstēt ar antibiotikām. Slimības pirmajā stadijā cilvēkiem parādās dažāda lieluma sarkani plankumi, sagurums, dažos gadījumos arī temperatūra. Veiksmīgai ārstēšanai nepieciešams lietot ārsta nozīmētās antibiotikas ne mazāk kā 21 dienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu