Kāzu noskaņa, skaistums un laime...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valdis Brauns

Tātad kāzu bilžu konkurss portālā «Apollo» ir beidzies. Šodien palūdzām, lai to novērtē profesionālais fotogrāfs Valdis Brauns, kas Latvijā savu kolēģu vidū atzīts par vislabāko kāzu fotogrāfu.

Viņš pirmās kāzas fotografējis 1970. gadā, savā mūžā ir fotografējis simtiem kāzu, bet uztaisīto bilžu skaists droši vien jau pārsniedzis miljonu. Pērn viņš izdeva savu fotoalbumu «Kāzas», kurā apkopotas viņa visskaistākās kāzu bildes. Valdis Brauns piedalījies 284 izstādēs un saņēmis 142 apbalvojumus. Augstāko atzinību viņš saņēmis par kāzu attēlu «Laimes lietus» — «World Press Fhoto» zelta medaļu Holandē «Zelta acs».

mūsu konkursā

Vārds Valdim Braunam!

— Es nespētu ne par vienu no iesūtītajām bildēm teikt — slikta, neglīta, negaumīga… Šīs bildes jāvērtē nevis ar profesionāļa aci, bet ar sirdi. Viena lieta nest tās uz mākslas foto izstādi, pavisam cita — ielīmēt savā ģimenes albumā mīļai piemiņai. Tāpat es neuzdrīkstos nosaukt dažas visromantiskākās no tām. Kāzas ir tik intīmi svētki, ka fotogrāfs tajās drīkst būt tikai vērotājs, notikumu fiksētājs, laimes mirkļu iemūžinātājs, nevis vērtētājs.

Kāzās, kurās es fotografēju, cenšos jauno pāri uz kādu stundiņu, nu, kaut vai uz 15 minūtēm fotografēt vienus pašus dabā. Parasti tieši šīs bildes izdodas vislabāk. Baznīcā bieži vien trūkst iespēju radošam darbam — maz vietas, drīkst knipsēt, tikai stāvot īpaši ierādītās vietās. Paviljonā var spēlēties ar gaismām, vairāk eksperimentēt, taču jaunie tur parasti pozē, izskatās mākslotāki. Pie kāzu galda var fotografēt detaļas, sejas izteiksmes, grimases. Taču vislabāk ir fotografēt tad, kad līgava un līgavainis ir par tevi aizmirsuši, kad viņi nododas tikai viens otram.

Man patīk fotografēt kāzas. Cilvēki tajās parasti ir jauni, skaisti, laimīgi. Atliek tikai notvert bildē īpašo kāzu noskaņu, vēl mazliet padomāt par kompozīciju un… tvert mirkļus! Gandrīz no katrām kāzām es atgriežos ar diviem trim attēliem, kas varbūt pārtaps izstādes bildēs.

Es nekad nefotografēju bērēs — lai piedod visi mani draugi un paziņas! Tad jau ir par vēlu. Kāzas — cita lieta!

Kaut kāzu fotogrāfam nav viegls darbs. Viņam vajadzētu ļoti labu aparatūru (bet kuram tad nevajag!), kāpnes, lai varētu fotografēt no augšas, vismaz vienu profesionālu, gudru palīgu utt.

Fotogrāfam, kura attēls šoreiz saņēma visvairāk punktu, ir ļoti veicies — es tikai dažas reizes kopā ar jauno pāri esmu bijis augšā Pēterbaznīcas tornī, diemžēl viņi tu nedejoja valsi un todien nebija tik liela vēja…

Šajā konkursā man, piemēram, patika bildes ideja par kāzu viesiem, kas apkārt jaunlaulātajiem izveidojuši figūru sirds formā. Diemžēl izpildījums šoreiz bijis visai nevīžīgs. Taču neuzdrošinos kritizēt kolēģi — droši vien viņam nebija citas iespējas. Interesanta kompozīcija ir attēlam Nr. 228678 ar jauno pāri laivā, diemžēl klibo attēla kvalitāte.

Man patīk attēli, kas uzņemti no augšas — jaunais pāris dejo valsi (piemēram, Nr. 226651 vai 228667). Kad jaunlaulātie tukšo mīlas kausu (Nr. 116142). Jauks ir attēls Nr. 225947 — ir kā nekādu ekstru, taču abi laimīgie izskatās tik dabiski, tik inteliģenti, tik skaisti… Vai attēls Nr. 226166 — it kā tradicionāls, ar svecēm, bet tajā ir romantiska noskaņa. Vai brūni ietonētais Nr. 226627 — kā tāda sena glezna no XX gadsimta sākuma.

Lielisks ir attēls Nr. 226634 — nekādu detaļu, fonu, uzstādījumu un scenogrāfijas, tikai divas sejas, bet kas par noskaņu! Vai arī Nr. 226721 un 226722 — divi cilvēki, kuriem gar mums nav nekādas daļas. Interesanta kompozīcija ir attēlam Nr. 226709. Vai Nr. 226727 — ar krītošajām rožu ziedlapiņām, vai ar putniem, kas paceļas gaisā, — Nr. 228711. Vai pāris, kas dzer šampanieti uz rietošo debesu fona jūras krastā (228677). Man patīk arī humora pilnie mirkļi, piemēram, līgavainis ar ragiem (Nr. 226917).

Jauki ir melnbaltie attēli, piemēram, Nr. 226651 vai 229001. Šoreiz iesūtīts samērā maz melnbalto fotoattēlu, bet tieši tie vai iekrāsotie vienā krāsā — brūnie, zaļie — beidzamajā laikā tiek vērtēti augstu. Krāsa bieži vien dara pārāk raibu iespaidu.

Bet tā jau drīz būšu nosaucis gandrīz visus attēlus. Varu teikt tikai vienu: precieties, jo tas ir skaisti! Un fotografējieties savās kāzās, jo arī šīs bildes būs skaistas!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu