Vēlreiz par avārijas kontracepciju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Avārijas kontracepcija – tā ir ārkārtas kontracepcija, ko lieto pēc notikuša dzimumakta, lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības.

Sabiedrībā par katru lietu veidojas zināmi stereotipi, tāpēc tipiskas avārijas kontracepcijas lietotājas daudzi iztēlojas kā nepieredzējušas, nesaprātīgas un paviršas būtnes, kurām allaž atgadās visādas avārijas, ne tikai seksa jomā vien. Tomēr ir situācijas, kad avārijas kontracepcija var izrādīties vajadzīga arī prātīgām, ar augstu pašdisciplīnu apveltītām un pieredzējušām dāmām. Jautājums var būt aktuāls gan 15, gan tikpat labi 45 gadu vecumā.

«Faktiski ikvienai sievietei, kura ir reproduktīvajā vecumā, dzīvo dzimumdzīvi un grib izsargāties no grūtniecības, būtu jāzina, ka pastāv avārijas kontracepcija un kādos gadījumos to lieto,» stāsta veselības centra Pļavnieki ginekoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes ginekoloģijas un dzemdniecības katedras asistente Svetlana Volkova. «Tāpēc, apmeklējot savu ginekologu, vajadzētu pārrunāt šo jautājumu. Sevišķi būtiski tas ir sievietēm, kuras slimo ar kādu hronisku slimību un regulāri lieto medikamentus, tāpat arī mātēm, kas baro bērnu ar krūti. Ikvienai pacientei, vai runa ir par ikdienas kontracepcijas izvēli vai avārijas kontracepcijas iespējām, ir vajadzīga individuāla pieeja. Ja par šīm lietām esam izrunājušās jau laikus, sieviete jūtas drošāk, viņa saprot, ko darīt, līdz ar to ir mazāks risks pieļaut kādu kļūdu, lietojot avārijas kontracepciju. Labi informēta paciente arī zina, ka pēc tam katrā ziņā jāatnāk pie sava ginekologa.»

Ilgākais – 72 stundas

Jo drīzāk pēc kļūmīgā dzimumakta sieviete lieto avārijas kontracepcijas preparātu, jo efektīvāk tas iedarbojas, taču kopumā tablete jāiedzer ne vēlāk kā 72 stundu laikā. Avārijas kontracepciju var izmantot jebkurā menstruālā cikla dienā. Aprēķināts, ka vairāk nekā 80% gadījumu avārijas kontracepcija dod gaidīto rezultātu.

Jāzina, ka šie līdzekļi ir nopērkami aptiekās bez ārsta receptes, tos jebkurā diennakts stundā var dabūt dežurējošajās aptiekās. Ja preparāta tobrīd aptiekā nav, to var operatīvi pasūtīt un piegādāt. Dažkārt sievietes, kuras plāno vasaru pavadīt vietā, kur aptiekas tuvumā nav, iegādājas avārijas kontracepcijas līdzekļus visādam gadījumam. Bet, ja aptieka ir turpat līdzās, nav īpašas vajadzības gādāt rezervi, jo arī šiem preparātiem ir noteikts derīguma termiņš.

Darbības mehānisms

Avārijas kontracepcijas līdzekļi satur sintētiskus hormonus, kas neļauj olnīcām izdalīt olšūnas, novērš olšūnu apaugļošanos un nepieļauj apaugļoto olšūnu ieligzdošanos dzemdes gļotādā. Ja gadījumā grūtniecība jau ir iestājusies, šīs tabletes to nepārtrauc – tās nav aborta tabletes, kā dažreiz domā. Līdz šim pētījumos arī nav konstatēts, ka avārijas kontracepcija atstātu negatīvas sekas uz augli, ja grūtniecība tomēr ir iestājusies. Aplams ir arī uzskats, ka pēc avārijas kontraceptīvu lietošanas noteikti jānotiek asiņošanai, kura liecinātu, ka grūtniecība nav iestājusies. Patiesībā tas neko neliecina, lai gan reizēm asiņošana var būt.

Tāpat kā vairākums medikamentu, avārijas kontracepcijas līdzekļi var izraisīt blakusparādības, piemēram, sliktu dūšu, nepatīkamas sajūtas krūtīs, sāpes vēdera lejasdaļā, vemšanu, caureju, reiboni. Tie var tuvākajos 2–3 mēnešos mainīt arī menstruālo ciklu, lai gan vairumam sieviešu pēc avārijas kontracepcijas mēnešreizes netraucēti notiek parastajā laikā. Ja menstruācija aizkavējas ilgāk par 5 dienām vai arī norisinās netipiski, vajadzētu veikt grūtniecības testu.

Pēc tam – pie ginekologa

Ja pēc avārijas kontracepcijas lietošanas sievietei rodas aizdomas, ka viņa ir stāvoklī, jāveic grūtniecības tests un ar tā rezultātu jādodas pie sava ginekologa. Ja grūti saprast, kāds ir rezultāts, var lietot papildizmeklēšanas metodes, lai tiktu pie atbildes.

Ja sieviete bijusi spiesta lietot avārijas kontracepciju, viņai jebkurā gadījumā vajadzētu apmeklēt savu ginekologu, lai saņemtu konsultāciju, kā turpmāk pāriet uz ikdienas kontracepcijas lietošanu, un kopīgi izvēlētos piemērotākās metodes. «Pašai pacientei ļoti grūti kontrolēt savu organismu un izlemt, ko darīt, ja parādās kādas sūdzības vai izmaiņas, kādreiz vajadzīga arī ģimenes ārsta vai kāda speciālista konsultācija. Katrai kontracepcijas metodei ir sava specifika,» stāsta S. Volkova. «Kādreiz man jautā: kurš preparāts ir vislabākais? Atbildi var sniegt tikai individuāli.»

«Es vienmēr visām pacientēm uzsveru, ka avārijas kontracepciju nedrīkst lietot regulāri, tā patiešām paredzēta tikai ārkārtas gadījumiem,» saka S. Volkova. Pārāk bieža ārkārtas kontracepcijas lietošana var nelabvēlīgi ietekmēt organisma hormonālo līdzsvaru, kādreiz tā var beigties ar asiņošanu, un sieviete pat nonāk slimnīcā. Jāpiebilst arī, ka avārijas kontracepcija nepasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām atšķirībā, piemēram, no prezervatīva.

Avārijas situācijas

  • ja noticis dzimumakts bez jebkādas izsargāšanās, tai skaitā dzimumakts menstruāciju laikā;
  • ja dzimumakta laikā plīsis vai noslīdējis prezervatīvs (arī tad, ja sperma nonākusi tikai uz ārējiem dzimumorgāniem);
  • ja nav izdevies pārtrauktais dzimumakts;
  • ja kļūdaini lietota kalendārā metode – nepareizi skaitītas dienas;
  • ja aizmirsies iedzert kārtējo ikdienas hormonālās kontracepcijas tableti;
  • ja notikusi intrauterīnās spirāles izslīdēšana;
  • ja kļūdaini lietoti citi kontracepcijas līdzekļi, piemēram, sieviete nav ņēmusi vērā, ka noteiktu laiku pirms un pēc spermicīdu lietošanas nedrīkst mazgāties ar ziepēm u.c.;
  • ja sieviete cietusi no seksuālās vardarbības.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu