21. gadsimta Stings

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēdējā laikā latvju koncertdzīves afišas vai ņirb no dažādiem – diemžēl lielākoties pagātnē – slaveniem vārdiem: Kriss Rī, Billijs Aidols, «Status Quo», «Whitesnake». Lai gan arī Stings pieskaitāms vecākās paaudzes mūziķiem, viņu nevar ierakstīt senilo zvaigžņu kategorijā. Šodien, 29. jūlijā, Stings uzstāsies Arēnā «Rīga».

Honorārs noslēpumā

Kad pirms sešiem gadiem leģendārais Stings pirmoreiz uzstājās Latvijā, turklāt nevis kādā stadionā vai hallē, bet plašumos relatīvi pieticīgajā Jūrmalas ūdens atrakciju parkā «Nemo», tas likās kā astotais pasaules brīnums, ko noteikti jāskata vaigā. Pašlaik latvju klausītāji jau var atļauties būt pietiekami izlepuši (dažāda ranga slavenības pie mums jau ieminušas taciņu), tomēr nav šaubu, ka arī šis koncerts pulcēs tūkstošiem klausītāju.

Britu mūziķa koncerts Rīgā notiks koncerttūres «Broken Music Tour» laikā. Pirmais minētās tūres koncerts bija 4. jūnijā Portugāles galvaspilsētā Lisabonā, vēl tās sarakstā tika iekļauta Malta, Izraēla, Kipra, Bulgārija, Turcija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Francija, Nīderlande, Zviedrija, Luksemburga, Vācija, Dānija, Norvēģija, Šveice, Somija un Krievija, bet tūre noslēdzas Baltijas valstīs. Pēc Rīgas paredzēta vēl tikai uzstāšanās rīt Viļņā, «Siemens» hallē. Neoficiāla informācija vēsta, ka Stinga honorārs lietuviešu rīkotajā koncertā būs miljons litu, tātad – aptuveni 200 000 latu. Cik šī summa atbilst patiesībai, organizatori klusē. Komercnoslēpums...

Strādnieku dēls

Stings jeb īstajā vārdā Gordons Metjū Samners dzimis 1951. gada 2. oktobrī Ziemeļanglijas ostas pilsētā Ņūkāslā. Viņa tēvs ilgus gadus bija vienkāršs strādnieks vietējā mašīnbūves rūpnīcā, bet vēlāk iegādājās savu piena veikalu. Māte strādāja par frizieri un medmāsu. Vecāki bija pārliecināti katoļi, tomēr Gordons Metjū bērnībā netika iedzīts striktos reliģijas rāmjos.

Skolā Samneram nebija diez ko labas sekmes, tāpēc arī augstskolu izvēle pēc tās beigšanas bija ierobežota. Nespējot izvēlēties, vai mācīties filoloģiju vai datorzinātnes, un beigu galā pametot iesāktās mācības abās augstskolās, 1971. gadā viņš iestājās pedagoģiskajā koledžā, kurā par stipendiju varēja pat nesapņot. Topošajam mūziķim nācās pašam rūpēties par iztiku, strādājot par autobusa konduktoru vai vienkāršu klerku kādā iestādē. Pabeidzot koledžu, viņš saņēma piedāvājumu kļūt par pedagogu kādā Ņūkāslas vidusskolā, tomēr skolotāja praksi nesāka, un labi vien ir.

Jau koledžas laikā Samners aktīvi spēlēja klavieres un ģitāru, bet vakaros viņš spēlēja kopā ar dažādām vietējām grupām. Diez vai to nosaukumi (piemēram, «The Phoenix Jazzmen» vai «Last Exit») kādam no šo dienu skatupunkta kaut ko izteiks, tomēr tas bija izcilā mūziķa karjeras sākumposms. Spilgtākais tās periods gan bija tikai priekšā.

«The Police» zvaigzne

1977. gadā dziedātājs un basģitārists Stings kopā ar bundzinieku Stjuartu Koplendu un ģitāristu Endiju Sammersu nodibināja «The Police». Anglijā tolaik valdīja «Sex Pistols» un pankroks, tāpēc nav brīnums, ka sākotnēji arī «The Police» spēlēja diezgan līdzīgā manierē. Ar laiku grupa ieguva savu skanējumu, ko joprojām ir gandrīz neiespējami sajaukt ar citiem. The Police karjera augšup virzījās pārsteidzoši ātri un viegli – trīs albumi, neskaitāmi hiti, un jau 1980. gadā «Melody Maker» lasītāju aptaujā «The Police» ieņēma trešo vietu, zaudējot tikai «Pink Floyd» un «Led Zeppelin». Sekoja divi tikpat sekmīgi albumi, taču pēkšņi pasauli pāršalca vēsts par «The Police» pajukšanu. Samnera, Sammersa un Koplenda ceļi šķīrās, jo katrs mūziķis vēlējās uzsākt solokarjeru.

Pēc «The Police» izjukšanas sāktā veiksmīgā solokarjera nostiprināja Stinga pozīcijas mūsdienu izcilāko mūziķu un dziesmu autoru elitē. Pirmais viņa solodarbs bija 1982. gadā izdotais soundtreks filmai «Brimstone And Treacle». 1985. gada jūnijā klajā nāca CD – «The Dream Of Blue Turtle», kas stilistiski atgādināja «The Police» darbus, lai gan Stingam bija izdevies dziesmās iedvest arī savu noskaņu. Par šā perioda nozīmīgāko albumu laikam gan var uzskatīt «Nothing Like The Sun», kura ierakstā piedalījās arī tādi mūziķi kā Marks Noflers un Ēriks Kleptons.

Deviņdesmitos gadus Stings iesāka ar melanholisku disku «Soul Cages» – īsā laika periodā bija mirusi gan viņa māte, gan tēvs, un šīs skumjas izpaudās arī dziesmās. Taču nākamajos albumos Stings atguva sev raksturīgo humora izjūtu. Par 1999. gadā izdoto «Brand New Day» viņš saņēma kārtējās divas «Grammy» balvas, bet arī tas vēl nebija viss šā mūziķa jaunāko laiku vēsturē. Pirms trim gadiem klajā nāca albums «Sacred Love», turklāt Stings joprojām negrasās iet radošajā pensijā.

Dzēlīgais dzelonis

Kāpēc Stings? Šāda iesauka (sting – dzelonis) mūziķim esot iedota jau skolas laikos, un par tās izcelsmi klīst dažādākās leģendas. Pats Stings gan atrunājas, ka pareizo versiju vairs neatceroties.

Pēc vienas no šīm versijām, šādu iesauku viņš guvis, jo bieži vien esot ironizējis par citiem grupas mūziķiem, kā arī bijis diezgan indīgs pēc dabas. Cita vēsta, ka šā vārda izcelsme radusies, kad Stings uz skatuves esot kāpis svītrainā melni dzeltenā džemperī un pārējiem atgādinājis milzu biti. Lai kā arī būtu, tieši pēc šīs iesaukas visa pasaule tagad pazīst Gordonu Metjū Samneru.

Stings pazīstams arī kā aktieris – viņš piedalījies vairāk nekā desmit filmās. Mūziķis jau ilgus gadus aktīvi iesaistās vides aizsardzības organizācijas Greanpeace darbībā, viena no viņa sirdslietām ir rūpes par Brazīlijas lietusmežu saglabāšanu. Viņš atbalsta arī cilvēktiesību kustību «Amnesty International», kā arī regulāri piedalās Tibetas atbalsta pasākumos. Stings ir precējies ar aktrisi un filmu producenti Trūdiju Staileri, viņu ģimenē ir četri bērni.

Arī mazais stindzēns

Iesildītāju statusā Stinga koncertā iejutīsies grupa «The Fictionplane», kurā darbojas arī dziedātāja dēls no pirmās laulības – Džo Samners. Par šo komandu gan zināms maz, taču nekādi jaunuļi viņi nav – šīs grupas kontā jau ierakstīti pāris albumi.

Pagrūti prognozēt, ar kādu repertuāru latvju mūzikasmīļus grasās aplaimot, taču iepriekšējā koncertā Jūrmalā Stings aptuveni divu stundu garumā izpildīja gan dziesmas no sava toreiz pēdējā diska (1999. gadā iznākušā «Brand New Day»), gan arī agrāko gadu hitus. Droši vien līdzīgs mikslis tiks piedāvāts arī šoreiz, tāpēc būs iespējams gan klīst senāko laiku atmiņās, gan paraudzīties, ko labu paveicis šis leģendārais mūziķis 21. gadsimtā.

<em>izlasi organizatoru ieteikumus</em>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu