Ērces mantojums — Laimas slimība (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Vakcinācija pret ērču encefalītu nepasargā no Laimas slimības. Latvijā ik gadu ar boreliozi saslimst aptuveni pustūkstotis cilvēku.

Zināšanai

Bez ērču encefalīta un borēlijām ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas, kas var izraisīt saslimšanu ne tikai mājlopiem un suņiem, bet, kā pēdējos gados atklāts, arī cilvēkiem. Daudzos gadījumos ērlihioze var noritēt vieglā formā, asimptomātiski un pāriet pati no sevis. Šai slimībai iespējami gripai līdzīgi simptomi — drudzis, galvassāpes un sāpes ķermenī, bet smagākos gadījumos arī nopietnākas sūdzības. Tāpēc minēto simptomu gadījumā nekavējoties jādodas pie ārsta. Ērlihiozi ārstē ar antibiotikām. Pret šo slimību nav iespējams vakcinēties!

Borēlijas baktērija

Laimas slimība jeb Laimas borelioze ir sistēmiska slimība (proti — tā skar vairākas orgānu sistēmas), kuru izraisa spirālveidīga baktērija Borrelia burgdorfeh (tā galvenokārt lokalizējas ērces zarnu traktā). Ar šo infekciju cilvēks var saslimt pēc inficētās ērces piesūkšanās, īpaši, ja ērce bijusi piesūkusies ilgāk par 12 stundām. Atšķirībā no ērču encefalīta, kad vīruss tiek ievadīts tieši asinīs, borēlijas no piesūkšanās vietas var izplatīties cilvēka organismā pēc vairākām diennaktīm.

Simptomu ķēdīte

Parasti Laimas slimība sākas siltā gadalaikā (ērču aktivitātes laikā), un tās norisi var iedalīt vairākās stadijās.

3–32 dienas pēc ērces kodiena parasti uz ādas parādās (bet var arī neparādīties) sīks, sārts plankums (bez uztūkuma, bez sastrutojuma!) ar visai stingrām robežām, kas dažu dienu vai nedēļu laikā kļūst arvien lielāks. Vienlaikus tā vidus sāk kļūt gaišāks, veidojot gredzenveida formu. Apsārtums izplatās 3–4 cm diametrā un pēc kāda laika pazūd. Citu simptomu parasti nav, tomēr dažkārt var būt arī nedaudz paaugstināta temperatūra vai nespēks.

Pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās var parādīties nervu sistēmas traucējumu simptomi. Tie var izpausties kā nogurums, galvassāpes, nelabums, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī vai mugurā. Pieaugušajiem iespējama daļēja sejas paralīze. Ja skartas locītavas, visbiežāk novērojamas periodiskas sāpju lēkmes un uztūkums atsevišķās locītavās. Biežāk cieš ceļu, potīšu, elkoņu un plaukstu locītavas.

Ja slimība netiek laikus atklāta un ārstēta, vairākas nedēļas, mēnešus vai gadus pēc ērces piesūkšanās var parādīties vēlīnas Laimas slimības pazīmes: artrīts, nervu sistēmas bojājumi, sirds asinsvadu sistēmas darbības traucējumi. Vairākus gadus pēc inficēšanās var parādīties arī ādas bojājumi sarkanzilu laukumu veidā, kas līdzinās veciem apsaldējumiem. Šie ādas bojājumi visbiežāk sastopami uz rokām un kājām, un to skartajās vietās iespējamas trulas sāpes vai nejutīgums.

Antibiotiku kurss

Ja pēc ērces piesūkšanās parādījies ādas apsārtums vai citi neskaidri simptomi, vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu. Jo ātrāk, jo labāk! Speciālisti norāda — dažkārt cilvēki nepamana apsārtumu vai arī, ja pamana, to vieglprātīgi neņem vērā. Kādu laiku cilvēks jūtas labi, bet vēlāk, parādoties paaugstinātai temperatūrai un galvassāpēm, visbiežāk ir aizdomas par kādu no vīrusu saaukstēšanās slimībām, līdz ar to ārstēšana bieži ir neadekvāta. Tas šajā gadījumā ir bīstamākais!

Laimas boreliozes diagnoze tiek noteikta pēc klīniskām pazīmēm, kā arī laboratoriski veicot asins un spinālā šķidruma analīzes. Apstiprinātu Laimas boreliozi ārstē ar antibiotikām. Šī slimība ir salīdzinoši viegli ārstējama tās agrīnajā stadijā. Ja slimību ielaiž vai pārtrauc lietot antibiotikas, infekcija progresē. Pirmajā saslimšanas stadijā (kad vēl ir apsārtums), borēlijas var iznīcināt aptuveni desmit dienu laikā. Vēlāk, kaut arī pašu baktēriju iespējams apkarot un izdzīt, ārstēšana veicama daudz grūtāk, jo pārmaiņas, kas skārušas organismu (visbiežāk — locītavas), ne vienmēr ir atgriezeniskas.

Medikamentu izvēle un kursa ilgums ir atkarīgs no slimības stadijas un klīniskās izpausmes. Terapijas kurss var ilgt 10–30 dienas. Antibiotikas lieto iekšķīgi, izņemot centrālās nervu sistēmas bojājumu gadījumā, kad nepieciešams medikamentus ievadīt intravenozi.

Ērce jānoņem pareizi!

  • Noņemot ērci, nedrīkst to saspiest, jo tās zarnu saturs ar Laimas slimības izraisītāju var iekļūt brūcē. Būtu ieteicams, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, taču bieži vien tas nav iespējams.
  • Ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā.
  • Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un, ceļot uz augšu, izvelk (ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un velkot aiz abiem galiem).
  • Brūci apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas (tas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa kurām slimības izraisītāji var iekļūt organismā).
  • Ja, ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt — jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi pēc palīdzības.

Atšķirības

Ērču encefalīts

Laimas slimība

• Izraisītājs: vīruss.

• Izraisītājs: baktērija.

• Ērču encefalīta vīruss asinīs iekļūst uzreiz.

• Borēlijas no ērces var iekļūt cilvēka organismā arī pēc vairākām diennaktīm.

• Pirmie simptomi: sārtums nav rakstu­rīgs. Ērču encefalīta inkubācijas periods ilgst 3–28 dienas (vidēji 7–14 dienas). Sli­mība sākas ar gripai līdzīgiem simpto­miem — nespēku, stiprām galvassāpēm, paaugstinātu ķermeņa temperatūru (38°C), kakla stīvumu, muskuļu un locīta­vu sāpēm, reizēm arī acu sāpēm.

• Pirmie simptomi: cirkulārs apsārtums ērces piesūkšanās vietā (tipiskākā agrīnā slimības pazīme), kas parādās no 3 die­nām līdz mēnesim pēc ērces piesūkšanās. Nervu sistēmas traucējumu simptomi var parādīties pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās. Tie var izpausties kā nogurums, galvassāpes, nelaba dūša, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes ro­ku un kāju locītavās, pakausī un mugurā.

• Ērču encefalīta diagnozi apstiprina ar specifisko antivielu noteikšanas metodi.

• Diagnoze tiek noteikta pēc klīniskām pazīmēm, kā arī laboratoriski veicot asins un spinātā šķidruma analīzes.

• Ārstēšana: pretvīrusu terapija (antibio­tikas nepalīdz!)

• Ārstēšana: antibiotikas.

• Daudzos gadījumos ērču encefalīts var atstāt paliekošas sekas: var būt dažādi ve­selības traucējumi, sākot ar galvassāpēm un koncentrēšanās spēju samazināšanos, beidzot pat ar paralīzi.

• Ja slimība netiek laikus atklāta un ārstē­ta, vairākas nedēļas, mēnešus vai gadus pēc ērces piesūkšanās var parādīties vēlī­nas Laimas slimības pazīmes: artrīts, nervu sistēmas bojājumi, sirds asinsvadu sistē­mas darbības traucējumi.

• Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus no ērču encefalīta, vislabākais profilakses līdzeklis ir vakcinācija.

• Vakcīnas pret Laimas slimību pagaidām nav! (ASV, kur Laimas slimību konstatē biežāk nekā ērču encefalītu, patlaban tiekot izstrādāta vakcīna).

• Ērču encefalītu pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

• Pēc pārslimotas boreliozes neiestājas imu­nitāte un iespējama atkārtota inficēšanās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu