«Simply Red» rudmatis mīl sievietes un sarkanvīnu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Grupas «Simply Red» solists Miks Haknels mīl sievietes un sarkanvīnu, bet šovakar uzstāsies «Arēnā Rīga»

Labākās dziesmas top pie plīts

Grupas «Simply Red» radītāja Mika Haknela bērnība un jaunība jau bija lieliska dzīves skola. Vecāki šķīrās, kad zēns bija pavisam mazs, un ar puisēna audzināšanu nodarbojās viņa tante. Savu artavu gan deva arī māsas — toreizējās Elvisa Preslija un «The Beatles» pielūdzējas. Viņu ietekmē četru gadu vecumā Miks varēja brīvi nodziedāt «Jailhouse Rock», bītlu skaņdarbu «I Want to Hold Your Hand» un daudzas citas pazīstamas pagājušā gadsimta sešdesmito gadu dziesmas. Miks Haknels reiz bērnībā televīzijā ieraudzīja blūza ģitārista Badija Gaja uzstāšanos, taču visvairāk viņa uzmanību piesaistīja mazs dārgakmens, kas mirdzēja dziedātāja zobā. Puisēns nolēma, ka tad, kad kļūs bagāts un slavens, izdarīs to pašu. Taču tas vēl joprojām nav noticis.

Divus gadus Miks dziedāja skolas korī, bet 14 gadu vecumā privātstundās sāka apgūt klavierspēli. Taču klasiskie skaņdarbi pusaudzi nesaistīja — viņa pirksti daudz labprātāk pieskaņojās blūza ritmu meistaru darbiem.

Rudmatim patika grafika un zīmēšana, bet pats nepierastākais vaļasprieks bija kulinārija. Tieši pie plīts stāvot, radās daudzas viņa labākās dziesmas. Un pavārmākslas noslēpumu zināšana lieliski noderēja grupas koncertturnejas laikā, kad Miks savu komandu cienāja ar indiešu un ķīniešu virtuves delikatesēm.

Sasniedzis 16 gadu vecumu, radošais jaunietis sāka mācīties tehniskās zinības. Jaunajam censonim bija nepieciešama nauda, un topošais mūziķis zināja, kā to nopelnīt. Haknels piestrādāja par dīdžeju pasākumos, kur galvenokārt skanēja soulmūzika. Bet ar to bija par maz. Tā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados kopā ar draugiem no Mākslas akadēmijas Haknels radīja savu pirmo grupu «Frantic Elevators». Tiesa gan, grupas mūzika nebija daudzveidīga, jo atskaņoja tajā laikā populāro pankmūziku. Arī pirmie singli īpašus panākumus neguva, un pēc septiņu gadu pastāvēšanas (1981. gadā) «Frantic Elevators» izjuka.

Attieksme pret mūzikas varenajiem

Neveiksme nebiedēja, un 1984. gada februārī Miks Haknels radīja grupu «Simply Red». Tās nosaukumam ir tieša saistība ar īpatnējo matu krāsu. Jaunā grupa atpazīstamību guva kā Bobija Brauna koncerta Lielbritānijas tūres koncertu iesildītāji. Bet drīz vien viņi pamanījās ierakstīt savu pirmo albumu.

Reiz grupa «Simply Red» koncertēja Bedfortas universitātē. Lielo mūzikas kompāniju pārstāvji bija ieradušies, lai noklausītos jaunos mūziķus, taču palika aiz durvīm — viņus koncertā neielaida. Tikai kompānijas «Electra» pārstāvis bija gana drosmīgs un pietiekami maza auguma, lai varētu nokļūt aiz skatuves, ierāpjoties pa tualetes lodziņu. Uzņēmīgais kompānijas darbonis intervēja grupu, un tajā pašā vakarā tika parakstīts līgums.

Pirmais grupas singls «Money's Too Tight (To Mention)», ko savulaik bija ierakstījuši «The Valentine Brothers», kļuva par pasaules hitu, bet pirmais grupas disks «Picture Book» — par vienu no 1985. gadā labāk pārdotajiem diskiem.

Būdams pasaulslavens, 2003. gadā Miks Haknels nolēma cīnīties par savām tiesībām un lauza savus līgumus ar mūzikas ierakstu kompānijām, nodēvējot tos par amorāliem. Kā uzskata mūziķis, kas savas karjeras laikā pārdevis vairāk nekā 40 miljonus disku, «nav vairs tāda biznesa, kur viens cilvēks par kaut ko maksā, bet pēc tam kāds cits iegūst tiesības uz samaksāto». Haknels apgalvo, ka bijis ļoti neapmierināts, sadarbojoties ar koncernam «Warner Music» piederošo kompāniju «EastWest». Sadarbības līgums beidzās 2000. gadā, taču mūziķis apgalvoja, ka ierakstu kompānija nav atdevusi ierakstu māsterkopijas, kaut arī viņš ir maksājis par to ierakstīšanu. Haknela pārstāvji apgalvojuši, ka «Warner Music» nopelnījusi 192 miljonus sterliņu mārciņu. Taču Haknels honorāros saņēmis tikai 20 miljonus.

Ģimenei nav gatavs

Mūziķa bijušās draudzenes ir tādas slavenas sievietes kā tenisa zvaigzne Štefija Grāfa un aktrise Ketrīna Zeta Džounsa. Pēc šķiršanās Miks un Ketrīna palika labi draugi. Tik labi, ka Miks pat ieradās uz Ketrīnas Zetas Džounsas kāzu svinībām un kopā ar artu Garfunkelu, Gledisu Naitu un Boniju Taileri kāpa uz skatuves.

«Simply Red» līderis Miks Haknels atzinies, ka vēl nav gatavs ģimenes dzīvei, jo sirdī vēl esot «mežonīgs bērns». «Es daru visu, ko gribu. Lūk, tā es dzīvoju,» savulaik mūziķis sacījis britu televīzijas kanāla ITV programmā «This Morning». «Ja es kādu satieku, es patiešām pieķeros,» apgalvo Haknels, bet tūlīt piebilst, ka laulībai un bērniem vēl neesot gatavs.

Tomēr laiku pa laikam rudmatis Miks iepriecina medijus, pametot izsalkušajiem žurnālistiem «gardus kumosiņus». Pērn Kannu kinofestivāla laikā pēc kādas filmas pirmizrādes Miks savāca ap sevi specifiskā žanra aktrišu pulciņu, kura dalībniecēm ir pietiekami izteiktas auguma formas, un devās uz numuriem, kas atradās viesnīcā «Martinez». Aculiecinieki klāstīja, ka meitenes sarīkojušas tur kaut ko līdzīgu striptīzam. Viena no šā improvizētā «šova» dalībniecēm — pornozvaigznīte Marlena Ralomija — ziņkārīgajiem žurnālistiem paziņojusi: «Man ļoti patīk piedalīties erotiskajos šovos. Patīk uzbudināt vīriešus, līdz tie vai zaudē prātu.» Tomēr neizdevās noskaidrot, vai sanāca līdz neprātam novest Miku Haknelu.

Pašam sava «Etna Red»

Haknela dzīve nav pagājusi bez nepatīkamiem un mazāk jaukiem incidentiem. Dažus nepatīkamus mirkļus Mikam Haknelam nācās piedzīvot Kubas galvaspilsētā Havanā, kur viņš koncertēja «Gran Teatro». Koncerta laikā viens no skatītājiem negaidot uzlēca uz skatuves un centās dziedātājam iesist. Haknels parādā nepalika un uzbrucēju nogāza orķestra bedrē. Pēc incidenta grupa, pieklājīgi atvadījusies no klausītājiem, pameta skatuvi. Par laimi, starpgadījums notika koncerta pēdējās dziesmas laikā.

Ne tikai uz skatuves Miks Haknels vēlas iepriecināt cilvēkus. Mūziķis nolēmis to darīt arī ar vīna palīdzību. 2003. gadā «Sarkanais» klajā laida savu vīna marku, ko ražo no vīna dārza, kas atrodas pie draudīgā vulkāna Etnas. Talantīgais mūziķis pats arī radījis vīna pudeļu etiķešu dizainu. Haknela piedāvātais vīns ticis pie vienkārša nosaukuma «Etna Red». Miks uzskata, ka pārdošanas apjomi būs aptuveni astoņi tūkstoši pudeļu gadā. Pats mūziķis aizraušanos ar vīnu skaidro vienkārši: «Iemīlējos itāļu vīnā savā pirmajā braucienā uz Itāliju tālajos astoņdesmitajos...».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu