Atvaļinājums rokām...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne kājas, ne rokas nevar aizsūtīt atvaļinājumā, jo mums šie darbinieki nepieciešami katru dienu. Taču tieši šā iemesla dēļ tās pelnījušas vislielākās rūpes.

Programma rokām

Pīlings

Jo vairāk nosauļota roku āda, jo tā sausāka, raga kārta biezāka un lobīšanās izteiktāka. Tāpēc 1–2 reizes nedēļā būtu ieteicams veikt roku pīlingu. Tiek piedāvāti skrubji, kas darbojas uz ķīmiskās bāzes (skābes), un mehāniskas iedarbības pīlinga krēmi, kuru pamatā ir dažādas lobošas daļiņas, piemēram, riekstu čauliņas, ūdens augi, auzu pārslas utt. Pēc pīlinga noteikti vajadzētu iemasēt speciālo eļļu ap nagiem, bet rokas ieziest ar krēmu. Pīlingu nav vēlams veikt, ja rokas ir iekaisušas un sarkanas.

Krēms

Vasarā vismaz vienu reizi dienā pēc mazgāšanas rokas jāieziež ar mitrinošu krēmu, kura sastāvā ir A un E vitamīni, vai arī ar losjonu, kam ir vieglāks sastāvs. Barojošo roku krēmu siltajā sezonā nav vēlams lietot. Veicot mājas darbus, ieteicams iepriekš ieziest rokas ar aizsargkrēmu, kas labi pasargā ādu no netīrumiem.

Maskas

Rokas ik pa laikam vēlams palutināt ar vitamīnu maskām — vislabāk ar jūras augu vai fitomaskām. Tāpat rokas var bagātīgi ieziest ar krēmu, kam pievienots A vitamīns eļļā (var arī pievienot kādu biškopības produktu ziedi, kas dziedē plaisiņas), uzvilkt kokvilnas cimdus un turēt apmēram divas stundas. Ik pa laikam vēlams rokas palutināt arī ar siltas eļļas kompresi. Uzkarsē eļļu (piemēram, olīveļļu), siltajā šķidrumā iemērc rokas un patur, kamēr tas atdziest. Pēc tam viegli apslauka, uzklāj roku krēmu, nepieciešamības gadījumā uzvelk arī cimdus.

Parafīna vanniņa

Lai gan parafīna vanniņas procedūra visvairāk tiek ieteikta rudenī un pavasarī, ja roku āda ir stipri ieplaisājusi un sausa, to var veikt arī vasarā. Siltuma ietekmē paplašinās asinsvadi, un maska, kas uzklāta rokām pirms iemērkšanas siltajā parafīnā, iedarbojas daudz dziļāk un efektīvāk. Lai radikāli uzlabotu roku ādu, procedūras ieteicamas kursa veidā ik pārdienu, līdz pat desmit reizēm.

Ko darīt?

Ja plaisā pirkstu āda, ieteicams uzņemt vairāk A un B vitamīna.

Ieteicams regulāri un kārtīgi saberzēt un sarīvēt rokas, pamasēt pirkstus — masāža veicina asinsriti, kā arī samazina spriedzi un padara rokas vingrākas.

Dārzā vai mājās strādājot ar ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem, būtu jācenšas to darīt ar cimdiem.

Mazgājot veļu ar rokām, jālieto pulveris, kas paredzēts tikai mazgāšanai ar rokām. Lai rokas saudzētu, tūlīt pēc mazgāšanas var uzlikt roku masku vai ieziest tās ar olīveļļu.

Ja ikdienas darbs nav saistīts ar rokām nelabvēlīgu, fizisku darbu āra apstākļos, manikīru ieteicams veikt reizi nedēļā vai divās — tad nagi vienmēr būs ideālā stāvoklī.

Manikīra laikā, nagus apstrādājot ar īpašiem līdzekļiem un eļļiņām, tie saņems visus nepieciešamos mikroelementus.

Vasarā īpaši aktuāls ir SPA manikīrs, kura laika āda tiek attīrīta un reizē arī barota.

Ko nedarīt?

Jāatceras, ka ilgstoši (vairāk par divām stundām) strādāt gumijas un jebkuros citos cimdos ir kaitīgi. Pēc gumijas cimdu lietošanas rokas jānomazgā un noteikti jāieziež ar krēmu.

Bieža roku mazgāšana ar ziepēm var izraisīt ādas sausumu un apsārtumu. Tāpēc, mazgājot rokas, labāk izvēlēties šķidrās dermatoloģiskās ziepes, kas negrauj ādas struktūru, bet gan aizsargā, nekairina un neattauko ādu.

Baktericīdās ziepes nav vēlams lietot regulāri, jo tās veicina attaukošanos, tāpēc rokas ātri kļūst sausas.

Ja ādā ir skrambiņas, jāizvēlas aptiekās nopērkamās ziepes, kas ir domātas jutīgai ādai, ir ar neitrālu pH līmeni un saglabā ādas hidrolipīdu aizsargslāni.

Problēmas

Sausa roku āda. Cilvēki ar sastrādātām un raupjām rokām ir pakļauti lielākai iespējamībai inficēties ar sēnīšu slimību izraisītājiem. Ja roku āda ir savilkta, sūrst un sprēgā, samazinājusies ādas elastība, tā viegli zvīņojas un plaisā, tad noteikti būtu jādodas pie dermatologa. Arī elkoņi vasarā bieži paliek raupji no saules un smiltīm. Lai tos mīkstinātu, elkoņus var mērcēt divās siltas eļļas bļodiņās. Pēc 5–10 minūtēm nosusina ar salvetīti un vēlreiz apstrādā, ierīvējot ar citrona pusītēm.

Svīst rokas. Visu gadu, bet jo īpaši vasarā nepatīkama problēma var būt roku svīšana. Speciālisti iesaka rokas mērcēt ozolmizu novārījuma vanniņā, arī kumelīšu un ozolmizu novārījumā vai ābolu etiķī, kas atšķaidīts ar ūdeni.

Pilnu rakstu «Atvaļinājums rokām... un kājām» meklē žurnāla «Veselība» jūlija numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu