Saeima pieņem likumu par dzīvnieku nežēlīgo kaušanu (2492)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Šorīt pie Saeimas pulcējās apmēram 200 piketētāju, kuri pauda savu sašutumu pret Saeimā apspriežamajiem likuma grozījumiem, kas pieļaus mājdzīvnieku nokaušanu pēc reliģiskajām tradīcijām. Neskatoties uz piketa dalībnieku neapmierinātību, Saeima savā balsojumā ar divu balsu pārsvaru šādu likumu apstiprinājusi. Piketa organizētāji pauž pārliecību, ka projekts realizēts viena cilvēka interesēs.

Kā no Saeimas ziņo Radio SWH reportieris Ainārs Rutkēvičs, balsojuma laikā plenārsēžu telpā neesot atradies Tautas Partijas (TP) deputāts Vents Armands Krauklis, taču kāds viņa vietā nobalsojis par likuma pieņemšanu. Lai arī visi TP pārstāvji balsoja par, tomēr tik jūtīgā jautājumā, kur rezultātu izšķir tikai divas balsis, šāda rīcība uzskatāma par neētisku.

No rīta notikušā protesta laikā piketētāji turēja rokās plakātus, kuros prasīja likumprojekta sabiedrisko apspriešanu, sagatavotos likuma grozījumus sauca par ''''mežoņu likumu''''. Ik pa laikam garām gāja kāds Saeimas deputāts, ar kuru piketa dalībnieki sāka diskusiju.

Lai arī medijos bija parādījusies informācija, ka deputāts Juris Dobelis atbalsta šo likumprojektu, sarunā ar protestētājiem viņš šādu informāciju noliedza: "Esmu konservatīvs cilvēks un mīlu dzīvniekus." Savukārt, Ausma Kantāne savā balsojumā esot atturējusies.

"Tas ir absurds. Neviens Latvijā šādus grozījumus nav pieprasījis, izņemot vienu uzņēmēju. Viņu sauc [Normunds] Teicāns, un šim cilvēkam pieder Jēkabpils rajonā esošā kautuve SIA "Viesuļi". Viņš bija ieņēmis upura pozīciju un televīzijā sūdzējās, ka pēc diviem mēnešiem viņa uzņēmumam draudot bankrots. Toreiz intervijā Teicāns stāstīja, ka zvanījis visiem saviem draugiem politiķiem, un, lūk, te ir rezultāts," savu sašutumu TVNET pauž viena no piketa rīkotājām, Agnese Vīksniņa.

Foto: Felicija/TVNET

"Der padomāt par to, ko balsotāji saņems pēc šī pasākuma," teic Vīksniņa. "Tās ir biznesa intereses, un, ja pieņems šo likumu, Latvijā būs milzīgs bums, tāpat kā tas bija ar nekustamajiem īpašumiem."

"Tas ir barbarisks un prātam neaptverams dzīvnieku nogalināšanas veids," neapmierināts ir Atis Vērmanis, gaļas saimniecības īpašnieks Cēsu rajona Straupes pagastā. "Man ir 70 aitu ganāmpulks, un gaļu izmantoju gan pārdošanai, gan savām vajadzībām. Es neticu, ka pēc likuma apstiprināšanas mums parādīsies milzīgas eksporta iespējas un kāds maksās vairāk. Šobrīd runa ir nevis par naudu, bet gan ētiku."

Piketētāji arī prognozēja, ka nākamā Saeimas ''''steidzamība'''' var būt suņu piegādāšana restorāniem, Raiņa priežu sazāģēšana baļķos, kaķu izmantošana kažokiem un izgāztuves ierīkošana Slīterē.

Foto: Felicija/TVNET

Protesta akcija bija pulcējusi arī vairākus gados jaunus cilvēkus, kuri savu viedokli pauda plakātos. "Tas ir nepieļaujami, ka kāds kaut ko tādu var uzdrīkstēties. Esmu pret dzīvnieku nogalināšanu," teic 20 gadus vecā studente Ilze, kura kopā ar vairākām jaunietēm bija atnesusi līdzi plakātus ar asiņainu nogalināto dzīvnieku attēliem, kuri aicināja: ''''Paskaties man acīs.''''

Daži piketētāji plakātos rosināja: ''''Sodīsim arī valsts izzadzējus pēc musulmaņu likumiem - nocērtot rokas''''. Citi plakātos aicināja: ''''Zemniek, netici!'''' vai jautāja: ''''Saeima, kur Latvijas cukurs?'''' Plakātos tika uzrunāts gan katrs Saeimas deputāts personīgi, gan zemkopības ministrs, kuram piketētāji vēstīja: ''''Dūklav, dzer alu, nedzer asinis'''' un ''''Kraukli, neknāb dzīvā miesā''''.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā izskatīs grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz dzīvnieku kaušanas iespēju atbilstoši reliģiskajām tradīcijām.

Foto: Felicija/TVNET

Gandrīz visās Saeimas frakcijās par minēto jautājumu būs brīvais balsojums, tomēr vairākums deputātu izmaiņas likumā grasās atbalstīt.

Komentāri (2492)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu