Kā karte gandrīz noveda pie laulības šķiršanas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rejs un Ruta brauca uz pilsētu noskatīties izrādi. Rejs kā vienmēr bija pie stūres. Viņi nekad nebija runājuši par to, kāpēc viņš allaž vada auto, tā vienkārši bija. Tāpat kā lielākā daļa vīriešu, Rejs pie stūres kļuva par pilnīgi citu cilvēku.

Rejs lūdza, lai Ruta pilsētas kartē sameklē adresi. Viņa atvēra vajadzīgo lappusi grāmatā un apgrieza to otrādi. Pēc neilga laika Ruta vēl vairākas reizes pagrieza grāmatu otrādi. Viņa klusi sēdēja un cieši raudzījās tajā.

Ruta saprata, kas ir karte, bet, kad tā bija jālieto, lai atrastu ceļu, tā izskatījās dīvaini neatbilstoša. Viņa jutās kā ģeogrāfijas stundā skolas laikā. Rozā un zaļās kontūras visai maz līdzinājās tai pasaulei, kurā viņa dzīvoja. Kad viņi devās uz ziemeļiem, Rutai karte šķita saprotamāka, bet dienvidu virziens sagādāja vienīgi raizes. Šoreiz viņi devās tieši uz dienvidiem. Viņa apgrieza karti vēl vienu reizi. Pēc dažām minūtēm klusuma Rejs ierunājās.

«Beidz grozīt to karti!» viņš strupi izmeta.

«Bet man tā ir jāpagriež tajā virzienā, kādā braucam,» Ruta lēnprātīgi paskaidroja.

«Jā, jā, bet tu taču nevari to lasīt, apgrieztu otrādi!» Rejs uzbļāva.

«Rej, manuprāt, ir loģiski pagriezt karti tajā virzienā, kurā mums jābrauc. Tad es varu salīdzināt ielu nosaukumus ar grāmatu!» viņas balsī bija jaušams sašutums.

«Jā, bet, ja karti būtu paredzēts lasīt ačgārni, arī uzraksti taču būtu iespiesti otrādi, vai ne? Beidz muļķoties un saki, kur jābrauc!»

«Es tūlīt pateikšu, kur tev jābrauc!» Ruta kļuva pavisam dusmīga. Viņa meta grāmatu Rejam un kliedza: «Lasi pats!»

Vai šis strīds jums šķiet pazīstams? Tas ir visizplatītākais ķīviņš starp visu rasu vīriešiem un sievietēm, un tā pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadu tūkstošiem. 11. gadsimtā lēdija Godiva kaila jāja pa nepareizo Koventrija ielu, Džuljeta apmaldījās, cenšoties nokļūt mājās pēc tikšanās ar Romeo, Kleopatra draudēja izkastrēt Marku Antoniju par to, ka viņš centās tai iemācīt saprast savas kauju kartes, savukārt ļaunā ragana, kas dzīvoja Rietumos, bieži nonāca Dienvidos, Ziemeļos vai Austrumos…

Telpas izaicinājums

Lielākajai daļai sieviešu ir ierobežotas spējas orientēties telpā.
Spēja orientēties telpā nozīme prasmi iztēle uzburt lietu stāvokli, dimensijas, koordinātas, proporcijas, kustību un ģeogrāfisko novietojumu. Tas nozīme arī būt spējīgam iztēloties, kā telpā rotē ķermenis, kā apbraukt šķēršļus un redzēt priekšmetus trīsdimensiju plaknē.

Kartes lasīšana un izpratne, kur atrodaties, attiecas uz spēju orientēties telpā. Telpas izjūtas centri sievietēm atrodas abās smadzeņu puslodēs, bet to atrašanās vieta nav nosakāma tik viegli kā vīriešiem. Apmēram 10% sieviešu piemīt tikpat laba telpas izjuta kā spējīgākajiem vīriešiem. Meitenes lieliski saskata divas dimensijas, bet, lai redzētu trīs dimensijas, nepieciešama augsti attīstīta telpas izjūta.

Telpas izjūtas čempioni

Spēja orientēties telpā ir viena no vīriešu stiprākajām prasmēm.

Galvas smadzeņu skenējumi rāda, ka prasmes orientēties telpā centri vīriešiem un zēniem galvenokārt atrodas smadzeņu labajā puslodē. Tā ir attīstījusies jau kopš seniem laikiem, kad ļāva vīriešiem medniekiem aprēķināt medījuma pārvietošanās ātrumu un attālumu, saprast, cik ātri viņiem jāskrien, lai noķertu to, un zināt, cik daudz spēka vajadzēs, lai nogalinātu dzīvnieku ar akmeni vai šķēpu.

Zēni daudz labāk spēj saskatīt trešo dimensiju, un tas paver viņiem lielākas iespējas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu