/nginx/o/2018/07/14/8974273t1hf53c.jpg)
Smiltsērkšķu vērtīgās un dziedinošās īpašības cilvēki zināja jau tālā senatnē. Tomēr mūsdienās ne visi zina un novērtē smiltsērkšķu lietderību un efektivitāti.
Nesen tirdzniecībā parādījies jauns Latvijā ražots smiltsērkšķu bioprodukts –nektārs, kurā saglabājies visu to īpašību un vērtību kopums, ko satur šī oga. Smiltsērkšķu nektāra sastāvā ir mīkstuma eļļa, miziņa, sula. «Tas ir multifunkcionāls pārtikas produkts sulas veidā, nevis uztura bagātinātājs tablešu vai kapsulu izskatā. Dzerot šo nektāru, cilvēks saņem visu veselībai nepieciešamo vitamīnu daudzumu un vēl aptuveni 200 dažādu vielu un savienojumu, ko sakārtojusi dabas māte, nevis cilvēku prāts,» stāsta ārsts Māris Selga. Produkta pārstrādes procesā netiek izmantota pasterizācija, konservanti vai stabilizatori, bet tikai fizikālas metodes, kas saglabā ogu dabisko vērtību.
Dod spēku un enerģiju
Kāds tibetiešu traktāts vēsta, ka Dievs uz pasaules cilvēkiem radījis visus augus. Šajos augos ir vielas, lai novērstu radušās problēmas un radītu viņus veselus. Ir jāizdara tikai divas lietas – jāizmaina cilvēka apziņa un jāpadara šīs vielas aktīvas. Viens no augiem, kas minēts traktātā, ir smiltsērkšķis. Tas ir fenomenāls, jo tajā ir daudz vērtīgu vielu – 18 aminoskābes, 14 vitamīni un provitamīni, 3 antioksidanti, 4 omegas (omega 3 – samazina iekaisumus un noņem nogurumu, nostiprina sirdi; omega 6 – pretvēža darbība; omega 7 –samazina locītavu sāpes, ekzēmas un zvīņēdes simptomus; omega 9 – pazemina holesterīna līmeni).
M. Selga uzskata, ka ar cilvēku apziņas mainīšanu ir visgrūtāk. Tās maiņa notiek lēni un smagi. Angļu un indiešu zinātnieki pētījuši smiltsērkšķu produkta iedarbību un secinājuši, ka trīs antioksidanti, kas tajos ir, burtiski izskalo asinsvadus un izvada slikto holesterolu (LDL), kas oksidējoties pārvēršas holesterīnā un piefiksējas pie asinsvadu sieniņām, tos bloķējot. Tajā ir reti sastopama viela serotonīns, kam ir būtiska nozīme nervu sistēmas vadāmības procesos un emociju veidošanā, kā arī kumarīns, kam piemīt pretsāpju, pretaudzēju, pretiekaisuma, žultsdzenoša iedarbība. Jaunajā bioproduktā ir augu valstī reti sastopamā dzintarskābe, kas pazemina antibiotiku un teratotogēnu toksisko darbību, kā arī samazina kaitīgā rentgenstarojuma ietekmi, un daudz citu vielu.
Katru dienu cilvēkam vajadzētu izdzert noteiktu daudzumu šā veselīgā produkta. «Var būt pat tādi gadījumi, ka sākumā cilvēks ir tik ļoti izslāpis pēc vērtīgajām vielām, kas atrodas smiltsērkšķos, ka dienā var izdzert pudeli šā produkta. Esmu dzirdējis, ka daudzi cilvēki saka – esmu kļuvis no tā atkarīgs. Tā nav atkarība, vienkārši organisms pārslēdzas uz jaunu, normālu bioķīmisko ritmu, saņemot vērtīgās vielas. No sākuma varbūt nerodas sāta sajūta pēc šā produkta lietošanas, bet 2 līdz 3 nedēļu laikā organisms nomierinās. Iedzerot šo produktu, uzreiz var sajust tā spēku un enerģiju.»
Neražo biznesa nolūkā
M. Selga apgalvo, ka nesen sāktā smiltsērkšķu produkta ražošana nav biznesa diktēta, bet objektīvas realitātes apzināšanās. «Šādu veselīgu produktu radīšana ir ļoti aktuāla un svarīga. Ja izvērtējam, kādā situācijā ir pārtikas rūpniecībā un ko mēs ēdam, tad situācija ir bēdīga. Pārtikas rūpniecība orientēta uz to, lai produktiem būtu ilgs derīguma termiņš, tāpēc tiem tiek pievienoti dažādi konservanti un stabilizētāji,» stāsta ārsts. Diemžēl tie nav tik nekaitīgi, kā tiek apgalvots. Tie uzkrājas cilvēka organismā, un pirmā sistēma, kas cieš, ir cilvēka imunitāte. «Tās pazemināšanās šodien pasaulē ir globāla problēma, līdz ar to rodas iespēja zāļu biznesa attīstībai. Tiek ražotas zāles, lai cilvēkus ārstētu,» uzsver M. Selga.
Viņš uzskata, ka Latvijā aug pietiekami daudz smiltsērkšķu, taču nenotiek to pārstrāde. Diemžēl ogas ir ļoti grūti pārstrādāt, tās ir komplicētas. Smiltsērkšķos nav viena fermenta – monoamino oksidāzes, kas, piemēram, ir atrodams zemenēs. Ja sasaldētu zemeni atlaidina, tā ir bezgaršīga. Šis ferments noārda ogas vērtības. Smiltsērkšķos arī pēc atsaldēšanas saglabājas visi vitamīni. «Smiltsērkšķos esošās vērtīgās vielas veic brīnumainas funkcijas – darbojas pēc sinerģisma principa. Tas nozīmē, ka viena viela potencē otras vielas darbību. Piemēram, vitamīns E un provitamīns A mijiedarbojas. Tas attiecas arī uz citām vielām – gan organiskām, gan neorganiskām.»
Ļoti labi ārstē
M. Selga pirmām kārtām smiltsērkšķu nektāru iesaka lietot sirds un asinsvadu slimniekiem, jo tas dod spēcīgu tonusu. Beta karotīns pārveidojas par A vitamīnu un neļauj sirdij, aknām un citiem orgāniem kļūt atrofiskiem un irdeniem. Otrkārt, tas jālieto cilvēkiem, kam ir mēreni paaugstināts holesterīna līmenis, kad ārsti atrodas it kā izvēles priekšā – lietot medikamentus vai nelietot. Prakse rāda, ka tiem, kam ir šādas problēmas, taču viņi nav mainījuši uzturu un lieto smiltsērkšķu produktu, analīžu rezultāti ir labi. Arī vēža slimniekiem ķīmijas un staru terapijas laikā šis produkts labi iedarbojas uz veselību un atjauno leikocītus, samazina toksisko efektu. Nav pareizi teikt, ka šis produkts izārstē vēzi. Jāsaprot, ka ārstēšanai jābūt kompleksai, – tad uzlabojums notiek strauji.
«Pārsteidzoši labi rezultāti ir hepatītu gadījumos. Ķīniešu zinātnieki ir veikuši lielu pētniecisku darbu. Taču visvairāk iepriecina tas, ka grūtniecēm, kas lieto smiltsērkšķu produktu, veselības rādītāji, īpaši hemoglobīns, strauji uzlabojas. Smiltsērkšķos ir vielas, kas aizsargā audus un nodrošina topošā bērniņa ģenētisko šūnu aizsardzību.» No filozofiskā viedokļa par smiltsērkšķi var teikt, ka tas ir kā ārsts, jo tajā ir vielas, kas ārstē un dziedina; tas ir kā medicīnas māsa, kas aprūpē orgānus, dodot šūnām vitamīnus un citas vielas, kas nodrošina šo orgānu normālu fizioloģisku funkciju; tas ir kā sanitārs, kas izvada šlakas un stimulē aknu darbību, dziedē brūces un reģenerē (atjauno) audus. Kā tas izpaužas? Cilvēks kļūst mundrs un možs, uzlabojas smadzeņu darbība, izgaist nogurums, uzlabojas atmiņa, locītavas kļūst kustīgākas, pazūd hroniskas vainas.
Ārsta Māra Selgas padomi
- Dienā nepieciešams izdzert vienu līdz divas glāzes smiltsērkšķu produkta.
- Bērniem ieteicams gatavot kokteili no smiltsērkšķu produkta, tam pievienojot plombīra saldējumu un banānu. Visas sastāvdaļas sablenderē.
- Smiltsērkšķu specifisko smaržu rada tajā esošās taukskābes. Ja nepatīk šī smarža, var pievienot citu sulu, piemēram, apelsīnu vai burkānu. Tad smarža pazudīs.
- Smiltsērkšķu nektāra sastāvā ir maz ogļhidrātu un kaloriju (100 gramos ir tikai 51 kalorija), taču ir tauki (smiltsērkšķu mīkstuma eļļa).