Veselas un skaistas pēdas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Ja pēdas ir veselas — nav ieaugušu nagu, pēdas ādas sacietējumu un plīsumu, nav izveidojušās varžacis un kārpas, pedikīrs nav nepieciešams biežāk kā reizi mēnesī vai pat pusotrā, uzsver «Veselības centra 4» skaistumkopšanas centra «4. dimensija» podiatre Antra Andrejeva.

Sāk ar pēdu ādu

Klasisko pedikīru, kura laikā vanno pēdas, drīkst veikt tad, ja tās ir veselas. Ja ir ādas problēmas: sēnīšu slimības, kārpas, varžacis vai arī pārāk sausa, plaisājoša āda, ieteicams sausais pedikīrs. Tas notiek sausā vidē, izmantojot speciālas aparāttehnoloģijas, ūdeni aizvietojot ar ādu dezinficējošiem, mīkstinošiem preparātiem. Sausais pedikīrs ir īpaši saudzējošs, jo, likvidējot sabiezējušo ādu, kutikulu, netiek traumēts veselais, dzīvais slānis, līdz ar to āda tik ātri nekļūst raupja un pedikīru var veikt retāk. Aparātam darbojoties, ir vibrācija, līdz ar to kājām tiek veikta masāža.

Sausā pedikīra laikā izmanto instrumentus (abrazīvos uzgaļus), kas rotē ar aparāta palīdzību, pulējot nagus, koriģējot to formu, likvidējot un slīpējot sabiezējušo ādu, tai skaitā varžacis. «Veicot pedikīru, vispirms jānotīra hiperkeratoze jeb uzstaigājums, kas novērojams visām vecuma grupām, tomēr izteiktāk — gados vecākiem cilvēkiem,» norāda podiatre Antra Andrejeva. Cilvēka ādas virsējā slānī — epidermā — esošās šūnas nepārtraukti mainās. Novecojušās, tuvojoties ādas virsslānim, pamazām pārragojas un nolobās. Novecojot process palēninās, līdz ar to aizkavējas mirušo šūnu nolobīšanās un veidojas sabiezējumi uz papēžiem, elkoņiem un ceļiem — hiperkeratoze. «Esmu kategoriski pret žilešu lietošanu. Ja ir kāds lielāks sabiezējums, to sausā pedikīra procedūras laikā iespējams noņemt ar vienreizējas lietošanas skalpeļa palīdzību. To dara uzmanīgi, neskarot dziļākos audus. Tiesa, tas nav nepieciešams visai pēdai, bet gan papēdim un pēdas šķērsvelvei. Pārējo pēdu notīra ar skrubi,» skaidro A. Andrejeva.

Plakanā pēda un stress

Pēdu raupjākās vietas dažkārt apstrādā arī ar skalpelim līdzīgu priekšmetu, kas ir iedarbīgāks par pulētāju, bet saudzīgāks par žileti. Ienadžus apstrādā ar dimanta frēzēm, kuru darbības princips līdzinās zobārsta urbim, tādējādi atbrīvojot zonu pareizai nagu augšanai.

«Ādas sacietējumu rašanās iemesls nereti ir pēdas šķērsvelves plakanā pēda, arī stress, asinsrites traucējumi, mitruma trūkums ādā, vasaras iešļūceņu valkāšana, jo tad, sperot katru soli, pēda atsitas pret apavu, kas izraisa ādas plaisāšanu. Arī botas nav pēdas veselībai labvēlīgākie apavi,» norāda podiatre un piebilst, ka plakano pēdu ļoti efektīvi iespējams koriģēt, kā arī novērst, izmantojot apavus ar supinatoru jeb ortopēdisko zolīti.

Saudzējošas procedūras

Pēc procedūras pēdas ieziež ar ādas tipam atbilstošu krēmu. Var veikt arī masāžu ar pīlinga krēmu, SPA sāli, uzklāt speciālas attīrošas želejas vai masku. Lai ādu mīkstinātu, mitrinātu un bagātinātu ar aromātiskām eļļām un vitamīniem, stimulētu vielmaiņas procesus, pēdas var palutināt arī ar parafīna vanniņu.

«Uz saplaisājušām pēdām ziest krēmu ir bezjēdzīgi, jo tās caur ādas biezo kārtu neiesūksies. To dara tikai pēc tam, kad veikts pedikīrs,» brīdina podiatre un problemātiskām pēdām iesaka krēmus ar dziedinošu efektu, piemēram, «Bepanten plus», bet, ja ir lielas plaisas, izmantot mitrinošus plāksterus «Urea», kurus var iegādāties aptiekā.

Der zināt

  • Reizi nedēļā kājām būtu ieteicamas vanniņas ar jūras sāli, ozola mizu novārījumu vai kādu kāju kopšanas līdzekli, kuram piemīt pretnoguruma efekts.
  • Profilaktiskā nolūkā pēdas var pavannot arī kumelīšu, kliņģerīšu tējas novārījumā vai ūdenī, kam uz vienu litru pievienota viena ēdamkarote sodas, ābolu etiķa vai jūras sāls. Tas mazinās dermatoloģisku saslimšanu risku.
  • Ja pēdas vanno biežāk nekā reizi nedēļā un ilgāk par desmit minūtēm, tiek traucēti fizioloģiskie procesi starp ādas atmirušo un veselo slāni, kā arī traumēta veselā āda. Tas ir iemesls ādas sacietējumiem, sausai un plaisājošai ādai.
  • Apstrādājot raupjās pēdu daļas, vīles un pumekus vajadzētu lietot reizi nedēļā vai pat retāk, jo āda uz pēdām tik ātri neatmirst. Nav ieteicams to darīt ar žileti vai asām papēžu vīlēm no metāla.
  • Pēc pēdu apstrādes tās pabaro un mīkstina ar speciāliem kāju krēmiem. Var izmantot arī masku, ko pagatavo mājās no medus vai glicerīna un citronu sulas vai 9% etiķa, visas sastāvdaļas ņemot vienādās daļās.
  • Kāju pēdas var noberzt arī ar citrona šķēlīti, bet pēc tam ieziest ar olīveļļu. Citronskābe darbosies kā skrubis, nolobīs veco raga kārtu, gan būs aizsardzības līdzeklis pret sēnīšu infekciju, savukārt olīveļļa mīkstinās ādu.
  • Lai izvairītos no hiperkeratozes (ādas sabiezējumu veidošanās), ieteicams uzņemt A un D vitamīnu (tos satur arī zivju eļļa), kā arī uzturā lietot daudz šķidruma.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu