Digitālās televīzijas ieviesējiem jāatmaksā 3,8 miljoni latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stokholmas Starptautiskās tirdzniecības palātas šķīrējtiesa nolēmusi, ka Lielbritānijas uzņēmumam «Kempmayer Media» («Kempmayer») jāatmaksā «Digitālajam Latvijas radio un televīzijas centram» (DLRTC) 6 976 737 ASV dolāri (3 830 228 lati), kas samaksāti Lielbritānijas kompānijai saskaņā ar līgumu par digitālās televīzijas ieviešanu. Tiesa šo līgumu atzina par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža.

«Kempmayer» arī jāatmaksā DLRTC šķīrējtiesas izdevumi 400 000 ASV dolāru (219 600 latu) apmērā, kā arī izdevumi par juridiskajiem pakalpojumiem un citas ar šķīrējtiesas procesu saistītās izmaksas 1 500 000 sterliņu mārciņu (1 567 500 latu) apmērā.

Tiesa secinājusi, ka DLRTC nav nekādu parādsaistību pret «Kempmayer», pamatojoties uz līgumu, un firmas pretprasības ir pilnībā noraidītas. Šķīrējtiesa atzinusi, ka 2002. gada 14. novembra līgums starp DLRTC un «Kempmayer» ir spēkā neesošs no tā noslēgšanas brīža, jo DLRTC to noslēdza, būdama maldināta par firmas spējām un īpašībām, kas pēc darījuma rakstura bija svarīgas. Secināts — DLRTC tika maldināta, ka «Kempmayer» kā Lielbritānijas uzņēmumam ir ievērojama pieredze, kvalifikācija un zināšanas par ciparu televīzijas tehnoloģijām un ka tam ir nepieciešamais personāls. Turklāt faktiski uzņēmums ticis izveidots kā čaula viena konkrēta mērķa sasniegšanai.

Lielbritānijā uzņēmums tika reģistrēts tikai reprezentācijas un nodokļu optimizācijas nolūkā, savukārt sarežģītā «Kempmayer» dalībnieku struktūra tika radīta, lai slēptu tās īpašnieku identitāti. Tāpat no tiesas sprieduma izriet, ka Lielbritānijas uzņēmumam nebija vajadzīgo finanšu līdzekļu un tas bijis pilnīgi nesagatavots projekta īstenošanai.

Šķīrējtiesai konstatējot, ka līgums ir atzīstams par spēkā neesošu, pamatojoties uz maldību, tā turpmāk neizvērtēja citus iespējamos pamatojumus līguma atzīšanai par spēkā neesošu, arī argumentu, ka «Kempmayer» panākusi līguma noslēgšanu ar viltu — prettiesisku maldinājumu.

DLRTC intereses šķīrējtiesas procesā pārstāvēja starptautiskais advokātu birojs «Clifford Chance LLP» no Londonas sadarbībā ar zvērinātu advokātu biroju «Lejiņš, Torgāns un Vonsovičs». Process notika Stokholmas Starptautiskās tirdzniecības palātas šķīrējtiesā. Šķīrējtiesas sastāvu veidoja trīs vadošie starptautiskie arbitri: Lorens Levijs, Vans Vehtens Vīders un Andre Forē.

Palāta 1. septembrī pusēm nosūtījusi 24. augustā pieņemto spriedumu lietā.

DLRTC un «Kempmayer» vienošanās paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Līgums sadalīts trīs daļās, un projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas aptuveni 150 miljonos ASV dolāru (82,2 miljonu latu) apmērā. Saskaņā ar līgumu Latvijas mājsaimniecībām būtu jāpiegādā 800 000 digitālās televīzijas uztvērēju.

Par digitālās televīzijas projekta tapšanu un gaitu sākta izmeklēšana un ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma (KL) 317. panta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pēc KL 319. panta par valsts amatpersonas bezdarbību, pēc KL 177. panta par krāpšanu un pēc KL 195. panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Patlaban apsūdzības šajā lietā uzrādītas 13 personām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu