Sāp mugurkaula kakla daļa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Par sāpēm mugurkaula kakla daļā šodien sūdzas gandrīz katrs pacients,» saka klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārsts Marks Oļeiņiks, kurš šobrīd vāc materiālu savam zinātniskajam darbam, kas veltīts muskuļu tonusa sindromu un mugurkaula kakla daļas spondilozes ārstēšanai ar adatu terapijas un lāzerterapijas metodēm.

Cilvēka kakls ir sarežģīta, no daudzām sastāvdaļām veidota konstrukcija, un arī sāpēm šajā apvidū var būt visai daudzveidīgi cēloņi. Ja kaklu uzskata par kaut ko desai līdzīgu un lūko novērst sāpes, to cēloņus absolūti neizprotot, tad nav brīnums, ka neizdodas.

Ieskats klasifikācijā

Tādas sāpes ķermenī (pie kura pieder arī kakls un ekstremitātes), ko neizraisa iekšējo orgānu slimības, saskaņā ar starptautisko klasifikāciju sauc par dorsopātiju. 1981.–1996. gadā dorsopātiju sauca par osteohondrozi – šis apzīmējums daudziem vēl ir atmiņā. Dorsopātija tiek klasificēta arī sīkāk. Ir deformējošā osteopātija – kad notiek deģenereatīvas izmaiņas starpskriemeļu diskos. Kā zināms, starp skriemeļiem atrodas diski, kas pilda amortizatoru uzdevumu. Ja disks zaudē savu elastīgumu, tad skriemeļi satuvinās un var parādīties dažādi neaptīkami simptomi.

Pastāv arī tāda problēma kā spondilolistēze – viena skriemeļa nobīde attiecībā pret otru uz priekšu vai uz aizmuguri. Izplatīta ir arī skolioze – mugurkaula izliekums sānu virzienā, kas rodas, ja cilvēks ilgstoši sēž nepareizā pozā pie rakstāmgalda, pie datora utt. Nepareiza muskuļu saspringuma un skriemeļu novietojuma dēļ var rasties apasiņošanas traucējumi, un līdz ar to ir apgrūtināta arī nepieciešamo barības vielu piegāde audiem. Pastāv arī tā saucamie idiopātiskie stāvokļi, kas ir iedzimti, pie tiem pieder iedzimts mežģījums, piemēram, starp pirmo un otro skriemeli. Var būt arī spondilopātijas – kad dažādu iemeslu dēļ notiek izmaiņas skriemeļu ķermeņos. Parasti šo izmaiņu cēlonis ir kaulu izaugumi – osteofīti, tie var traumēt muskuļus, saites, asinsvadus, traucējot asinsriti un tā izraisot dažādas nepatīkamas sajūtas, tai skaitā sāpes.

Katram skriemelim ir izaugumi, ar kuru palīdzību tie kustas attiecībā cits pret citu. Šo izaugumu deformāciju arī sauc par spondilopātiju. Vēl jārunā par dorsalģiju – tās ir sāpes minētajā apvidū, kas norisinās bez skriemeļu disku nobīdēm, vārdu sakot – sāp, bet diski ir veseli. Un, visbeidzot, jāmin miofasciālais sindroms, ko agrāk sauca par miozītu vai mialģiju. Tās ir sāpes pēc kādas neveiksmīgas kustības, piemēram, cilvēks veic strauju kustību ar atbrīvotiem muskuļiem, lai pieliektos vai paceltu roku. «Pētījumos atklājies, ka mediķi mēdz pārspīlēt, diagnosticēdami izmaiņas pašā mugurkaulā, kaut arī patiesībā skriemeļi ir veseli, bet vaina ir muskuļos un to korekcijas iespējas ir labākas,» stāsta M. Oļeiņiks.

Kā rodas kakla daļas sāpes

Ir divi sāpju rašanās mehānismi: reflektorais un kompresijas mehānisms. Reflektorais mehānisms darbojas, kad rodas sāpju receptoru kairinājums mugurējā garajā saitē, kas visā mugurkaula garumā stiepjas pa skriemeļu virsmām. Muskuļi aizsargājoties savelkas korsetē, bet savilkšanās izraisa jaunas sāpes, un veidojas apburtais loks. Tā tas ir aptuveni 90% gadījumu. Savukārt kompresijas mehānisms darbojas tad, kad nobīdītie skriemeļi sāk spiest uz muguras smadzenēm – rodas mielopātija; vai arī spiediens ir vērsts uz muguras smadzeņu nervu saknītēm – rodas radikulopātija.

Daudzveidīga klīniskā aina

«Šīm problēmām ir ļoti daudz dažādu variantu,» stāsta M. Oļeiņiks. «Piemēra pēc aplūkosim spondilopātiju, deformējošo spondilozi. Pēc 40 gadu vecuma šī problēma parādās ap 40% cilvēku. Tās ir sāpes kakla mugurējā daļā, lāpstiņās, rokas mugurējā virsmā; kakla kustīguma traucējumi – cilvēks nevar galvu pagrozīt no vienas puses uz otru un pieliekt. Ir vairāki sindromi, piemēram, muskuļu toniskais sindroms, kad parādās sāpes apvidū, kur ribu skrimšļainās daļas piestiprinās pie krūšu kaula, un cilvēkam liekas, ka viņam sāp sirds, viņš pat sāk lietot sirdszāles, bet tās nepalīdz, jo vainīga ir kakla daļa. Var būt lielā krūšu muskuļa sindroms, kad sāpes jūtamas lielā krūšu muskuļa ārējā malā u.c. Var būt arī pleca periartrīta sindroms: sāpes pleca locītavā, traucēta rokas kustība uz priekšu, uz sāniem vai atpakaļ. Turklāt artēriju saspiešanas rezultātā var būt visdažādākie traucējumi, kurus cilvēkam neienāk prātā saistīt ar kaklu: galvassāpes, trokšņi ausīs, redzes traucējumi utt. Un tās ne tuvu nav visas iespējamās izpausmes. Ja ir tādas sāpes, jo sevišķi – pastāvīgas, tad jāiet pie ārsta, lai tiktu skaidrībā par problēmas būtību, jo katrs no šiem daudzajiem variantiem prasa savu risinājumu.»

Kādēļ tā notiek

No ķīniešu medicīnas viedokļa un Rietumu medicīnas viedokļa šo problēmu cēloņi lielā mērā sakrīt, un tie var būt kā ārīgi, tā iekšķīgi. Ārīgie faktori ir, piemēram, aukstums, mitrums, vējš, traumas, mazkustīgs dzīvesveids. Rietumu medicīnas izpratnē iekšķīgie cēloņi saistīti ar trofikas jeb audu barošanas traucējumiem.

«Ķīniešu medicīna skatās uz to mazliet citādi,» komentē M. Oļeiņiks, «var teikt, ka būtība ir tā pati, bet pieeja – cita. Rietumu medicīnā pieņemts aprobežoties ar lokālu pieeju problēmai: ja sāp kakla daļa, tad to arī ārstēsim. Bet saskaņā ar Ķīnas medicīnas mācību par slimības sakni ārējiem simptomiem ir iekšēji cēloņi. Ja tās ir sāpes kakla daļā, kaulu, asinsvadu problēmas, tad jādomā, kādi iekšēji traucējumi var pie tā novest, kādi orgāni atbild par šo ķermeņa daļu apgādi ar barības vielām. Vispirms tas ir aizkuņģa dziedzeris, kas atbildīgs par asiņu kvalitāti, tas padara asinis piesātinātas. Otrs orgāns ir aknas, kas atbildīgas par asiņu izplatīšanu jeb dispersiju. Ja nerisinās iekšķīgo problēmu, tad lokāli to izdarīt būs visai grūti. Un, beidzot, ķīnieši izdala vēl vienu cēloni, kas rada problēmas mugurkaula apvidū kopumā: tas ir sekundārais asiņu sastrēgums. Savukārt primārais cēlonis, kas izraisa sekundāro, ir enerģijas sastrēgums. To rada depresija, kas ir ļoti izplatīta; pievienojiet vēl mazkustīgumu, problēmas ar gremošanas traktu – un aina ir pilnīga.»

Kā to ārstē

«Rietumu medicīna uzskata, ka vajadzīga vesela virkne pasākumu: miers, pretsāpju līdzekļi, vitamīni, pretkrampju līdzekļi, antidepresanti, miorelaksanti, pretiekaisuma līdzekļi utt. Cits jautājums, ka ar ķīniešu medicīnas metodēm diezgan ātri var sasniegt enerģijas plūsmas atjaunošanos un asins cirkulācijas uzlabošanos, līdz ar to panākt lokālu iedarbību un pie viena arī iekšējā stāvokļa korekciju. Efekts ir labs,» stāsta ārsts.

«Bet tas nenozīmē, ka mēs noliedzam Rietumu metodes. Ja atzīstam par vajadzīgu, tad nozīmējam zāles vai fizoterapiju līdztekus akupunktūrai un lāzerterapijai, kas arī dod ļoti labu efektu.»

Ko darīt profilaksei

Jautāts par iespējām izvairīties no mugurkaula kakla daļas problēmām, M. Oļeiņiks saka: «Tas ir ļoti vienkārši: vairāk kustiniet galvu! Kakla daļa ir jāvingrina īpaši, jo kopumā to kustinām ļoti maz, dažādos ikdienas darbos vairāk nodarbinātas rokas un kājas, bet galva ilgu laiku paliek vienā stāvoklī. Nodarbojieties ar visparastāko vingrošanu kaut vai 10 minūtes dienā. Ja gaidāma kāda fiziska slodze, piemēram, jāstrādā zemeņu laukā vai jāpārvieto mēbeles, pirms tam iesildieties. Neaizmirstiet arī racionālu uzturu, par ko tik daudz runāts. Intereses pēc arī cilvēkam, kuram nav sūdzību par kakla daļu, kaut vai reizi 10–15 gados derētu to rentgenoloģiski izmeklēt. Ja ir pastāvīgas sāpes, kas turas nedēļu vai divas, un tā notiek vairākas reizes gadā, necentieties ārstēties paši, ejiet pie ārsta. Piesardzīgai jābūt attieksmei pret masāžu, ko ļaudis bieži uzskata par universālu līdzekli jebkurām muguras problēmām. Ne visiem tā der. Daudzos gadījumos masāžai ir jābūt saudzējošai, ļoti uzmanīgai. Arī par dažādām speciālajām apkaklēm un magnētu izmantošanu vajadzētu vispirms konsultēties ar speciālistiem. Jāārstējas ar to, kas palīdz.».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu