Sammita ēnas uz jumtiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Ja pārdzīvojām 50 gadu ilgo padomju okupāciju, pārdzīvosim arī šito NATO sammitu,» optimistiski saka Olimpiskā centra apkaimes iedzīvotāji. Trīs dienas viņu mājokļi būs iežogoti, uz veikalu nāksies iet ar pasi rokās, bet privātās automašīnas nāksies glabāt krietni aiz slēgtās zonas robežām.

Tieši pretī galvenajai NATO sammita norises vietai – Latvijas Olimpiskajam centram – atrodas Mālpils ielas 2b daudzdzīvokļu māja. Vairāki ēkas dzīvokļu logi iziet tieši uz centra ieeju, kur nākamnedēļ staigās 26 NATO valstu līderi. Andrejs, kurš ar ģimeni dzīvo nama trešajā stāvā, sammita laikā negatavojas bēgt no pilsētas, bet gan būt mājās un pie loga vērot notiekošo. «Jā, drošībnieki bija jau atnākuši. Viņi stāstīja, ka sammita laikā nekur nevarēs iet bez pases. Nekādu aizrādījumu, ka nedrīkstēšu stāvēt pie loga, nebija. Logus taisīt ciet ar dēļiem laikam nevajadzēs,» stāsta Andrejs.

Pēc drošībnieku apciemojuma pēkšņi aizmūrētas visas nama kāpņutelpās esošās ailes un spraugas. Andrejs spriež, ka tas darīts tādēļ, lai kāds šeit neiedomātos slēpt kādu ieroci vai spridzekli, ko celt laukā sammita laikā. «Pirms tam par mūsu šķirbainajām sienām neviens neinteresējās,» smejas Andrejs.

Rīgas 66. bērnudārzā, kas atrodas pārdesmit metru attālumā no Olimpiskā centra, dažas dienas pirms sammita apzāģētas 39 liepas un pieci citi koki. Bērnudārza vadītāja Natālija Savvina gan pēkšņo koka lapotņu likvidēšanu nesaista tieši ar sammita drošības pasākumiem. «Pieteikumu Rīgas domei par koku apzāģēšanu iesniedzām jau pirms trim gadiem. Par mums neviens nelikās ne zinis, nevienam nebija naudas. Te pēkšņi pirms sammita nauda atradās un liepām zarus nozāģēja. Es gan neticu, ka tas bija saistīts ar bailēm, ka kokos varētu sēdēt snaiperi, bet tā cilvēki te melš,» uzskata bērnudārza vadītāja. Sammita laikā bērnudārzs nestrādās, mazuļu vecāki jau iepriekš brīdināti, ka divas dienas viņiem pašiem būs jāparūpējas par savām atvasēm.

Arī viņa pati dzīvo slēgtajā zonā netālu no Olimpiskā centra, tomēr īpaši par gaidāmajiem drošības pasākumiem neuztraucas: «Cik es sapratu, te nekāda brīva staigāšana nebūs. Ar žogiem izveidos tādas kā ejas, pa kurām mēs varēsim aiziet līdz veikalam vai arī tikt ārā no drošības zonas. Pie manis nekādi drošībnieki nav bijuši, bet zinu, ka citiem, kas dzīvo tuvāk tam centra, aizliedza nest pie loga atstarojošas lietas, piemēram, tālskatus.

Inese, kura dzīvo Tomsona ielā, savu gadu veco meitiņu sammita dienās gatavojas aizvest uz laukiem pie vecākiem. «Sammita dienās grūtības varētu sagādāt aizliegums slēgtajā teritorijā braukt ar auto un vispār to turēt pie mājas. Mēs savu mašīnu, visticamāk, atstāsim kādā maksas autostāvvietā, bet tie atkal ir papildu izdevumi. Ja mājās ir mazs bērns, tad nekad nevar zināt, kad pēkšņi mašīna būs vajadzīga. Tādēļ nolēmu meitiņu šajās dienās aizvest no Rīgas,» stāstīja Inese.

Savukārt Airai, kura arī mīt slēgtajā zonā, kvartāla attālumā no Olimpiskā centra, uz visām piecām brīvdienām Rīgu neizdosies pamest, jo kādam būs jāpabaro viņas kaķis Sudrabiņš. «Ar vīru uz laukiem brauksim tikai uz divām dienām, jo ilgāk kaķīti vienu nevar atstāt. Mēs nepaguvām līdz noteiktajam termiņam pieteikt kādu cilvēku, kas varētu nākt Sudrabiņu barot. Tāpat pirms sammita pārvietosim mašīnu uz vīra darbavietas stāvvietu, jo mēs pie mājas to nedrīkstēsim turēt,» atzina Aira, piebilstot, ka sammits īstenībā daudz neērtību nesagādā un visu atsver papildu piešķirtās brīvdienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu