Zobi — balti kā Holivudas dīvām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Baltijā dzīvojot, sapnis par žilbinošiem zobiem nereti beidzas ar atziņu, ka mums tie ģenētiski nemaz nav paredzēti koši balti. Berz, cik gribi, ar pastu — tik un tā zoba emalja ir iedzeltena vai pelēcīga. Ko darīt, ja tomēr gribas Holivudas smaidu?

Tādā gadījumā ir iespēja izvēlēties zobu baltināšanu, balināšanu vai — galējā variantā — venīru uzlikšanu.

Zobu balināšana — izskata ziņā efektīvāka, toties dārgāka un neveselīgāka. Žilbinošais smaids tiek iegūts ar ķīmiskām vielām, kas iedarbojas uz zoba dziļo emalju — dentīnu. Balināšana notiek ar spēcīgām vielām, kuras tiek cauri viscietākajiem audiem cilvēka organismā, proti, zoba audiem.

Pasaulē šādu pakalpojumu sniedz jau vismaz 30 gadu. Pie mums — tikai desmit. Jāteic, ka vairākums Latvijas dentistu ir skeptiski noskaņoti par šādu manipulāciju. Un šādai attieksmei ir pamats, jo diemžēl lielākajai daļai ļaužu zobu stāvoklis nebūt nav ideāls. Tie ir nekvalitatīvi plombēti, slikti kopti, ar trauslu emalju. Tomēr, ja pastāvat uz balināšanu, tad neliels ieskats, kā tas notiek.

Vispirms izgatavo speciālu, pacienta zobiem atbilstošu plastikas kapi jeb uzmavu, kurā iepilda balinātāju. Kapei cieši jāpieguļ zobiem, lai balinātājs nenokļūtu uz smaganām. Kapi uzliek uz zobiem un atkarībā no balinātāja veida tur no pusstundas līdz stundai. Efektu parasti var redzēt pēc otrās vai trešās balināšanas reizes. Veicot šo procedūru bieži, zobu emalja kļūst arvien caurlaidīgāka. Beigu beigās var izrādīties, ka tā vairs nenosedz virsmu pietiekami un caur to sāk spīdēt zoba kauls. Piebildīsim, ka tas jau no dabas ir iedzeltens...

Zināšanai

  • Balināt drīkst zobus, kuriem ir stipra emalja. Tiem jābūt veseliem un salabotiem. Pretējā gadījumā defekti tiks vēl vairāk izcelti, bet emalja vēl vairāk novājināta.
  • Nav ieteicams zobus balināt mājas apstākļos, paļaujoties tikai uz TV veikalos nopērkamo līdzekļu reklāmām.
  • Balināšanas efekts saglabājas 2–4 gadus, ja tiek ievērota mutes higiēna, ja cilvēks nesmēķē un pēc iespējas mazāk lieto zobu emalju krāsojošus produktus.
  • Nedzīviem zobiem, kuriem ir pelēcīga nokrāsa, iespējams veikt individuālu balināšanu, ievadot atsevišķā zoba kanālā balinošas vielas.
  • Zobus nebalina bērniem, grūtniecēm un pacientiem ar mutes gļotādas slimībām, kā arī zobu emaljas korozijas gadījumā.
  • Pakalpojuma cena, sākot no Ls 70 līdz 300 par visu kursu.
  • Zobu baltināšana notiek ar abrazīvas pastas palīdzību (tā satur cietu, sīkgraudainu vielu, kas rada berzes efektu). Pasta iedarbojas uz zobiem mehāniski: noberž aplikumu un nopulē virsmu. Baltināšana faktiski ir higiēnas procedūra, kuras rezultātā tiek notīrīts zobakmens un pigmenti, ko atstāj kafija, tēja, nikotīns.
  • Šāda procedūra ir daudz veselīgāka nekā ķīmiskā balināšana, toties iegūtais efekts — baltāks zobs.
  • Uz baltinošajām pastām ir īpaši burti — RDA. Tie norāda berzes pakāpi. Šo pastu sastāvā ir tādas vielas kā soda, alumīnijs, kālija pirofosfāts un silīcijs. Jo vairāk silīcija, jo pasta ir abrazīvāka. Ja zobi ir jutīgi, jāizvēlas maigāka pasta.

Atceries!

  • Zobu pastām ar RDA indeksu no 120 līdz 200 ir augsta berzes pakāpe. Tās ļoti spēcīgi iedarbojas uz virsmu un tādēļ paredzētas lietošanai ne biežāk kā reizi nedēļā!
  • Pastas, kuru RDA indekss ir no 60 līdz 100, drīkst lietot regulāri. Nosacījums — tās piemērotas visnotaļ normāliem, veseliem zobiem.
  • Jutīgiem zobiem domātas pastas, kurās RDA indekss ir mazāks par 50.
  • Labus rezultātus var iegūt, noņemot aplikumu un pulējot ar «Air–Flow» aprīkojumu. Tas tīra zobus ar sodas strūklu. Tādējādi var likvidēt arī demineralizētas emaljas plankumus, kas veidojušies sliktas mutes dobuma kopšanas dēļ. Jāpiebilst, ka zobi, kas apstrādāti ar sodu, ir gludāki.
  • «Air–Flow» metode ir ātrāka nekā parastā higiēnas procedūra un piemērota arī īpaši jutīgiem zobiem.
  • Venīri jeb porcelāna plāksnītes — vienīgā izeja, ja patiešām vēlaties īstu Holivudas zvaigžņu smaidu. Diemžēl neviena no iepriekš minētajām metodēm nederēs, jo nav spējīga nodrošināt žilbinošu sniegbaltu mirdzumu.
  • Venīri ir keramikas plāksnītes, kas aizstāj zobu priekšējo sieniņu. Tās gan vairāk piemērotas formas, nevis krāsas maiņai. Šīs plāksnītes parasti izmanto, ja zobs ir ļoti mainījis krāsu, bet nepakļaujas nekādām citām korekcijas metodēm.
  • Keramiskais materiāls ir izturīgs un praktiski nejūtams. Lai piestiprinātu venīru, tiek slīpēta zoba ārējā virsma un tad noņemts nospiedums. To nosūta uz laboratoriju, kur izgatavo konkrēto plāksnīti.

Re, kā!

Starp citu — jaunākie pētījumi vēsta, ka veselīgāki un stiprāki ir tie zobi, kuriem no dabas ir iedzeltena emalja. Šādā aspektā tie izkonkurē pat dabiski baltos zobus.

Konsultēja «Dentra» zobārste Renāte Jesjukeviča.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu