Mans «nikneims» – mana pase

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Gribat iepazīties internetā? Šķiet, nav nekā vienkāršāka... Tomēr iesācējiem vajadzētu apgūt virtuālās iepazīšanās ābeci. Kas zina, var noderēt...

Niks, nikneims jeb segvārds – dažādu burtu un ciparu kombinācija. Tas ir pirmais, kas tiek izvēlēts, uzsākot čatošanu, sarakstīšanos ar e-mailiem vai izveidojot pasta kastīti. Vēlāk ar maģiskā vārdiņa palīdzību var uzsākt attiecību veidošanu.

Nikneims ir pirmais, kas sniedz citiem kādu iespaidu par interneta lietotāju. Ne vienmēr interneta lietotāja mērķis ir ar segvārda palīdzību radīt par sevi kādu konkrētu iespaidu, taču vairāk vai mazāk tā sanāk. Pat tad, ja internetā esi iemaldījies netīšām un segvārdam izvēlēts pirmais vārds, ko iedomājies vai ieraudzīji uz galda esošajā žurnālā.

Vairumā gadījumu nikneims tiek izvēlēts tāds, kas raksturo personību. Segvārds var parādīt arī lietotāja slēptākās vēlmes vai dvēseles patieso stāvokli. Proti, ne vienmēr visas panteras tik tiešām ir plēsoņas un ne vienmēr visi cowboy ir ģeniāli govju gani vai jātnieki.

Savam nikneimam var izmantot arī ciparus vai vārdu kopā ar gadu skaitli. Līdz ar to uzreiz tiek sniegta atbilde uz vienmēr tik ļoti aktuālo un arī nedaudz banālo jautājumu «cik Tev gadu?»

Vēl kas – segvārdos ieteicams izmantot ne vairāk kā sešus līdz septiņus simbolus. Īsus vārdus ir vieglāk uztvert un atcerēties, kā arī uzrakstīt, ja ziņa domāta konkrētam adresātam. No garajiem vārdiem vairumā gadījumu atceras pirmo vai pēdējo daļu.

Turklāt loģiska burtu kombinācija, kas rada kādu nozīmi vai asociāciju, ir vēlamāka un vieglāk saprotama nekā vienkāršs burtu salikums, kas veidots, sarindojot kopā katru piekto alfabēta burtu.

Raksturīgi, ka nikneimiem vismaz pusē gadījumu tiek izmantoti dažādi angļu valodas vārdi vai atvasinājumi. Šī tendence, šķiet, kļūst arvien populārāka līdz ar realitātes šovu dalībnieku izvēlētajiem dažkārt nesakarīgajiem burtu savienojumiem.

Pārpratumus visbiežāk rada angļu valodas vārdi. Bet, iespējams, tas ir pat labāk, nekā izmantot kaut kādus burtu salikumu, kuriem vispār nav iespējams atrast nozīmi.

Daži piemēri pārpratumiem: vārds puff, piemēram, Anglijā tiek izmantots ne tikai mīkstu rotaļlietu un citu priekšmetu apzīmēšanai. Puff ir tāds kā sinonīms latviešu vārdam mīkstais, kā nereti diemžēl tiek dēvēti geji. Tāpat apšaubāms ir arī tas, vai segvārda Gosh lietotāji zina, ka tā tulkojums ir «velns parāvis».

Niku, protams, var paņemt arī no kāda slavena dziedātāja. Piemēram, SnoopDog. Tikai der atcerēties, ka Snoop nozīmē okšķeris. Un kuru gan piesaista slinki cilvēki ar segvārdu sluch – sliņķi. Vai krāpnieki – picaroon, kas gan nozīmē arī «pirāts».

Tāpēc varbūt tomēr labāk izvēlēties dzimtās valodas vārdus, kuru nozīme visiem, arī pašiem lietotājiem, ir skaidri zināma?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu