Vieglu garu!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Laba izkarsēšanās un pēršanās uz pirts lāvas lieliski ārstē, relaksē un atjauno spēkus. Tāpēc biškopja Artūra Grudovska ģimene Dobeles rajona «Lielvaicēnos» savu pirtiņu kurina gandrīz katru nedēļu, turklāt pirtēšanos īpaši veselīgu dara paša saimnieka gatavotais pirts medus.

Pirts «Lielvaicēnos» bija pirmā telpa, ko izbūvēja. Saimnieks Artūrs izkopis nu jau īpaši meistarīgu pēršanas tehniku ar ozolu, liepu, kļavu vai bērzu slotiņām. Tām, kā piesaka Artūrs, jābūt kuplām kā līgavu pušķiem, nevis lielām un ar gariem zaru kātiem. Vīriešiem jāper sievietes un otrādi. Ja viens otru per viena dzimuma pārstāvji, efekts nav tik labs. Tāpat ļoti svarīgi, ar ko pirtī ejam kopā – kompānijā jābūt psiholoģiskajam komfortam, savstarpēji pozitīvām attiecībām, tikai tad procedūra sniegs labāko relaksāciju. Lai spētu izbaudīt visu labo, ko spēj sniegt pirtēšanās, nekādā gadījumā nevajag lietot alkoholu – ne alu, ne vīnu, ne ko stiprāku. Artūrs ģimenei un viesiem gatavo medus dzērienu ar citronu, ko visi nobauda starp karsēšanās reizēm, lai organismā atjaunotu ar sviedriem zaudēto šķidrumu.

Ar stipru karstumu, kā arī kontrasta procedūrām, piemēram, peldēm aukstā ūdenī, vārtīšanos pa sniegu, nevajag pārspīlēt tiem, kas pirti apmeklē tikai retumis, tad atveseļošanās prieki var pārvērsties bēdās vai negadījumos (dažkārt, rūdītu pirtī gājēju uzkurināti, nepieradušajiem kļūst slikti).

Kad divreiz izkarsējušies un starplaikos atvēsinājušies, trešajā reizē var jau pērties. Visbeidzot pirtēšanās beigās var ierīvēties ar pirts medu, to lēnām kustībām iemasējot ādā. Pēc nopietnām literatūras studijām, ilgas eksperimentēšanas un ēterisko eļļu kombinēšanas Grudovsku ģimene nolēmusi ražot trīs veidu pirts medu: ar apelsīnu, ar eikaliptu un dižegļu (ļoti ieteicams periodos, kad sākas vīrusu epidēmijas un saaukstēšanās), ar piparmētru un lavandas eļļu (tās viena otru papildina, savukārt piparmētras rada patīkamu vēsuma izjūtu).

Ieguvumi

  • Karsējoties un strauji atvēsinoties cilvēks norūdās un stiprina organisma aizsargspējas. Paaugstinoties ķermeņa temperatūrai, mikrobi iet bojā. Tāpēc cilvēks, kas regulāri iet pirtī, daudz retāk slimo ar saaukstēšanās un elpošanas ceļu slimībām.
  • Cilvēka ķermenim izsilstot, līdzsvarojas hormonu sekrēcija, nostiprinās asinsvadi un uzlabojas asinsrite, kas savukārt paātrina ķermeņa dabisko atveseļošanos, ātrāk izvadās arī toksīni.
  • Pirts atslābina un rada patīkamas izjūtas ķermenī gan fiziski, gan psihoemocionāli. Cilvēks labi jūtas, pēc tam vieglāk iemigt un ir dziļāks miegs.
  • Svīstot ķermenis un āda attīrās. Pirts procedūras ir lieliska skaistumkopšanas procedūra, kā arī ārstē ādas slimības, tostarp psoriāzi.
  • Pirts medus attīra ādu, apgādā to ar barības vielām, absorbē toksīnus, izlīdzina zemādas sabiezējumus un uzlabo asinsriti arī dziļākajos ādas slāņos.

Viedoklis

Iveta Grudovska – Artūra dzīvesbiedre – par pirts īpašo efektu atskārtusi, kad reiz pēc karsēšanās un peldes dīķī, sēžot uz soliņa, izbaudījusi lidojumam līdzīgu sajūtu. Tagad jau ir vairāku gadu pieredze, iepazīstot un ieklausoties savā organismā, lai tam nenodarītu pāri, bet gan sagādātu maksimālo labsajūtu. Pateicoties regulārām pirts procedūrām, iespējams atgūt spēkus un garīgu līdzsvaru pēc lielas slodzes darbā un, protams, rūpēties par veselību. Ja, piemēram, organismā sācis ieperināties kāds vīruss, to, sēžot uz pirts lāvas, varot sajust pēc izmainīta sviedru aromāta. Tad tikai kārtīgi jāizkarsējas un laikus jāgādā organismu spēcinoši līdzekļi. Tāpat izsvīšana, pēršanās un pirts medus ieziešana ir vislabākie ādas kopšanas līdzekļi, tos lietojot, nav nepieciešams apmeklēt kosmētikas salonus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu