Cirvis zem gultas jeb «Gribu puiku!»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Gadu simtiem ir tikusi izmantota tautas gudrība, kā ietekmēt mazuļa dzimumu. Nu pie šīs problēmas ķērusies arī medicīna. Rezultāti ir! Olšūnai saplūstot ar spermatozoīdu, tiek iezīmēts nākamā bērna dzimums. Spermatozoīds, kas nes X hromosomu, radīs meiteni, bet Y hromosomas nesējs?– puiku. Ir metodes, kas sola lielāku iespējamību tikt pie noteikta dzimuma pēcnācēja, ietekmējot to, kāds spermatozoīds saplūdīs ar nobriedušo olšūnu.

Trāpīt desmitniekā

X vai Y hromosomu nesēju īpatnības ir nedaudz atšķirīgas:

Y hromosomas nesēji (vīrišķie) ir nedaudz sīkāki, vieglāki un kustīgāki, bet vienlaikus arī mazāk izturīgi;

X hromosomas nesēji (sievišķie) ir izturīgāki, lēnāki, dzīvotspējīgāki.

Ņemot vērā šīs īpašības, pastāv teorija: ja dzimumattiecības notiek pirms ovulācijas, tad lielāka iespēja ir ieņemt meiteni. Proti, līdz ovulācijas brīdim izdzīvojuši ir tikai sievišķo hromosomu nesošie spermatozoīdi, bet «puiku» spermatozoīdi ir gājuši bojā. Tuvojoties ovulācijai, sievietes maksts vide kļūst sārmaināka. Tā ir labvēlīgāka tieši Y hromosomas nesējiem. Turpretim pēdējā brīdī, kad vēl var paspēt apaugļot olšūnu, t.i., 2–3 dienas pēc ovulācijas, vide sievietes organismā atkal kļūst skābāka?– tāda labāk patīk izturīgajiem X hromosomas nesējiem.

Secinājums:

– jo tuvāk ovulācijas brīdim notiek mīlēšanās, jo lielāka iespēja ieņemt zēnu: žiglie Y hromosomas nesēji līdz olšūnai nokļūst ātrāk nekā lēnīgie meiteņu spermatozoīdi.

Uzskata, ka neatkarīgi no vēlamā dzimuma jebkuram spermatozoīdam mērķis jāsasniedz 24–48 stundu laikā. Tad olšūna vēl nav sākusi novecot un ir mazāks risks piedzīvot spontāno abortu vai augļa patoloģijas.

Izvēlas sieviete

Ir ģimenes, kurās ļoti neatlaidīgi cenšas tikt pie konkrēta dzimuma pēcnācēja. Taču, sasodīts, – piekto un sesto reizi pēc kārtas dzimst tikai meitenes vai puikas! Šo fenomenu vēl pagaidām pēta. Viens no pieņēmumiem – ir sievietes, kuru olšūnas sevī laiž tikai X vai tikai Y hromosomu nesējus spermatozoīdus. EGV klīnikas embriologs Oļegs Kirjanovs stāsta, ka ASV tika apsekoti gandrīz 13 000 ģimeņu ar vairākiem bērniem. Zinātnieki secināja: katra nākamā bērna dzimums nav atkarīgs no iepriekšējiem.

«X vai Y hromosomas esamība neietekmē spermatozoīda saplūšanu ar olšūnu, jo mehānisms, kas nodrošina šo procesu, ir vienāds visiem spermatozoīdiem,» stāsta O. Kirjanovs. Tāpēc, iespējams, viena dzimuma bērni, kas dzimst noteiktās dzimtās, ir tikai dīvaina sakritība.

Lai plānotu mazuļa dzimumu, sievietei ir ļoti labi jāpārzina savs organisms un precīzi jāparedz ovulācijas laiks. Bet tas, kā zināms, var nobīdīties pat par vairākām dienām dažādu ārēju faktoru ietekmē. Tad atkal visi aprēķini ir aplami. Embriologs uzsver, ka pašlaik neviena no šīm metodēm nav zinātniski pierādīta, lai arī dažām ir racionāls pamatojums un mēģināt jau var...

Vai diēta ietekmē dzimumu?

Ir ticējums: ja «velk» uz skābu – būs puika, ja uz saldu – meitene. Arī agrāk cilvēki ir mēģinājuši ietekmēt bērna dzimumu, lietojot uzturā noteiktus produktus. Tāpat ir novērots, ka atkarībā no ģimenes ēšanas tradīcijām sievietēm vairāk var dzimt viena dzimuma mazuļi. Puiku radītāji biežāk uzturā lietojot produktus ar augstu nātrija un kālija saturu. Savukārt meiteņu vecāki – kalciju un magniju saturošus produktus. Jebkura diēta jāietur vismaz divus mēnešus un jāpārtrauc mēnesi pirms plānotās grūtniecības iestāšanās. Tomēr ar šādām selektīvām diētām jābūt uzmanīgiem un ilgāk par iepriekšminētajiem diviem mēnešiem to ievērot nevajadzētu. Iestājoties grūtniecībai, organismam vajadzīgs viss minerālvielu un vitamīnu komplekss, bet ierobežojumi ēdienkartē šo līdzsvaru var izjaukt. Tas savukārt var apdraudēt veiksmīgu grūtniecības norisi vai augļa attīstību. Jāpiebilst, ka zinātnisks pamatojums šādu diētu efektivitātei nav atrasts.

Vari mēģināt!

Meiteņu diēta:

– baklažāni, bietes, burkāni, gurķi, zirņi, saldie pipari, sīpoli.

Jāatsakās no plūmēm, banāniem, apelsīniem, melonēm.

Puiku diēta:

– kartupeļi, sēnes, lēcas, banāni, apelsīni, persiki, vīģes.

Jāatsakās no zaļajiem salātiem, svaigiem kāpostiem, riekstiem, pupiņām. Turklāt iesaka vairāk sālītu ēdienu, jo ne jau velti tautā ir paruna: ja velk uz sāļu vai skābu?– būs puika.

Asiņu atjaunošanās

Tautā populāra, bet mediķu vidū apšaubīta metode ir bērna dzimuma plānošana pēc asiņu atjaunošanās. Proti, ir pieņēmums, ka sievietes organismā asinis atjaunojas ik pēc trim gadiem, bet vīriešiem?– ik pēc četriem gadiem. Tāpēc sievietes vecumu dala ar ciparu trīs, bet vīrieša?– ar četri. Kuram šis cipars būs lielāks, tā dzimuma bērns nāks pasaulē. Ja mātei ir rēzus negatīvs, tad rezultāts esot tieši pretējs.

Vairāk dzimst dvīņi un trīņi

Kāds, iespējams, sapņo par dvīņiem. Šajā gadījumā «atbildība» par rezultātu vairāk gulstas uz dzimtas pieredzi. Ja rados ir bijuši dvīņi, iespēja tikt pie diviem mazuļiem uzreiz ir par 50% lielāka nekā tiem, kam dvīņu rados nav.

Ir pieņēmums, ka gēns, kas atbild par dvīņu ieņemšanu, saistīts ar Y hromosomu. Tas tiekot nodots pa vīriešu līniju ik pēc paaudzes – no vectēva mazdēlam un tml. Lielāka iespēja tikt pie vairākiem bērniņiem vienlaikus ir tiem, kas izmanto mākslīgās apaugļošanas metodes, kad dzemdē «iestāda» uzreiz vairākas apaugļotas olšūnas un tās visas veiksmīgi ieligzdojas. Tāpēc pēdējos gados trīņi dzimst arvien biežāk.

Zinātniskās metodes – visdrošākās

Droša, pārbaudīta un zinātniski pamatota metode ir spermas atlase ar lāzera palīdzību, kurā ir īpaši augsts X vai Y hromosomu nesēju skaits. Iegūto materiālu izmanto mākslīgajai apaugļošanai. Ticamība – 91% gadījumu piedzimst plānotās meitenes, 75% gadījumos – plānotie puikas. Latvijā šī metode ir aizliegta. Turklāt nav arī atbilstošu tehnoloģiju, kas ļautu to lietot. Pasaulē šo metodi izmanto, ja bērns var mantot kādu slimību, kas saistīta ar X vai Y hromosomu. Gandrīz 100% garantiju spēj dot tikai tā saucamā preimplantācijas diagnostika jeb PGD. Šajā gadījumā olšūna tiek apaugļota ārpus mātes organisma un embrijs aug inkubatorā piecas dienas. Trešajā attīstības dienā tiek noteikts embrija dzimums ar hromosomu analīzes palīdzību, un dzemdē tiek ievietots tikai izvēlētā dzimuma embrijs. Arī to Latvijā pagaidām nav iespējams īstenot.

Tici vai netici!

Zēni biežāk dzimstot:

– pirmajā grūtniecībā,

– gados jaunākiem vecākiem,

– tēviem, kam ir nosliece uz plikgalvību.

Meitenes biežāk dzimstot:

– ja grūtniecība iestājas īsi pēc aborta,

– cilvēkiem, kas cieš no podagras.

Vienā gadā dzimušie bērni (ar mazu vecuma starpību) biežāk ir viena dzimuma.

Ja starpība starp dzemdībām ir vairāk nekā 3 gadi, biežāk dzimst dažāda dzimuma bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu