Ledus Laikmets Jelgavā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Ziema ir atnākusi un uzdāvājusi arī 9. starptautisko Ledus skulptūru festivālu. Tas notiks Jelgavā, šoreiz – Hercoga Jēkaba laukumā. Un šoreiz festivāls neceļos pa Latviju, tāpēc – visi uz Jelgavu! Ledus skulptūras būs aplūkojamas 10. un 11. februārī no pulksten 10 līdz 22.

Šogad skulptūras veidos divdesmit mākslinieku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Krievijas, Lielbritānijas, Dānijas, Nīderlandes, Čīles un Īrijas. Mākslas darbus vērtēs gan profesionāla žūrija, gan festivāla apmeklētāji. Prieku par skulptūrām 10. februārī no pulksten 16 pastiprinās arī kultūras programma uz brīvdabas skatuves. Bet deviņos vakarā ledus skulptūras apspīdēs uguns un pirotehnikas šovs.

Atbilstoši festivāla tēmai «Modernais ledus laikmets» aizdomājos par globalizāciju un nesaprātīgo industriālo darbību, kas sašķoba eko-sistēmu. Neesmu jau ledus gabals, apceru arī, cik laimīgi esam. Kamēr pasaule vēl nav pārkarsusi, mēs redzam leduspuķes rūtīs, varam sūkāt lāstekas, nogūlušies uz ezera skaidrā ledus, vērot iesalušās aļģes, priecāties par ledus skulptūrām... Līdzīgas izjūtas pērn pārņēma 84 000 festivāla apmeklētāju gan Jelgavā, gan citur Latvijā. Un tas ir divreiz vairāk nekā aizpērn. Vārdu sakot, ledus ir sakustējies – cilvēki steidz acīm baudīt, iespējams, zūdošo. Un ja vēl dabas dotajam pievieno mākslinieku fantāziju!

Te piepe-ši e-pastā iekrīt vēstule no Ledus festivāla organizētājiem. «Ātrāk sācies Ledus Laikmets Jelgavā». Ar sarkaniem burtiem izcelta rindkopa: «Par pārsteigumu visiem jelgavniekiem jau šorīt, 1. februārī, sākusies skulptūru parka iekārtošana. Katram garāmgājējam, kas devās cauri Hercoga Jēkaba laukumam, pretī raudzījās pa nakti tapusi sniega skulptūra. Aculiecinieki zina teikt, ka nakts melnumā pie skulptūras veidošanas rosījušies divi jaunieši. Lūdzam atsaukties nezināmos māksliniekus, jo festivāla rīkotāji vēlas piedāvāt viņiem izmēģināt spēkus un startēt starptautiskajā Ledus un sniega skulptūru festivālā līdzās jau pasaulē atzītiem māksliniekiem.»

Steidzīgi zvanu Evelīnai Bučelei, projekta vadītāja asistentei. Vai tas ir kāds triks uzmanības piesaistīšanai? Evelīna Bučele: – Naktī no 31. janvāra uz 1. februāri bija uzsnidzis balts sniedziņš un laternas meta gaismu. Jelgavas kultūras nama dežurants ieraudzīja divus puišus skvērā, kas tur labu laiku rosījās. Mēs, protams, no rīta skulptūru nofotografējām. Un internetā ielikām sludinājumu, lai autori atsaucas. Tā arī iepazināmies ar Maksimu Čertovu. Kopā ar brāli gājuši cauri skvēram, un iešāvusies prātā doma izveidot skulptūru.

Maksims Čertovs atnesis savas skices, un festivāla organizētāji uzaicinājuši arī viņu piedalīties Ledus skulptūru festivālā. Līdz ar to ir lauzts ledus tradicionālajā festivāla norisē. Un ko par to domā pats spontānais skulptors? Maksims Čertovs: – Tā gluži nebija, ka nezināju par festivālu. Nācām ar brāli no darba «Stuccodesign» (ēku dekoru izgatavošana, uzstādīšana, apgleznošana), un man līdzi bija darba rīks – nazītis. Domājām, ja sniegs labi lips, izgatavosim skulptūru. Diez ko nelipa, laiks bija auksts, tāpēc skulptūru lāga nepabeidzām. Kā mani atrada? Draugi internetā izlasīja, ka meklē skulptūras autoru, un nodomājuši, kurš gan cits. Es arī pērn festivāla oficiālajiem dalībniekiem blakus kaut ko veidoju, bet tad to neievēroja. Kauns teikt, es neesmu profesionāls tēlnieks, man arī mākslas skolā nepatika. Jau no 16 gadiem veidoju smilšu skulptūras un tagad arī darbā veidoju, un, protams, lasu gudras grāmatas par tēlniecību, par dažādiem materiāliem.

Bet nu par profesionāļiem. Bez iepriekšējos gados daudzinātajiem Latvijas tēlniekiem šogad pirmo reizi startēs tandēms Sandis Kondrāts un Uldis Zariņš. Kopā studējuši Rīgas Lietišķās mākslas koledžas un pēc tam Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļā. Tā nopietni dažāda rakstura tēlniecības projektos sadarbojas kopš 2004. gada. Interesanti, ka pirms Jelgavas viņu veidotās ledus skulptūras jau priecējušas ska-tītājus Vācijā, Somijā, Bulgārijā un Izraēlā. Abi tēlnieki veido darbus dažādos materiālos. Kāda pievilcība piemīt ledum?

– Ledus ir ekoloģiskais stikls, tīrs ūdens. Tam piemīt visas stiklam raksturīgās vizuālās un dažas tehnoloģiskās īpašības. Tās ir manipulācijas ar gaismu, caurspīdīgums, iekšējā vizuālā struktūra, kā arī spriegumi. Man, kam tīk radīt monumentālo tēlniecību, ledus šķiet brīnišķīgs veids, kā veidot skices reālajā izmērā. Trīsmetrīgu skulptūru no ledus var radīt pāris dienās. Bet, lai veiktu to pašu no granīta vai bronzas, būtu jāvelta vismaz pusgads. Strādājot ar ledu, izbaudu, ka esmu brīvs no tradicionālās (klasiskās) tēlniecības laika izpratnes. Un skulptūra ir pildīta ar gaismu, vizuāli mainīga.

***

- 9. starptautiskā Ledus skulptūru festivāla konkursam skices iesūtīja 52 mākslinieki no 16 valstīm,

- žūrija izraudzījās 20 māksliniekus no 10 valstīm,

- 10. un 11. februārī Jelgavā Hercoga Jēkaba laukumā no pulksten 10 līdz 22 apskatāmi šādi darbi:

- 20 ledus skulptūras, katra no viena ledus bluķa,

- 10 lielas ledus skulptūras, kas var sasniegt trīs metru augstumu,

- 5 sniega mākslas objekti (dimensijas 3 x 3 x 3 m) no sapresēta sniega kubiem;

- atbalsta Jelgavas pilsētas dome, pašvaldības aģentūra «Kultūra» un «Parex bankas» «American Express Blue» kredītkartes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu