Boldāns klusē, runā fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pēc nedēļas - 15. martā - Latgales apgabaltiesā sāks izskatīt Balvu rajona Kubuļu pagasta bijušā priekšsēdētāja, 9. Saeimā no «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK ievēlētā deputāta Jura Boldāna un četru Kubuļu vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļu krimināllietu. Viņi tiek vainoti ne tikai vēlēšanu rezultātu viltošanā, bet arī to viltošanas organizēšanā.

Zīmīgi, ka kopā ar Boldānu uz apsūdzēto sola Latgales apgabaltiesā sēdīsies arī viņa dēls Igors Boldāns, kurš strādā Rīgā kriminālpolicijā. Latgales tiesas apgabala prokurore Ingrīda Maļkova viņu vaino 9. Saeimas vēlēšanu dokumentu viltošanā kā atbalstītāju.

Tikai vēlēšanu komisišjas locekles atklāti atzinušas, ka Boldāns organizējis vēlēšanu rezultātu viltošanu, iedodot viņām svešu cilvēku personu kodus un stāstot, kādu kandidātu uzvārdi no TB/LNNK saraksta būtu jāsvītro. Boldāna dēlam bijusi iedalīta «vēlētāju» datu sagādātāja loma - tos, izmantojot dienesta stāvokli, no iedzīvotāju reģistra izdrukājuši Igora Boldāna paziņas un draugi Rīgā - drošības policijas darbinieks un kriminālpolicijas inspektors.

Ne pats Boldāns, nedz viņa dēls savu vainu spītīgi neatzīst. Abi, visticamāk, cer, ka prokurorei Ingrīdai Maļkovai viņu vainu tiesā pierādīt neizdosies. Nekādus paskaidrojumus par notikušo vēlēšanu rezultātu viltošanu J. Boldāns nav sniedzis, vienīgi žurnālistiem izmetis, ka tas bijis «politisks pasūtījums». Protams, nedz pasūtītāji, nedz izpildītāji tā arī netiek nosaukti.

Gribējis visas pagasta balsis

Kā stāsta viena no apsūdzētājām, toreizējā Kubuļu vēlēšanu iecirkņa vadītāja Maruta Apine, runas par vēlēšanu rezultātu viltošanu sākušās jau pērnās vasaras vidū, kad Boldāns kļuvis par Kubuļu pagasta padomes priekšsēdētāju un vienlaikus arī par viņas darba devēju. Sarunas bijušas visai striktas. Boldāns licis saprast, ka viņa ievēlēšana Saeimā arī Apinei varētu nākt tikai par labu. Krietni sliktāk viņai varētu klāties tad, ja Boldāns paliktu Kubuļos. Tad viņš solījis reformēt pagasta struktūru, netieši liekot saprast, ka arī Apine varētu palikt bez darba.

«Atceros, ka jau pērnā gada jūlijā Boldāns bieži runāja, ka viņam noteikti jātiekot Saeimas deputātos, jo iepriekšējās vēlēšanās esot palicis aiz borta. Viņš tolaik esot strādājis partijas labā, bet šajās vēlēšanās strādāšot tikai sev. Visās sarunās viņš lika saprast, ka vislabāk būtu, ja gandrīz visa pagasta vēlētāju balsis tiktu viņam. Piemēram, viņš man izteica priekšlikumu viltot pansionāta iemītnieku vēlētāju balsis - jau iepriekš sagatavot otru vēlēšanu kasti ar viltotām 19. saraksta vēlēšanu zīmēm. Kad pateicu, ka reāli tas nav iespējams, Boldāns bija ļoti dusmīgs. Tāpat jau pirms Saeimas vēlēšanu dienas Boldāns man teica, ka vajadzēšot ierakstīt balsotāju sarakstā arī tos vietējos vēlētājus, kuri uz vēlēšanām neatnāks. Vēl viņš teica, ka iedos man sarakstu ar «svešiem» vēlētājiem, cilvēkiem, kuri nedzīvo Kubuļu pagastā. Viņu neuztrauca mani iebildumi, ka cilvēki, iespējams, jau būs nobalsojuši kādā citā vēlēšanu iecirknī.»

Kā stāsta Apine, pats Juris Boldāns jau kā 9. Saeimas deputāta kandidāts vēlēšanu dienā trīs reizes ieradies pagastā un pārprasījis, vai viss ir kārtībā. Kas ar to bija domāts, Marutas kundze, protams, sapratusi, taču daudzie novērotāji un cilvēku plūsma likusi vēlēšanu komisijai rīkoties piesardzīgi. Viltus vēlētāji sarakstos ierakstīti un vēlēšanu zīmes urnā samestas visas dienas laikā.

,

Viltus vēlētāju datus izdrukājuši Boldāna dēla paziņas un draugi - drošības policijas darbinieks Andrejs Motiļs un Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes otrā biroja vecākais inspektors Sergejs Smirnovs, vīrs, kurš ikdienā cīnās ar laupīšanām. Tas noticis divas trīs dienas pirms vēlēšanām, taču juridiski rūdītie policisti savu vainu notikušajā kategoriski noliedz. Lūk, ko par citu personu datu izdrukāšanu no sava darba datora drošības policijā stāsta Motiļs: «Neilgi pirms vēlēšanām viesojos pie Igora Boldāna Rīgā, atzīmējām viņa dzimšanas dienu. Igors ieminējās, ka viņa draudzenei ir jāaptaujā liels skaits cilvēku, kuri dzīvojuši vai dzīvo Rīgā. Šī aptauja esot vajadzīga studiju darbam.»

Tagad, kad līdz tiesai atlikusi nedēļa, drošības policijas darbinieks pērn stāstīto ir aizmirsis un jau pēdējā liecību sniegšanas reizē liecina, ka pat neatceras, kādām vajadzībām viņš meklējis citu personu datus iedzīvotāju reģistra datu bāzē.

«Es gribēju uzzināt savas sievas un sievastēva datus. Tāpat mana māsa Marika pērn apprecējās, un mani ļoti interesēja viņas vīra radu dzimšanas dienas.» Visu šo cilvēku vārdi vēlāk parādās Kubuļu vēlēšanu sarakstos.

Pārējo cilvēku personīgos datus viņš skatījies, it kā veicot kādas lietas pārbaudi. Ko un kāpēc viņš pārbaudījis, A. Motiļa kungs vairs neatceras. Tāpat drošības policijas darbinieks pēc pāris mēnešiem bija aizmirsis, vai devis šo personu datus Boldānam, kaut gan pirmajās liecībās stāsta ko pavisam citu.

Kā šādi cilvēki var strādāt un joprojām strādā drošības policijā? Šo jautājumu uzdevu drošības policijas preses sekretārei Kristīnei Apsei-Krūmiņai, kura, pēc īsas apspriešanās ar priekšniecību man paziņoja, ka «nekādu komentāru nebūs».

Runīgāks gan bija Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Aivars Straume, pēc kura iniciatīvas abu policistu rīcības izvērtēšanai veikta dienesta pārbaude. «Mūs satrauc, ka fakti par cilvēku privāto dzīvi var nonākt dažādu negodīgu cilvēku rokās. Par notikušo sākts kriminālprocess, bet ministrijā tiek izstrādāti noteikumi, kas regulēs piekļuvi personu datiem un noteiks kādos gadījumos tie vispār ir iegūstami un kas draud to negodīgajiem izmantotājiem.»

Balsis zvejotas arī Bērzkalnē

Taču Boldāna dēla rīcība, viltus vēlētāju vārdus iegūstot ar kolēģu palīdzību, ir tikai viena lieta. Lūk, ko man pastāstīja kāda policijas amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.  «Viena nesodīta visatļautība rada otru. Šis nav pirmais gadījums, kad Juris Boldāns mēģina ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Līdzīga situācija bija jau pašvaldību vēlēšanās. Mūsu rīcībā bija operatīvā informācija, ka par naudu un dzeramiem uz vēlēšanām nelielos pulciņos tika vesti atsevišķu Balvu rajona pagastu iedzīvotāji. Šo gadījumu vietējai policijai neizdevās atklāt, un tas Boldānu iedrošināja. Viņš nolēma, ka tāpat varētu rīkoties arī 9. Saeimas vēlēšanās, un te jāatzīst, ka liels palīgs viņam bija dēls.»

Kā stāsta aculiecinieki, 9. Saeimas vēlēšanu dienā Balvu rajona Bērzkalnes pagastā visas dienas garumā redzētas divas svešas automašīnas «Audi 100» un «Opel Vectra», ar kurām uz vēlēšanu iecirkni vesti vēlētāji. Viena no tām ilgu laiku dežurējusi krustojumā pie vēlēšanu iecirkņa, un tā pieder Boldāna dēlam Igoram Boldānam.

Lūdzu Bērzkalnes pagasta priekšsēdētāju Benediktu Anču komentēt šo faktu, bet viņš bija visai izvairīgs: «Par svešajām mašīnām esmu dzirdējis. Pats ar pagasta transportu braucu uz kādu nomaļu ciemu pēc vēlētājiem, bet tur šoreiz mani gaidīja tikai divi cilvēki. Kāds jau vēlētājus bija aizvedis pirms tam. Arī pats redzēju svešās mašīnas pagasta centrā.»

Arī drošības policijas darbinieks Motiļs apliecinājis: «Cik zinu, tad Igors Boldāns nedēļu pirms vēlēšanām noteikti nebija Rīgā, bet aizbrauca uz Balviem lai palīdzētu tēvam vēlēšanās. Kādā veidā, to gan es nezinu.

Tabūnam kauns

Juris Boldāns 8. Saeimas laikā bija deputāta palīgs TB/LNNK deputātam Pēterim Tabūnam un tolaik pat darbojies partijas valdē. «Boldāns ar savu negodīgumu sagādājis kaunu visai partijai. Viņš partijas spicē iekļuva ar viltu, organizējot it kā partijas atbalstītājus Balvos. Pateicoties viņa aktivitātei, viņš pat krietnu laiku bija partijas lietu kurators Latgalē. Taču patiesībā viņš ir negodīgs mērglis, ar kuru vienīgo uz visas pasaules es nesveicinos! Viņš gribēja taisīt savu karjeru uz citu rēķina,» tagad saka Tabūns.

Deputāts arī piebilst, ka viņa rīcībā esot informācija par Boldāna prettiesiskajām darbībām nevien Kubuļos, bet arī Bērzkalnes, Vectilžas un Baltinavas pagastā. Tikai to esot grūti pierādīt. «Viņš bija pat nopircis busiņu, ar ko vadāt uzpirktos vēlētājus, lai tikai tiktu Saeimā. Taču kā deputāta palīgs viņš visus šos gadus bija nulle. Tikai tagad saprotu, ka patiesībā viņš partijas aizsegā visus šos gadus bīdīja savas lietas, un man ir ļoti žēl, ka Boldāns paspēja no partijas izstāties, nevis mēs viņu izslēdzām.»

,

Ar pašu Juri Boldānu, nedz viņa dēlu Igoru Boldānu man tikties un sazvanīties neizdevās. Lai gan Boldāns vietējam rajona laikrakstam «Vaduguns» regulāri stāsta, cik viņš ražīgi strādā Saeimā, iesniedzot dažādus priekšlikumus likumiem un komisijām, tomēr nedz pa mobilo telefonu, nedz darba kabineta telefonu Saeimā viņš šonedēļ nebija sazvanāms. Arī viņa dēls Boldāns darba vietā policijā nav sastopams - esot atvaļinājumā. Mājās Kubuļos neviens no viņiem nav atrodams.

Arī prokurorei Maļkovai no Boldāna jaunākā par lietas apstākļiem izdevies izdabūt visai maz. Gudras advokātes klātbūtnē, kas vienlaikus pārstāv arī viņa tēvu, Igors Boldāns raksta: «Liecības sniegt nevēlos, jo man nav ko teikt.» Kad prokurore tomēr nerimstas un taujā, kā Kubuļu pagasta vēlēšanu iecirknī balsotāju sarakstā varēja parādīties viņa bijušo vai esošo mācību un darba biedru vārdi, uzvārdi un personas kodi, ja šie cilvēki faktiski nav piedalījušies vēlēšanās, Boldāns jaunākais atbild: «Uz šo jautājumu nevēlos atbildēt, tāpat kā uz jebkuriem citiem jautājumiem.»

Tomēr prokuratūra ir pārliecināta par abu vainu. Lūk, ko prokurore Maļkova raksta savā lēmumā par personas saukšanu pie krimināltabildības: «Izmeklēšanā savāktie pierādījumi norāda, ka Juris Boldāns, būdams kopš 2006. gada 29. marta Balvu rajona Kubuļu pagasta priekšsēdētājs (..), personīgās ieinteresētības vadīts, kopā ar Balvu rajona Kubuļu pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Marutu Apini un vēlēšanu komisijas loceklēm Ainu Stahovsku, Ligitu Trupovnieci, Veru Litviņecu un Inesi Kuzmu kā izdarītājām un savu dēlu Igoru Boldānu kā atbalstītāju piedalījās 9. Saeimas dokumentu viltošanā kā organizētājs un uzkūdītājs. (..)

Apine pēc iepriekšējās vienošanās kopīgi ar Stahovsku, Trupovnieci, Litviņecu un Kuzmu, izmanotjot Kubuļu pagasta padomes rīcībā esošo vietējo iedzīvotāju personu datu bāzi, ierakstīja balsotāju sarakstos ne mazāk kā 21 pagasta iedzīvotāju, no kuriem 19 vispār nepiedalījās vēlēšanās, 1 balsoja citā vēlēšanu iecirknī, bet 1 tika reģistrēts divas reizes, un ne mazāk kā 28 personas no Jura Boldāna iedotā saraksta, viltoja viņu parakstus balsotāju sarakstos un attiecīgi ne mazāk kā 49 apvienības TB/LNNK 19 kandidātu saraksta vēlēšanu zīmes, izdarot tajās atzīmi «+» pretī kandidāta nr. 1 Jura Boldāna uzvārdam un svītrojot citu kandidātu uzvārdus, ielika vēlēšanu aploksnēs un iemeta vēlēšanu kastē (..) iekļaujot šīs nepatiesās ziņas par vēlēšanu rezultātiem Balvu rajona Kubuļu pagasta vēlēšanu iecirkņa nr. 328 balsu skaitīšanas protokolā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu