Eksperti: Latvijas internets – vidēji drošs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Antivīrusu eksperti, apkopojot datus, izveidojuši savdabīgu globālā interneta bīstamības karti. Pēc tās datiem ar 0,7% bīstamu interneta vietņu Latvija pašlaik ierindojas 44. vietā starp analizētajām valstīm, portālu «Apollo» informēja «Kaspersky Lab» pārstāvis Latvijā Valdis Šķesters.

Eiropā un arī pasaulē ļoti augsts drošības līmenis ir Somijā. Tur konstatēts tikai 0,1% bīstamu interneta vietņu, bet Rumānija izrādījusies viena no bīstamākajām valstīm pasaulē — 5,6% tās interneta resursu var sagādāt nepatikšanas. Starp Baltijas valstīm Latvija ierindojusies pa vidu, jo Igaunijā konstatēti 2,3%, bet Lietuvā 0,5% bīstamu interneta vietņu.

Viens no izplatītākajiem kibernoziegumiem mūsdienās — datorkrāpniecība (phishing) — bieži paredz interneta lietotāju ievilināšanu īpaši sagatavotās interneta vietnēs, kas satur kaitīgos kodus. Nav retums arī tādi gadījumi, kad saites uz šādām ļaundabīgām vietnēm vai pat paši kaitīgie kodi parādās legālās interneta vietnēs, kas tiek uzskatītas par ļoti uzticamām. Interneta lietotāji, kuru datoros izdodas ieperināties ļaundabīgām programmām, parasti riskē ar to, ka viņu dators tiks slepus izmantots kibernoziegumu veikšanai, bet dažreiz arī ar savu virtuālo maciņu saturu.

šeit

«Mapping the Mal Web» dati liecina, ka visvairāk bīstamo resursu ir maziņās Klusā okeāna salas Tokelau domēnā («.tk») — 10,1% vietņu. Savukārt starp lielajām valstīm piederošajiem domēniem riskantākie ir Rumānijas («.ro»; 5,6% bīstamu vietņu) un Krievijas («.ru»; 4,5% bīstamu vietņu) domēni. Bīstamākais vispārējais domēns ir «.info», kur 7,5% vietņu klasificētas kā bīstamas, tam seko «.com» ar 5,5% šādu vietņu.

Dažu domēnu vietnēs dažādas darbības, piemēram, reģistrēšanās vai failu lejupielādēšana, ir krietni bīstamākas nekā citos domēnos. Piemēram, savas e-pasta adreses ievadīšana kādā no «.info» domēna vietnēm 73,2% gadījumu var izraisīt surogātpasta saņemšanu. Toties domēnā «.gov», kas ir vienīgi ASV valdības iestāžu rīcībā, nav atrasta neviena bīstama vietne. Pētījuma dati ļauj secināt, ka tajos domēnos, kur reģistrācija ir par brīvu vai par nelielu samaksu, turklāt ir tikai minimāla kontrole, risks ir lielāks nekā citos augšējā līmeņa domēnos.

«Liels daudzums kibernoziegumu mūsdienās tiek veikts, izvietojot interneta resursos dažāda veida ļaundabīgos kodus. Augstākā līmeņa domēns «.lv» salīdzinājumā ar citiem ir vērtējams kā vidēji drošs,» norāda Šķesters.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu