Tvaika pirts – romiešu termu pēctece

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja skolā kaut cik čakli mācījāties vēsturi, tad noteikti zināt, cik liela loma romiešu sadzīvē bija publiskajām pirtīm – termām. Tās drīkstēja apmeklēt bagāti un nabagi, brīvi cilvēki un vergi. Romiešu imperatori centās izbūvēt pēc iespējas greznākas un plašākas termas, lai apliecinātu savu diženumu un paliktu tautas atmiņā.

Par termu mūsdienu pēcteci uzskata tvaika pirti. Par laimi, nav vairs jābūt imperatoram, lai tādu ierīkotu, jo šodienas tehnoloģijas ļauj izbūvēt tvaika pirti ne vien SPA centros un ūdens atrakciju parkos, bet arī ģimenes mājās un daudzdzīvokļu namu vannas istabās.

Iedarbība ir saudzējoša

«Tvaika pirti var izmantot ļoti plašs cilvēku loks, neraugoties uz vecumu un veselības stāvokli,» stāsta firmas Tcentrs direktors Kārlis Satirs. «Tvaika pirtī ir salīdzinoši zema temperatūra un paaugstināts gaisa mitrums, kas ļauj izkarsēt ķermeni, neradot organismam pārslodzi. Ļoti būtiski ir tas, ka tvaika pirtī iespējams veikt arī inhalācijas ar speciāliem aromatizējošiem līdzekļiem, kas domāti elpceļu darbības uzlabošanai, ādas attīrīšanai, relaksācijai u.c. Tvaika pirtī temperatūru uztur un nosaka tvaika pievade, tāpēc jau to sauc par tvaika pirti. Līdzīgas ir arī turku pirtis, kas nedaudz atšķiras ar sildīšanas tehnoloģiju; tās ir izbūvētas ar flīzēm, piemēram, no marmora. Tām ir ne vien atšķirīgi apdares materiāli, bet arī papildu sildelementi, kas uzsilda grīdu un lāvas, un tikai pēc tam tiek pievadīts tvaiks, kas rada vēlamo gaisa mitrumu. Turku pirtīm izmanto to pašu aprīkojumu ko tvaika pirtīm, bet izbūve ir dārgāka, jo vajadzīgs ekskluzīvs apdares materiāls un arī vairāk vietas, jo turku pirtī var nogulties uz sasildītajām virsmām, tur ir arī masāžas galdi utt. Ļoti līdzīgs turku pirtij ir hamams – princips tas pats, bet tajā ir vairākas telpas ar dažādu temperatūras režīmu.»

No vēstures zināms, ka arī romiešu termās bija karstā (caldarium), remdenā (tepidarium) un aukstā (frigidarium) telpa, bija arī tvaika pirts (sudatorium) un reizēm vēl karstā tvaika telpa (laconicum), kas savā ziņā līdzinājās mūsdienu saunai.

Pamatprincips

«Tvaika pirts pamatprincips: jo lielāks mitrums, jo mazāka temperatūra nepieciešama,» stāsta K. Satirs. «Mitrums un temperatūra iedarbojas kompleksi. Piemēram, vasarā, kad gaisa mitrums ir 60–70%, bet temperatūra ap 30 grādu, mēs jau sākam justies diezgan ekstrēmi. Bet tvaika pirtī gaisa mitrums ir tuvu 100% un temperatūra var būt no 40 līdz 55 grādiem. Augstāko temperatūru gan izvēlas reti kurš. Sabiedriskajās tvaika pirtīs parasti ieprogrammēta aptuveni 48 grādu temperatūra – tā ir universāla, piemērota praktiski jebkuram. Temperatūru precīzi regulē automātika.»

Svarīga ūdens kvalitāte

«Ūdens no ūdensvada vai artēziskiem urbumiem, kas nav īpaši dziļi, ir diezgan netīrs, tam ir sava smaka, kas var radīt tvaika pirtī diezgan nepatīkamu mikroklimatu,» atzīst K. Satirs, «tāpēc sākumā jāveic ūdens analīzes un jāmeklē risinājums attīrīšanai. Vislabāk, ja mājai kopumā ir ūdens attīrīšanas iekārtas, jo ne jau tikai tvaika pirtī, bet arī visā saimniecībā vajadzīgs normālas kvalitātes ūdens. Jāattīra ne tikai aukstais, bet arī siltais ūdens. Tiem, kuri iegādājas dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, vajadzētu no būvfirmas vai nekustamā īpašuma tirdzniecības firmas prasīt, lai nodrošina kvalitatīvu ūdeni, jo vieglāk ir ierīkot filtru sistēmu visai mājai, nevis katram dzīvoklim risināt šo jautājumu atsevišķi. Ja celtniecības firma to nepiedāvā, ir jāparedz viens kvadrātmetrs no dzīvokļa platības, kur novietot filtrācijas sistēmu.«

Mājā, dzīvoklī un citur

«Būtībā katrā dzīvoklī var ierīkot nelielu tvaika pirti,» teic K. Satirs. «Ja dzīvokļos ir maz telpas, tvaika pirti var apvienot ar duškabīni, bet primārā tomēr ir tvaika pirts. Tvaika pirti var instalēt vannas vietā. Iespējams arī variants, kad vanna paliek un tai virsū ir instalēta slēgtā telpa, kur ieplūst tvaiki, taču to izvēlas reti. Pieejamas dažādas opcijas: tropiskais lietus, ūdenskritums, masāžas sprauslas, gaismas terapija, relaksējoša mūzika. Iecienīta dzīvokļos ir divvietīga tvaika pirts, kas aizņem 1,2x1,2 m. Būs arī modelis ar transformējamu sēdvietu, ko var pēc vajadzības pārveidot par vienvietīgu vai divvietīgu. Ja vēlas, var iekārtot tā, ka solu ienes slēgtajā telpā, kad to lieto kā pirti, un iznes laukā, ja grib izmantot tikai dušu.» Vēl var izvēlēties tvaika mucas no īpaša monolīta koka – kambalas, ko ieved no Āfrikas. Tādas var ierīkot arī ārā. Ja vietas ir vairāk, piemēram, ģimenes mājā, var līdzās ierīkot gan tvaika pirti, gan saunu.

K. Satirs īpaši uzsver, ka telpai, kur paredzēts ierīkot tvaika pirti, ir jāatbilst noteiktām prasībām, tāpēc pirms tās izbūves ir jākonsultējas ar speciālistiem, kas uzstādīs pirts aprīkojumu. Šādās lietās nedrīkst vieglprātīgi eksperimentēt.

Kā ar kultūru?

Diemžēl mums stipri trūkst pirts kultūras. Daudziem ir nosliece uz nejēdzīgiem eksperimentiem, kas var beigties bēdīgi. Iegādājoties aromterapijas līdzekļus, katrā ziņā jānoskaidro, vai tie domāti lietošanai tvaika pirtī. Ja, piemēram, speciālajā inhalāciju tilpnē iepilina kādu līdzekli uz spirta bāzes, pat zemā temperatūrā var apdedzināt acis.

Cilvēki, kuri izmanto tvaika pirti sabiedriskā iestādījumā, piemēram, ūdens atrakciju parkā, bieži vien nav dzirdējuši, ka pirms iešanas pirtī ir jānoskalojas dušā. Uz ādas paliek reaģenti, kas ir baseina ūdenī, un tas nenāk par labu ne viņiem pašiem, ne pirts iekārtām. «Man žēl konstrukciju, kas strādā tādā vidē, bet žēl arī cilvēku, kuri baseina ķīmiju iedzen sev ādas porās, komentē K. Satirs. «Daļa nesaprot, ka pirts domāta, lai izsildītu, bet nevis pārkarsētu un apdedzinātu savu ķermeni. Lielos kompleksos mēs veidojam vairākus pirts variantus ar dažādu temperatūras režīmu, bet vienmēr atrodas kāds, kurš metas iekšā vislielākajā temperatūrā, sēž tur pārāk ilgi, kaut arī jūtas slikti, toties lepojas – skat, ko es varu izturēt! Arī dažādas procedūras, kas balstītas uz temperatūras svārstībām, nepieredzējuši pirts lietotāji izmanto pārgalvīgi. Tā kā SPA kompleksu kļūst arvien vairāk, cilvēkiem derētu saprast, kā tos lietot, lai veselībai būtu maksimāls labums, nevis kaitējums.»

Ko tvaika pirts dod veselībai:

• maigi palīdz norūdīties, ļauj izkarsēt ķermeni bez lielas slodzes sirdij un asinsvadiem;

• palīdz ātrāk tikt vaļā no iesnām, klepus, aizsmakuma;

• atvieglo bronhiālās astmas slimnieku pašsajūtu;

• nomierina nervu sistēmu, uzlabo miegu;

• palīdz atbrīvot muskuļus no spriedzes;

• atvieglo locītavu sāpes;

• attīra, mitrina un mīkstina ādu;

• uzlabo asinsriti mazajos zemādas asinsvados.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu