Gada inflācija martā — 8,5%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, šā gada martā patēriņa cenas pieaugušas par 8,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas palielinājušās par 7,3%, bet pakalpojumiem — par 11,8%.

Visbūtiskāk patēriņa cenu gada pieauguma tempa palielināšanos veicināja straujāka pārtikas preču, īpaši gaļas, piena produktu un labības produktu, sadārdzināšanās, kā arī lēnāks cenu kritums dārzeņiem. Pretstatā cenu kritumam pērn šā gada martā dārgāka kļuva degviela un sadārdzinājās dažādi pakalpojumi.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada martā, salīdzinot ar februāri, palielinājās par 1,4%. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem — par 0,9%. 2006. gada martā, salīdzinot ar 2006. gada februāri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām martā bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, degvielai, pārtikas precēm, kā arī ēdināšanas pakalpojumiem. Mēneša laikā cenas būtiski pieaugušas astoņās no divpadsmit galvenajām patēriņa grupām.

Noslēdzoties izpārdošanas kampaņām, kā arī sakarā ar jaunās pavasara sezonas apģērbu un apavu ienākšanu tirgū cenas apģērbiem palielinājās par 6,5%, bet apaviem — par 6,8%.

Pārtikas grupā visvairāk sadārdzinājās gaļa un gaļas izstrādājumi (+2,1%), īpaši putnu gaļa, piens un piena produkti (+2,1%), maize (+1,2%) un graudaugu izstrādājumi (+3,2%). Cenas pieauga arī augu eļļai un taukiem (+1,4%), saldumiem (+2%), bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,4%), kā arī augļiem (+1,2%). Alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 1,5%.

Pēc cenu krituma februārī degvielas cenas martā palielinājās par 4,5%. Dārgākas kļuva lietotās automašīnas un auto rezerves daļas, maksa par autovadītāju kursiem, aviobiļetes. Cenas pieaugušas mēbelēm un mājokļa iekārtai.

Martā turpināja sadārdzināties pakalpojumi: mājokļa uzturēšana un remonts (+1,5%), atkritumu savākšana (+0,7%), mājas aprūpes pakalpojumi (+4,5%), medicīnas pakalpojumi (+0,9%), atpūtas un kultūras pakalpojumi (+1,9%), tūrisma pakalpojumi (+0,9%). Cenas pieauga arī ēdināšanai (+1,3%) un personīgās aprūpes pakalpojumiem (+0,7%).

Martā lētāki kļuva atsevišķi dārzeņi, neliels cenu kritums bija vērojams zivīm, zivju produktiem un olām. Cenas kritās telefona aparātiem (–2%), fotoiekārtām (–1,8%) un datu apstrādes iekārtām (–0,9%). Akciju ietekmē lētākas kļuva galvenās sadzīves ierīces (–0,6%). Lētāk maksāja kompensējamie medikamenti.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos cenas pavisam pieaugušas par 3,3%. Pagājušā gadā cenu pieaugums attiecīgajā laikā posmā bija 1,7%. Šogad cenu līmeni visvairāk ietekmēja degvielas, pārtikas preču, īpaši maizes un labības produktu, gaļas un gaļas izstrādājumu, piena produktu un dārzeņu, kā arī ēdināšanas, transporta, mājokļa uzturēšanas, personīgās aprūpes un medicīnas pakalpojumu sadārdzināšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu