Mīļā, droši, bērnu nebūs!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Bailes no grūtniecības līdztekus tikumiskajiem apsvērumiem daudzus vīriešus un sievietes gadu simtiem dažādās situācijās atturējušas no dzimumattiecībām. Šodien ir citi laiki un tikumi, tāpēc iespējams, ka vīrietis ar pilnu atbildības izjūtu tuvības brīdī var sacīt: «Mīļā, droši, bērnu nebūs!"

Ģimenes plānošana ir visnotaļ delikāta lieta – sociologi un politiķi vienā zemē spriež, ka bērnu dzimstība jābremzē, citā valstī atkal bērnu esot par maz. Taču katra ģimene savu nākotni plāno, vadoties no individuāliem apsvērumiem, kas mazāk saistīti ar ideoloģiju, bet vairāk gan ar pārticību, dažādiem drošības garantiem nākotnē u.tml.

Vēsturiski pieņemts, bet mūsdienās par absolūti nepareizu atzīts ir viedoklis, ka par izsargāšanos no grūtniecības jādomā tikai sievietei. Domāju, neviens šodien vairs nešaubās par to, ka atbildība jāuzņemas abiem partneriem. Kā zināms, vīrieši lielākoties savu atbildības devu izprot kā pienākumu lietot prezervatīvu vai mīlēties tikai «drošajās dienās», kad sievietei grūtniecības risks ir vismazākais. Protams, pastāv arī daudzi citi izsargāšanās paņēmieni, piemēram, pārtrauktais dzimumakts vai hormonu preparāti, taču arvien lielāku popularitāti to vidū iegūst vazektomija.

Vienkārša operācija

Vazektomija ir sterilizācijas operācija, kas vīrieti dara neauglīgu – urologs caur nelielu iegriezumu sēklinieku maisiņos atsedz sēklas vadus, tos pārgriež un nosien vai piededzina. Parasti šo operāciju veic vietējā anestēzijā un tā ir nesāpīga, lai gan vēlāk var parādīties nelieli asins izplūdumi un nepatīkamas sajūtas.

Ir arī tā dēvētā bezskalpeļa metode, kas radīta Ķīnā 1988. gadā – sēklas kanāli šādā gadījumā tiek slēgti ar vienu punkciju.

Tiek uzskatīts, ka vazektomijai ir iespējama atgriezeniska operācija – sēklas vadu savienošana, tādējādi atjaunojot vīrieša auglību. Taču šāds apgalvojums ir riskants, jo iespējami daudzi šķēršļi. Piemēram, Biķernieku klīnikas urologs, dakteris Treilons RB saka –

vīriešiem, kuri piekrituši sterilizēties, jābūt gataviem uz to, ka auglību var arī neizdoties atjaunot.

Kas notiek ar spermu?

Pēc vazektomijas spermatozoīdu izstrāde saglabājas iepriekšējā līmenī – aptuveni 50 000 minūtē. Taču, tā kā šīm šūnām nav normālas anatomiskas izejas, tās vai nu iznīcina makrofāgi, vai tās pašas sāk deģenerēties un radīt antigēnus. Tie savukārt organismam liek izstrādāt antiķermenīšus, kas likvidē organismā spermu. Šie antigēni bieži nonāk asinsritē, un tad šūnas visā ķermenī sāk radīt antiķermenīšus cīņai ar spermu.

Ietekme uz imūnsistēmu

Antiķermenīši faktiski nozīmē imunitāti pret specifiskām slimšībām, kuras rada no ārienes nākusi infekcija. Antigēni savukārt nozīmē signālu. Un tas vēsta, kas ķermenim nepieciešams, lai izraudzītos pareizos antiķermenīšus cīņai par savu veselību. Šāda signāla un attiecīgā mehānisma lielisks piemērs ir alerģiska reakcija, kuras laikā organisms kļūst īpaši jutīgs attiecībā pret noteiktu pārtikas produktu. Ja ķermenis sāk aizsargāties no šūnām, kuras pats rada (spermatozoīdi pēc vazektomijas), organisms pats sevī kļūst alerģisks.

Atsevišķi mediķu pētījumi liecina, ka pēc vazektomijas var draudēt dažādas nepatīkamas sekas – saslimšana ar izkaisīto sklerozi, cukura diabētu, reimatisko artrītu un citām autoimūnām kaitēm.

Riteņa un sievas dēļ

Neraugoties uz visu minēto, izrādās – vazektomija pasaulē ir ļoti populāra pretapaugļošanās metode, kuru plaši izvēlas vīrieši Amerikā, Lielbritānijā, Vācijā un citās pasaules valstīs.

Taču saistībā ar šo operāciju ir arī daži kuriozi. Piemēram, Indijā medicīnas speciālisti, kas ir atbildīgi par ģimenes plānošanu, nolēmuši stimulēt vīriešus izvēlēties vazektomiju, par tās veikšanu dāvinot viņiem velosipēdus. Šķiet, Āzijas pārapdzīvotības apstākļos vazektomija varētu būt viena no praktiskajām metodēm, kuru valstiski attīstot iedzīvotāju vidū neizbēgami tiktu panākta dzimstības līmeņa samazināšanās, tādējādi harmonizējot demogrāfisko situāciju.

Taču, izrādās, var būt arī citi veidi, kā vīrieti «piedabūt pie kārtības», piemēram, Jaunzēlandē, kur vazektomijas operācija ir ārkārtīgi populāra, pie visa vainīgas esot sievas. Viņas savus vīrus, tā sakot, palikušas zem tupeles. Sievietes šajā zemē esot apveltītas ar visai stingru raksturu…

Situācija Latvijā

Vazektomiju speciālisti veic arī Latvijā, taču mūsu valstī tā pagaidām nav populāra. Droši vien tāpēc, ka reklāmas materiālos un medijos tiek piedāvāta reti, turklāt tās cena nav zema – ap 200 latiem. Iespējams, šāda situācija vērtējama apmierinoši, jo sabiedrībai Latvijā ir tendence novecot, dzimstības rādītāji ir zemi, bet vazektomijas veikšana ir mazliet nopietnāka salīdzinājumā ar citām pretapaugļošanās un ģimenes plānošanas metodēm, tā sakot, pirms izvēlies – padomā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu