/nginx/o/2018/07/15/9077784t1hce8d.jpg)
Koncertu rīkotājiem, kas Latvijā organizē ārzemju zvaigžņu koncertus, ir bijis jāizpilda visdažādākās mākslinieku prasības — vajadzējis gādāt 120 baltu dvieļu, motociklu («Chippendales», «Judas Priest»), gultu (tiem pašiem «Chippendales»), 90 metrus paklāja stundu pirms izrādes un pat striptīza dejotāju.
Tagad mums ir iespēja uzzināt arī to, ko īsti vēlas tuvākie gaidāmie viesi — grupa «Pet Shop Boys», kas Rīgā uzstāsies 3. maijā, un kolorītais dziedātājs Ozijs Osborns, kurš Rīgā ieradīšoties kopā ar savu ģimeni.
Grib ledu un šopingu
Pārskatot «Pet Shop Boys» menedžmenta prasības, top skaidrs, ka mākslinieki vēlas 50 kilogramu ledus, no kuriem 15 kg jāpiegādā no rīta, bet atlikums — līdz plkst. 16 pēcpusdienā. Ledum jābūt kubiciņos — acīmredzot, lai izmantotu kokteiļiem. Kā «Vakara Ziņām» pauda pieredzējušais koncertu organizators no «L.Tipa» Gints Putniņš, tas neesot gluži nekas: «Ja parēķina, ka daļa ledus tiešām aizies kokteiļiem, bet lielākā daļa tiks izmantota dzērienu dzesēšanai un būs sadalīta pa atsevišķiem traukiem, 50 kilogramu ledus ir pavisam normāls cipars.» Vēl mūziķi esot izteikuši vēlmi, lai viņu rīcībā tiktu nodots pieredzējis autovadītājs un transports, ar kuru varētu doties iepirkties uz kādu no mūsu supermārketiem. Ak, jā, šim cilvēkam būtu jāpārzina mūsu lielveikali un arīdzan norēķinu sistēma. Uz šī fona prasība, lai ģērbtuvē un virtuvē būtu liela izlietne ar auksto un karsto ūdeni un kanalizāciju, kā arī lai apkārt valdītu tīrība un viss atbilstu veselības un drošības standartiem, izklausās visnotaļ saprotama.
Ir zināms arī, kādiem ēdieniem un dzērieniem mākslinieki dod priekšroku: piemēram, Neilam garšo sarkanais vīns, Jamaikas «Blue Mountain» kafija vai ūdens, savukārt Krisam — džins ar toniku, «Evian» minerālūdens, bet lidojuma laikā — šampanietis vai dārgs un labs sarkanvīns. Tam visam tiekot uzkosti brūnie rīsi un dārzeņi (Neils) vai arīdzan zivju pirkstiņi (Kriss). Ja tas viss tiks nodrošināts, mākslinieki sola grandiozu šovu: 40 kvadrātmetru lielu videoekrānu, kustīgas dekorācijas, gaismu šovu, profesionālus dejotājus un, protams, lielisku koncertu. «Atšķirībā no citiem māksliniekiem «Pet Shop Boys» neprasa ēdienu aizskatuvē, jo mēdz ieturēties vietējos restorānos. Tālab viens otrs labs restorāns mums jau ir padomā,» stāsta koncerta rīkotāju pārstāvis Kristaps Kārkliņš.
Ozijs ieturēsies koku paēnā
Pārlapojot Ozija Osborna raideri, top skaidrs, ka mākslinieks dod priekšroku veselīgam dzīvesveidam, pieprasot lielu daudzumu augļu un dzērienu. Tagad koncerta rīkotājiem nāksies pasvīst, lai sagādātu avenes, zemenes, mellenes, kazenes, nektarīnus un ķiršus, sagrieztus mango un tomātus, «Green» un «Golden Delicios» ābolus, vīnogas un banānus, beztauku krēma sieru, kā arī siera plati. Tas pats attiecas uz pieprasītajiem dzērieniem — ģērbtuvē jābūt 24 litru ietilpības pudelēm «Evian» ūdens, vienai lielai pudelei «San Pellegrino» minerālūdens, vienam litram svaigi spiestas apelsīnu sulas, trim diētiskajām kolām, sešiem enerģijas dzērieniem «Red Bull», vienam litram «Ocean Spray» dzērveņu sulas, diviem litriem ūdens, angļu tējas «PG Tips» un «Yorkshire Gold» maisiņiem, piparmētru tējai, nesaldinātajam sojas pienam, cukura aizstājējam. Tāpat te jābūt trim galda piederumu komplektiem, trim auduma salvetēm, glāzēm un kafijas krūzēm. Tiek arī uzsvērts, ka zupām, kas paredzētas Ozija pavadošajam sastāvam, jābūt tikai veģetārām; ēdiena pagatavošanā — pat ne ceptos ēdienos — nedrīkst tikt izmantoti dzīvnieku tauki. «Mums jābūt gatavībā pasniegt arī ceptu vai grilētu gaišo zivi, vārītu olu, sviestmaizes, ceptus saldos kartupeļus,» min Kristaps.
Savukārt, runājot par ģērbtuves iekārtojumu, tiek norādīts, ka Ozija ģērbtuvē līdzās dīvānam, mīkstajiem krēsliem, kafijas galdiņam un spogulim jābūt pieejamam arī velotrenažierim, bet par eksotiskāko prasību var uzskatīt norādi, ka ģērbtuvē jābūt arī diviem dabīgiem kokiem griestu augstumā. «Mums līdz maija beigām ir laiks apdomāt, kas tie būs par kokiem. Dzīvus kokus gluži ārā neraksim, drīzāk ģērbtuvē novietosim kādus kokus podos — piemēram, palmas,» paskaidro Kristaps.
Billijs gribēja skābekļa balonu
Patinot laiku mazliet atpakaļ un parunājoties ar koncertu organizatoriem, «Vakara Ziņas» noskaidroja, ka arī pērn un aizpērn šeit bijušo mūziķu prasības bijušas visnotaļ eksotiskas. Piemēram, Billijam Aidolam vajadzējis 12 melnu dvieļu, bet pusstundu pirms koncerta sākuma aiz skatuves bija jānogādā skābekļa balons ar masku, kam tur bija jāatrodas līdz koncerta beigām. Tāpat organizatoriem bija jānodrošina iespēja, lai nepieciešamības gadījumā pie Aidola varētu ierasties angliski runājošs ārsts, un mūziķa menedžmentam jādara zināmas šā mediķa koordinātas.
Savukārt ēdienu izvēlē mūziķis bijis gana pieticīgs: ja neskaita svaigas zemenes, mellenes un avenes, kuras ziemas laikā dabūt bijis visnotaļ problemātiski, viņš pēc uzstāšanās vēlējies nobaudīt makaronus ar netreknu tomātu mērci, bez ķiplokiem, bez papildu sviesta un eļļas. «Vēl ģērbtuvē bija jābūt cepumiem, proteīna batoniņiem, šokolādei, platei ar kūpināta tītara un cāļa šķēlītēm, kā arī tunča salātiem,» atminas koncerta rīkotāju pārstāve Inese Rutkovska, kas smejoties piebilst, ka pēc ogām gandrīz vai vajadzējis doties uz mežu.
Mobija dēļ meklē veģetāriešu restorānu
Savukārt, kad pirms diviem gadiem Rīgā viesojās pasaulslavenais mūziķis Mobijs, kurš turklāt ir vegāns — cilvēks, kas uzturā nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus —, koncerta rīkotāji, saņemot raideri, sākumā nodomājuši: nu tā, sākas. «Taču tad mūsu rīcībā nonāca interneta adrese «Happy cow» (Laimīgā govs. — angļu val.), kurā norādītas katras valsts veģetāriešiem draudzīgākās vietas. Tur bija minēts arī kāds indiešu restorāns, kas atrodas Vecrīgā, Šķūņu ielā. Mēs pat gājām uz turieni konsultēties, ņemot vērā, ka dziedātājs neēd neko, kas cepts sviestā un margarīnā; viņš atzīst vienīgi augu eļļā gatavotus ēdienus, specifiskus, no rīsiem gatavotus kārumus un tamlīdzīgas lietas,» toreiz «Vakara Ziņām» klāstīja koncerta organizatori, atzīstot arī, ka par to parūpējusies viesnīca, kurā mūziķis ar savu komandu bija apmeties.
Koperfīldu ēdināja Rītiņš
Protams, ne vienmēr mākslinieku raideru prasības tiek atklātas plašākai publikai — īpaši, ja to nosaka līgums ar mākslinieka menedžmentu. Taču reizēm tomēr dažādus sīkumus izdodas uzzināt — piemēram, par slavenā maga Deivida Koperfīlda ēdināšanu 2004. gada nogalē. Toreiz «Vakara Ziņām» izdevās noskaidrot, ka aizkulisēs bijis saklāts garš kopējais galds ar dažādām Latvijas un citu zemju siera šķirnēm, krekeriem, visdažādākajiem augļiem un zemeņu saldēdienu. Maga komanda pat pusdienojusi Mārtiņa Rītiņa restorānā «Vincents», un mūsu izcilais pavārs viņus cienājis ar karpačo un steiku, piena sivēnu un lielajām, svaigajām gambām jeb garnelēm. Izrādās gan, ka aizņemtības dēļ pašam lielajam magam nācies pusdienot «Skonto» halles aizkulisēs.