27. sērija. Gaismu tuneļa galā lāga neredz

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Valsts un mazais cilvēks. 5. daļa

«Mazā cilvēka» vilšanos reizē ar reālās dzīves peripetijām vēl paspilgtina fakts, ka pat valsts visaugstākās personas, kuras svinīgos brīžos mēdz runāt par nepieciešamību likvidēt valsts un sabiedrības atsvešināšanos, citos gadījumos pret šo pašu «mazo cilvēku» pat publiski izturas visnotaļ nievājoši. Uzskatāmu ilustrāciju šeit sniedz pat Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga.

2002. gada rudenī viņa, uzrunājot jaunievēlēto 8. Saeimu, īpaši piemin plaisu un atsvešinātību starp tautu un varu: «Vēl vakar jūs piederējāt pie «tautas». Sākot ar šodienu, jūs esat pie «varas»». (..) Jūsu uzdevums, dāmas un kungi, būs rūpēties par to, lai labklājības saldos augļus neplūktu šaura privileģēto ļaužu kopa.» Arī jaunajai valdībai skan līdzīgi vārdi: «Tauta no jums sagaida rīcību, kas veicinās vispārējo labklājību un katram cilvēkam pavērs nākotnes izredzes taisnīgai dzīves sacensībai. Tauta no jums sagaida pārmaiņas visās tajās lietās, kas ir izraisījušas vispārēju neapmierinātību un kas daudzus novedušas līdz atsvešinātībai, vienaldzībai, apātijai vai pat izmisumam…»

Taču… pienāk 2004. gada sākums, kad valsts vadītājai publiski nākas saskarties ar cilvēku masu, kurai ir no viņas krasi atšķirīgs viedoklis – un rezultātā no V. Vīķes–Freibergas mutes atskan izteikumi, kas, piemēram, Latvijas Avīzes lasītājam Arvīdam Šēferam no Brocēniem liek rakstīt šādas rindas: «Esmu ļoti pārsteigts par prezidentes pēdējā laika izteikumiem par mūsu valsts iedzīvotājiem. Mēs neesam pūlis. Ļoti nepatīkami būtu, ja arī prezidenti nāktos pieskaitīt tiem ļaudīm, kas lieto tādus izteicienus kā muļķu valsts, vienkāršie cilvēki, reņģēdāji, ar to domājot lielāko tautas daļu.

Esam katrs ar savu likteni, domām, jūtām un gribu izteikties brīvi un neierobežoti. Gribas ticēt, ka tas «pūlis» no prezidentes mutes izskanēja pirmajā satraukumā…» Un ar šādu cerību, kurai reālais pamats attiecībā uz varas eliti joprojām nav saskatāms, «mazais cilvēks» paliek arī piecpadsmit gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas – kā rāda konferencē Vara un tauta: tuvināšanās iespējas? publiskotie dati, 40 procenti nācijas spriež, ka valsts varu ietekmē biznesa pārstāvji, 30 procenti vienkārši uzskata, ka politiķi ir nekompetenti, bet vairāk nekā puse ir pārliecināta, ka vairums politiķu domā galvenokārt par savu labumu.

Mūsdienu Latvijas vēstures seriāla jaunākās sērijas katru nedēļu lasāmas žurnālā ŽZL.

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu