Par vasaras nometnēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas vasaras nometņu laiks

www.e-skola.lv

Kā izvēlēties

Nometnes izvēli nereti nosaka bērna brīvā laika aktivitātes skolas laikā, talants mūzikā, zīmēšanā, praktiskās mākslās vai sportā. Tādos gadījumos audzēkņi ir piesaistīti brīvā laika centriem, sporta pulciņiem vai skolām, kas organizē slēgtās nometnes. Ja ir vēlme attīstīt bērna estētiskās īpašības vai rosināt interesi par sakārtotu vidi, dabu, vēsturi u.c. tēmām, tad jāizvēlas kāda no atklāto nometņu programmām.

Kad nometne atrasta, vajadzētu sarunāt tikšanos ar tās vadītāju un painteresēties vai viņam ir apliecība par bērnu un jauniešu nometņu vadītāju kursu programmas apguvi, ko ir akreditējusi Izglītības un zinātnes ministrija. Vecākiem arī mutiski vajadzētu apjautāties par nometnes vadītāja pieredzi darbā ar bērniem un jauniešiem, par pārējo pedagogu darba stilu nometnē.

Bez tam vadītājam vecāki jāiepazīstina ar nometnes programmu un plānojumu pa dienām. Nometnes vadītājs ir atbildīgs par nodarbībās un brīvajā laikā izmantojamo rotaļu, sporta ierīču, inventāra aprīkojuma un materiālu atbilstību bērnu vecuma īpatnībām, drošumu un nekaitīgumu veselībai un dzīvībai, kā arī nometnes dalībnieku saudzīgu attieksmi pret vidi.

Vecākiem ir tiesības jautāt vai organizators ir saskaņojis nometnes darbību ar vietējo pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā organizē nometni. Ja šāda saskaņojuma nav, tad tā ir nelikumīga.

Būtu tikai apsveicami, ja nometņu organizatori jau iepriekš kopējā mapē apskatei sagatavotu visus nepieciešamos dokumentus, lai vecāki ar tiem varētu iepazīties, un tikai tad slēgt līgumu.

Kādi dokumenti jāparaksta

Kad izvēle izdarīta, vecāki ir iepazinušies ar organizēšanas atļaujām un obligāto dokumentāciju, tikai tad seko nākošais solis – līguma noslēgšana.

Par dalībnieka uzņemšanu nometnē līgums ar nometnes organizētāju jāslēdz divos eksemplāros, viens paliek pie vecākiem. Līgumā ir jāatrunā nometnes vieta, atrašanās koordinātes, apstākļi, kādos būs plānota bērnu uzturēšanās, ēdienreizes, kā arī pati pasākumu programma.

Primārās veselības aprūpes ārstam jāizsniedz izziņa par dalībnieka veselības stāvokli (ne ātrāk kā 10 dienas pirms nometnes sākuma), kur norāda informāciju par pedikulozes pārbaudi un izdarītām vakcinācijām (var būt arī potēšanas pases kopija) un vai ir bijis kontakts ar infekcijas slimniekiem. Izziņa jāiesniedz nometnes organizētājam.

Būs arī jāaizpilda speciāla anketa, kur jānorāda dažādas ziņas par dalībnieku (vārds, uzvārds, iepriekšējā dalība nometnēs, peldēšanas prasme, īpašas rakstura īpatnības, kontakttelefoni, utml.).

Dalības maksa

Nometņu atbalstam visa gada garumā ir iedalīts Rīgas domes finansējums, kas šajā gadā ir 300 tūkstoši latu. Protams, pašvaldības piešķirtie līdzekļi nenosedz visus vairāk kā 400 nometņu izdevumus, tāpēc daļa no organizatoru sastādītās tāmes būs jāsedz vecākiem. Izņēmums ir maznodrošināto ģimeņu bērni, kuriem dienas izglītojošās un darba nometnēs ēdināšana un transports ir par brīvu. Darba nometnēs maznodrošinātiem bērniem ir atvēlētas 660 vietas, izglītojošajās – 435.

Pie nometnes rīkotājiem var noskaidrot, kādi tēriņi jāmaksā pašiem, par kādiem atbildību ir uzņēmusies cita iestāde vai sponsors. Jāatceras, ka ne vienmēr dārgākā nometne ir labāka un kvalitatīvāka. Izmaksas atkarīgas no nometnes atrašanās vietas, plānotajām aktivitātēm, ēdināšanas un sadzīves apstākļiem. Rīgā rīkotās dienas nometnes ir lētākas – līdz trīs latiem dienā, savukārt ārpus pilsētas vienas diennakts uzturēšanās izmaksas būs aptuveni līdz 10 latiem.

Informācija, ko būtu vēlams noskaidrot pirms nometnes:

* par nometnes dalībniekam līdzi ņemamajām lietām (naudu, apģērbu, utml.);

* par dalībnieku nokļūšanu nometnes vietā un atpakaļ;

* par dalībnieku apciemošanu nometnes laikā un vecāku dienām;

* nometnes adresi un kontakttelefonus nometnes laikā;

* par sadzīves apstākļiem nometnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu