Straujā notikumu skrējienā - <i>Lenii</i>

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/A.Strokins

Dziedātāja Liene Šomase jeb Lenii kļuvusi arī par aktrisi filmā «Rūgtais vīns».

Jaunas latviešu spēlfilmas parādīšanās apritē ir notikums, un saprotams, kādēļ. Rīt pašmāju kino lauciņu papildinās režijas vecmeistara Rolanda Kalniņa veidotā filma «Rūgtais vīns», kurā uz ekrāna debitē mūziķe Liene Šomase.

Dzīvespriecīgs puisis

«Bija saulaina diena, gāju pa taciņu gar upi, un atskanēja telefona zvans,» romantiski iesāk Liene. «Es parasti neatbildu uz svešiem numuriem, bet toreiz pacēlu klausuli. Atskanēja patīkama vīrieša balss, kas vaicāja, vai vēlos filmēties filmā? Daudz nedomājot teicu – protams!»

Tā sākas stāsts par Šomases nokļūšanu kino. Sekojusi piedalīšanās provēs, kurās Lienei vajadzējis nospēlēt kādu dziesmu ar saksofonu. Tā nu galīgi nav bijusi problēma, jo šo sākumā par vīrišķo uzskatīto instrumentu viņa apguvusi privātstundās pēdējo gadu laikā. Izrādījās, ka režisors meklē filmai meiteni, kurai būtu jātēlo ielu muzikante Ieva, un vajadzīgs cilvēks, kurš šo lomu varētu notēlot bez uzspēlētības.

«Domāju, ka man filmā būs tikai jāspēlē saksofons, taču tad noskaidrojās, ka paredzētas arī ainas ar galveno aktieri – Kasparu Znotiņu,» atminas Liene. «Tas mani samulsināja, taču beigu beigās bija ļoti interesanti. Varētu teikt, ka piepildījās vēl viens mans sapnītis – būt aktrisei.»

Šomase smej – nostrādājis fakts, ka arī Znotiņš filmējies pirmoreiz, jo līdz šim tēlojis tikai teātrī. Tad nu režisors diriģējis parādi, un mulsums noņemts kā ar roku. Kalniņam, kā zināms, nupat palika 85, taču Liene pārsteidzoši saka, ka saskatījusi Rolandā dzīvespriecīgu puisi! «Apkārtējiem tas šķita dīvaini, jo viņš tiek uzskatīts par nosvērtu cilvēku,» viņa turpina. «Bet man radās citāds iespaids.» Jaunajai aktrisei gan neesot sanācis filmēšanas laikā saskrieties ar savu ekrāna kolēģi Rēziju Kalniņu, ko viņa uzskata par lielisku meistari. Tāpat neesot redzētas arī pārējās filmas partneres – Aurēlija Anužīte, Agnese Zeltiņa un Regīna Razuma. Kompānija, jāatzīst, iespaidīga, ja vēl ņem vērā, ka stāsts pamatā ir par vienu puisi un piecām viņa sievietēm, kuru lomas tad attiecīgi arī tēlo minētās dāmas, Lieni ieskaitot.

Visupirms interese

Ielu muzikante Šomase reālajā dzīvē gluži nav, taču ceļš uz lielo Rīgu lauku meitenei arīdzan sākts no nulles punkta. «Esmu no Valkas rajona Jērcēnu pagasta,» viņa stāsta. «Rīgā dzīvoju gadu. Man gan ir paveicies, jo viss noticis strauji. Citi studenti atbrauc uz Rīgu, meklē dzīvokli, darbu, tā lēnām ieiet apritē.»

Lienei, ņemot vērā viņas 20 gadu vecumu, tik tiešām notikumi skrējuši ātrāk – piedalīšanās Talantu fabrikā 4, dažādos dziesmu konkursos, tad «Eirovīzijas» nacionālajā atlasē (ar skatuves vārdu Lenii izpildītā Laura Reinika dziesma šogad ieguva godpilno 4. vietu), filmēšanās spēlfilmā.

Nav pārsteigums, ka Šomase bijusi aktīviste jau vidusskolas laikā Valmierā. «Valmierieši ļoti atbalsta savus aktīvos cilvēkus,» Liene runā gluži patriotiski. «Man un skolas draugiem bija grupa Footmarks, taču līdz ar mācību beigām beidzās arī tā.» Tagad mācības atkal izvirzījušās pirmajā plānā, jo Liene studē Kultūras koledžā, apgūstot mūzikas menedžmentu. «Tā ir lieliska skola, kurā galvenais ir pieredze, nevis diploms,» viņa stāsta. «Man ir prakse Latvijas Radio, ceru, ka tikšu arī mūzikas izdevniecībā MicRec.» Viņa atstāj sabiedriskas un ieinteresētas meitenes iespaidu, kas ir īstās īpašības, lai sasniegtu daudz ikvienā jomā.

Der arī šlāgeris

Šādu jaunajai paaudzei diezgan neraksturīgo atdevi Liene pamato ar to, ka viņai ir interesanti apgūt daudzas lieliskas lietas visupirms pašai sev. «Esmu pārliecināta, ka tas, ko iemācos, man dzīvē noderēs, lai arī vēl nezinu, kā tieši,» viņa saka. «Iespējams, ka es tiešām varētu kļūt par kādas labas grupas menedžeri.«

Šobrīd Šomase meklē vienaudžus, ar kuriem varētu spēlēt jaunā grupā. Nevis tādā, kas spēlētu ballītes, bet domātu jau nopietnāk. Ballīšu Lienes dzīvē netrūkst, un viņa labprāt piepelnās, dziedot dažādos pasākumos, šlāgerballītes ieskaitot. Tāpat drīzumā nāks klajā viņas un Jāņa Moiseja iedziedāts disks Dzīve ir skaista ar DJ Sveix pārveidotām Raimonda Paula dziesmām.

«Esmu sapratusi, ka visāda veida mūzikai ir sava jēga,» viņa saka. «Nenoniecinu arī šlāgermūziku, lai arī tas nav gluži tas, kas man patīk visvairāk. Mēģināšu to nolikt malā, lai arī priekšā ir vasara un piedalīšanās dažādos šā stila pasākumos.«

Vēl vasarā ir priekšā iespēja kaut nedaudz realizēt dažus no Lienes hobijiem – pajāt ar zirgu un pievērsties daiļdārzniecībai, ar ko pamatīgāk aizrāvusies viņas mamma. «Noteikti zinu, ka nākotnē atkal dzīvošu laukos,» viņa uzsver. «Zinu, ka Rīga nespēs mani ievilkt savā virpulī. Man patīk pastrādāt dārzā, taisīt dobes...» Savas lauku mājas Liene uztver kā īstu patvērumu no trakulīgā ikdienas skrējiena galvaspilsētā.

«Vēl man patīk gatavot ēst,» viņa turpina. «Patīk eksperimentēt ar ēdieniem, uztaisīt ko nestandarta, bet gardu. Pēdējo nesen taisīju pildīto zivi folijā.» Nu, tā. Labu apetīti!»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu