Skudras atrisinājušas lielceļa bedru problēmu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Skudras un citi kukaiņi jau izsenis uzskatīti par čakliem un organizētiem radījumiem, taču Bristoles universitātes zinātnieku veiktais pētījums liecina, ka tām piemīt spēja teju vai ziedoties ciltsbrāļu un visas saimes labā.

Pētot Vidusamerikā un Dienvidamerikā dzīvojošās leģionārskudras (Eciton burhellii), zinātnieki ieinteresējušies, kādā veidā kukaiņi tik ātri un veikli spēj pārvarēt bedres, kas ir to ceļā. Tā kā skudru takas vienmēr saista šīs klejotājas ar savu pūzni, ceļa nelīdzenumus nepieciešams pārvarēt visai saimei. Tāpēc daļa skudru salien zemes iedobēs un grambiņās, lai padarītu visam gājienam ceļu vieglāku un ātrāku. Turklāt kukaiņi demonstrējuši apbrīnojamas spējas ātri reaģēt uz situācijas maiņu.

Šīs sugas skudru garums svārstās no diviem milimetriem līdz centimetram, un, ja reiz skudra, ka trāpījusies bedrītē, konstatējusi, ka ar saviem izmēriem to neaizpildīs vai arī ir par lielu, tā nekavējoties atgriezusies kolonnā, kas steidzas pēc medījuma, dodot iespēju bedrīti aizpildīt kādai no savām sugas māsām, kas pēc izmēra ir vairāk piemērota.

Bristoles universitātes pētnieki Skots Pauels un Naidžels Frenks žurnālā Animal Behaviour raksta, ka veikuši ar skudrām eksperimentus laboratorijā, lai sīkāk iepazītos ar to uzvedību. «Mēs nolikām uz skudru takas dēlīšus, kuros bija izurbti dažāda lieluma caurumiņi, lai redzētu, kā viņas ar to tiek galā – un viņas to paveica lieliski,» atzinis N. Frenks.

Skudras ātri izvēlas savam lielumam atbilstošas bedrītes, bet lielāku bedrīšu aizlāpīšanai spēkus var apvienot vairākas skudras, vēsta LETA un Reuters. «Ja vajadzīgs steidzams ceļa remonts, viņām šim nolūkam ir savs pašpalīdzības dienests. Kad viss gājiens pārskrējis pāri, bedrītēs gulošās skudras rāpjas laukā un seko biedrenēm uz pūzni,» raksta N. Frenks.

Aprēķini liecina, ka šāda darbība par 26% palielinājusi skudru darba produktivitāti. Pēc zinātnieku domām, cilvēki no šīm skudrām varētu mācīties, kā ar nelieliem, bet saskaņotiem spēkiem risināt lielas kopienas problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu