Samazinājies inflācijas pieauguma temps

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Inflācijas temps sāk samazināties, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šā gada maijā, salīdzinot ar pērnā gada maiju, patēriņa cenas pieaugušas par 8,2% — precēm par 6,5%, bet pakalpojumiem — par 12,7%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada maijā, salīdzinot ar aprīli, palielinājās par 0,6%. Savukārt pērn maijā, salīdzinot ar aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada maijā bija cenu kāpumam degvielai, pārtikas precēm, dabasgāzes piegādei un ēdināšanas pakalpojumiem. Turpinājās degvielas cenu kāpums — maijā cenas pieauga par 3,5%, bet kopš gada sākuma tās palielinājušās par 14%.

Pārtikas grupā vislielākā ietekme uz cenu kāpumu bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,7%), augļiem (+4,6%), kā arī maizei un graudaugu izstrādājumiem (+0,7%). Cenas pieauga arī bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,3%), augu eļļām un taukiem (+0,6%), bet cenu kritums bija vērojams dārzeņiem (–8,6%).

Sadārdzinājās tabakas izstrādājumi (+1,6%), ko daļēji izskaidro ar to, ka, beidzoties vecajiem krājumiem, tiek tirgotas cigaretes ar janvārī paaugstināto akcīzes nodokli.

No 1. maija, stājoties spēkā jaunajiem tarifiem, dabasgāzes piegāde kļuva par 16,7% dārgāka. Maijā pieauga mājokļa īres maksa (+3,2%) un maksa par autostāvvietām (+3,7%). Dārgākas kļuva auto rezerves daļas un piederumi (+0,4%) un autovadītāju kursi (+3,8%).

Sadārdzinājās vairāki pakalpojumi: atsevišķi pasažieru sauszemes transporta pārvadājumi (+0,3%), atpūtas un kultūras pakalpojumi (+0,5%), personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi (+0,8%), tūrisms (+1,7%), apdrošināšana (+2,2%). Sākoties vasarai, ievērojami dārgāki kļuva viesnīcu pakalpojumi (+10,7%). Cenas ēdināšanas pakalpojumiem pieauga par 1%.

Maijā cenas samazinājās telefona aparātiem (–1,7%), datu apstrādes iekārtām (–2,3%), TV, audio un video tehnikai (–0,4%), kā arī lietotām automašīnām (–0,7%). Lētākas kļuva grāmatas (–0,3%) un grieztie ziedi (–2,2%).

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, mazāks cenu kāpums bija dārzeņiem, kartupeļiem un zivju izstrādājumiem, kā arī degvielai. Lēnāk nekā pērn pieauga ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumu cenas.

Gada inflācija šā gada aprīlī bija 8,9%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu