Haizivs piedzimst bez tēva

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bg.wiktionary.org

Ģenētiskie testi pierādījuši, ka starp haizivīm novērojama partenoģenēze – vairošanās, kad sievišķās dzimumšūnas (olšūnas) attīstās bez apaugļošanas. Vienkāršāk sakot – atsevišķos gadījumos haizivju mazuļiem nemaz nav tēva.

Pie šāda secinājuma nonākuši Maiami universitātes okeanologi, kas pētījuši pirms pieciem gadiem notikušu dīvainu gadījumu – Omahas zooloģiskā dārza akvārijā, kur peldēja trīs āmurhaizivju mātītes, pēkšņi uzradās mazulis. Kaut gan mazo haizivi gandrīz uzreiz nogalināja tajā pašā akvārijā mītošā elektriskā raja, zooloģiskā dārza darbinieki saglabāja viņa mirstīgās atliekas, lai noskaidrotu, kādā veidā mazā haizivs nākusi pasaulē.

Sākotnēji tika pieļauta iespēja, ka kāda no haizivju mātītēm apaugļota jau pirms nonākšanas nebrīvē. Taču šo versiju nācās atmest, kad noskaidrojās, ka tās notvertas pirms trim gadiem (kaut gan haizivīm patiešām ir orgāns, kurā var uzglabāt spermu, tik ilgi tā nevar saglabāties), tajā laikā haizivis nebija sasniegušas dzimumbriedumu, turklāt nekas arī neliecināja, ka tām ir bijis dzimumkontakts. Šīs sugas zivīm pazīmes par to saglabājas ilgāku laiku, raksta New Scientist.

Pagājušogad veiktās ģenētiskās analīzes ne tikai ļāva noskaidrot, kura no trim haizivīm, kura bija kļuvusi par māti, bet arī pierādīt, ka tēva mazulim vispār nav bijis. Kaut gan viss ģenētiskais materiāls mazulim bija nācis tikai no mātes, tā hromosomu skaits neatšķīrās no citu haizivju hromosomu skaita (parasti puse hromosomu nāk no mātes, bet puse no tēva). Kaut gan partenoģenēzes fenomens zinātniekiem ir pazīstams jau sen un tiek uzskatīts, ka šis mehānisms sāk darboties brīžos, kad sugai draud izmiršana, lai saglabātu minimālo populācijas lielumu, haizivīm tas līdz šim nebija novērots.

New Scientist raksta, ka pēc šā atklājuma no visiem mugurkaulniekiem tikai zīdītājiem ne reizes nav novērota partenoģenēze jeb bezdzimuma vairošanās (protams, ja neskaita laboratorijās veiktus eksperimentus).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu