Godmanis no helikoptera vēros dīzeļdegvielas apjomus Daugavā (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) šodien kopā ar kādu Latvijas vides speciālistu lidojumā ar Baltkrievijas helikopteru vēros, kāds ir Baltkrievijā izplūdušās dīzeļdegvielas piesārņojuma apjoms un intensitāte.

Kā pastāstīja ministra padomnieks Krists Leiškalns, vakar Godmanis telefonsarunā ar Baltkrievijas vicepremjeru Viktoru Burju vienojās, ka Godmanim būs iespēja ar vides speciālistu ielidot Baltkrievijas teritorijā.

Šodien ap plkst. 11.30 amatpersonas tiksies uz abu valstu robežas un sāks lidojumu.

Lidojuma mērķis ir iepazīties, kā Baltkrievijas pusē norit piesārņojuma ierobežošana un savākšana, kādi ir piesārņojuma apjomi un intensitāte, ar ko tuvākajā laikā Latvijai būs jāsaskaras. "Mums ir skaidri jāzina un jāredz, kāda apjoma darbi būs jāveic turpmākajās dienās," norādījis Godmanis.

Kā ziņots, Baltkrievijas speciālisti neprognozē, ka Latvijā vēl varētu nonākt liels daudzums dīzeļdegvielas.

Baltkrievijas Dabas resursu un vides aizsardzības ministrijas pārstāvji solījuši šodien Latviju iepazīstināt ar aprēķiniem par piesārņojuma apjomu, kāds nonācis līdz Latvijai, pastāstīja Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktora vietniece Rudīte Vesere.

Pēc viņas teiktā, aiz Latvijas-Baltkrievijas robežas no kaimiņvalsts vēl turpināšot ieplūst piesārņojums, tomēr tas esot neliels. Baltkrievi pašlaik darot visu iespējamo, lai pēc iespējas mazāk dīzeļdegvielas nokļūtu Latvijā. Piesārņojuma savākšana noplūdes vietā esot tikpat kā pabeigta.

Baltkrievi līdz šim nav informējuši par noplūdes kopējo apjomu, tomēr kaimiņvalsts pārstāvji uzsver, ka Latvijā nonākusi pavisam neliela daļa no tā. Piesārņojums arī Baltkrievijas pusē tiek likvidēts ar absorbējošo bonu palīdzību, tomēr vēja un spēcīgās straumes dēļ atsevišķas tā daļas izkļūst caur bonu aizsprostu.

Jau ziņots, ka Latvijā esošajā Daugavas daļā ieplūdušās dīzeļdegvielas apjoms varētu būt no 200 kilogramiem līdz 1,5 tonnām, aprēķinājuši Valsts Vides dienesta (VVD) speciālisti.

VVD direktors Vilis Avotiņš iepriekš informēja, ka pašreiz no Baltkrievijas ieplūstošais piesārņojums ir mazāk piesātināts. Šodien dīzeļdegviela varētu sasniegt Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvi pie Aizkraukles.

Vakar vakarā tika saņemtas piesārņojumu absorbējošās bonas no Zviedrijas, kas varētu palīdzēt likvidēt no Baltkrievijas Daugavā ieplūdušo dīzeļdegvielas piesārņojumu.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu