Daugavā pie Jēkabpils izmakšķerē četrragu buļļzivi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šomēnes kāds makšķernieks Daugavā pie Jēkabpils lomā ieguvis četrragu buļļzivi (Triglopsis quadricornis), kas ir reti sastopama saldūdeņos.

Sākotnēji gan pats makšķernieks nav zinājis, kas tā īsti ir par zivi, taču pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" Jūras nodaļas laboratorijas vadītājs Māris Plikšs pēc fotogrāfiju aplūkošanas atklāja, ka upē noķertā zivs ir četrragu buļļzivs, jo tās galvenās pazīmes ir divi ragu pāri uz galvas - pirmais un lielākais aiz acīm, bet otrs - uz pakauša.

Tai pat laikā Plikšs neslēpa izbrīnu par to, ka četrragu buļļzivs noķerta pie Jēkabpils, jo tā ir parasta zivs Rīgas jūras līcī un līdz šim ar tās atradnēm saldūdeņos viņš nav sastapies.

"Piekristu, ka tā var iemigrēt upju lejtecēs, bet šeit Daugavā priekšā ir vairākas hidroelektrostacijas, līdz ar to ir apšaubāmi, ka šī zivs pie Jēkabpils upē nokļuvusi dabiskā ceļā," pauda Plikšs.

Viņš skaidroja, ka no šīs dzimtas sastopamajām zivīm saldūdeņos ir sastopama platgalve, bet tā parasti ir krietni mazāka un tai nav kaula plātnīšu uz ķermeņa, kā arī uz galvas pie žaunu vākiem ir tikai pa vienam vāji attīstītam dzelonim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu