Gada inflācija jūnijā — 8,8%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, šā gada jūnijā patēriņa cenas pieaugušas par 8,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas palielinājušās par 7,5%, bet pakalpojumiem — par 12,4%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2007. gada jūnijā, salīdzinot ar 2007. gada maiju, palielinājās par 0,9%. Precēm cenas palielinājušās par 0,9%, bet pakalpojumiem — par 0,7%. Pērn jūnijā, salīdzinot ar 2006. gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā bija cenu kāpumam pārtikai, tabakas izstrādājumiem, alum un maksas autostāvvietām, kā arī cenu kritumam apaviem.

Pārtikas grupā lielākā ietekme uz cenu kāpumu bija augļiem (+13%), dārzeņiem un kartupeļiem (+6%). Jūnijā sadārdzinājās āboli, apelsīni, vīnogas, zemenes. Cenas paaugstinājās kāpostiem, bietēm, burkāniem, sīpoliem un kartupeļiem, bet tomātiem un gurķiem cenas kritās.

Cenas pieauga gaļai un gaļas izstrādājumiem (+0,9%), pienam un piena produktiem (+1,2%), maizei (+0,9%), zivīm (+1,3%) un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,7%).

Ievērojami pieauga maksa par autostāvvietām (+20,6%), ko ietekmēja cenu kāpums autostāvvietām ar elektroniskajiem laika skaitītājiem un maksa par diennakts autostāvvietām Rīgā. Dārgākas kļuva auto rezerves daļas un piederumi (+0,6%) un autovadītāju kursi (+2%). Degvielas cenas pieaugušas par 0,9%.

Turpināja palielināties tabakas izstrādājumu cenas (+3,6%). Alkoholiskajiem dzērieniem cenas cēlās par 1,5%, galvenokārt alum (+4,2%).

Dārgāki kļuva atsevišķi ar mājokli saistīti pakalpojumi — ūdens piegāde (+2%), kanalizācijas pakalpojumi (+1,5%), atkritumu savākšana (+3,4%), siltumenerģija (+1,1%). Cenas pieauga kultūras pakalpojumiem (+0,7%) un tūrismam (+1%). Ēdināšanas pakalpojumi sadārdzinājās par 0,5%.

Atlaižu ietekmē jūnijā samazinājās apavu cenas (–4,8%). Lētāki kļuva mobilā telefona pakalpojumi (–2,1%), datu apstrādes iekārtas (–0,9%), TV, audio, video un foto tehnika (–1,5%) un telefona aparāti (–0,5%). Sakarā ar akciju norisi lētāki kļuva atsevišķi pārtikas produkti.

Šā gada pirmajā pusgadā patēriņa cenas pieauga par 5,7% (jūnijā, salīdzinot ar 2006. gada decembri). Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija pārtikas produktu (+8,5%), degvielas (+15,0%), ūdens piegādes un ar mājokli saistīto pakalpojumu (+15,4%), tabakas izstrādājumu (+8,3%), ēdināšanas pakalpojumu (+8,5%) cenu kāpumam, kā arī telekomunikāciju pakalpojumu (–4,5%), apavu ( –7,3%), apģērbu (–2,1%) un TV, audio un video tehnikas (–7,5%) cenu kritumam. Iepriekšējā gada pirmajā pusgadā patēriņa cenas pieauga par 3,8%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu