Līdz pat nāvei uzticīgi!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Tāpat kā dzīvē ir cilvēki, kas veido stabilas attiecības un saglabā uzticību viens otram, arī dzīvnieku pasaulē ir sugas, kuru partneri veido tikai monogāmas attiecības.

Bieži, ja viens partneris aiziet bojā, otrs paliek uzticīgs arī pēc nāves. Šāda uzticība raksturīga, piemēram, vilkiem.

Mēs, cilvēki, reizēm paši nespējam izskaidrot, kāpēc viens partneris iekrīt sirdī, bet citā ir kaut kas tāds, kas atgrūž. Arī dzīvnieku pasaulē ir līdzīgi — mēdz būt, ka vienas sugas pārstāvjiem neizskaidrojamu iemeslu dēļ vienkārši nerodas vajadzīgā «apetīte», nekas nenotiek... Bieži tas rada problēmas zooloģiskajos dārzos, kur dzīvniekiem ir ļoti ierobežotas iespējas izvēlēties sev tīkamu partneri. Tēviņš ar mātīti dzīvo vienā mītnē, bet viņiem nav pēcnācēju.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā spilgts piemērs bija ziloņtēvs Radža. Ar pirmo sievu nodzīvoja kopā vairākus gadus, bet viņiem tā arī neradās seksuāla interese vienam par otru. Kad Radžam piešķīra citu ziloņmāti Rupu, pēc 24 mēnešiem pasaulē nāca zilonēns Zuze. Ņemot vērā, ka ziloņiem grūsnības periods ilgst 22 mēnešus, Rupa Radžu bija savaldzinājusi ļoti drīz pēc iepazīšanās.

Sabiedrībā daudz diskutē par to, vai homoseksuālas attiecības starp cilvēkiem ir pretdabiskas. Katram ir tiesības uz savu viedokli. Tomēr pierādīts, ka arī dabā sastopami homoseksuāli dzīvnieku pāri — viena dzimuma pāris visu mūžu dzīvo kopā, bieži vien nepārojas ar pretējā dzimuma savas sugas pārstāvjiem.

Nav gan novērots, ka šādiem viena dzimuma pāriem būtu seksuālas attiecības, taču viņiem patīk pieglausties, laizīt vienam otru. Īpaši bieži šādas homoseksuālas attiecības novēro putniem, no zīdītājiem — šimpanzēm. Mēdz būt, ka, piemēram, kaiju tēviņš sapārojas ar mātīti. Pēc tam aizdzen viņu no ligzdas un mazuļus audzina kopā ar savu draugu.

Ir zināms gadījums, kad divas asinssūcēju sikspārņu sugas mātītes nodzīvoja kopā 18 gadu. Šīs sugas sikspārņi, vienu diennakti paliekot bez medījuma — asinīm, iet bojā. Sikspārņu mātītes visu mūža baroja viena otru, ja kāda palika bez medījuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu