Inflācija Latvijā joprojām augstākā ES

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Inflācija Latvijā joprojām ir augstākā ne tikai starp Baltijas valstīm, bet starp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, informējot par patēriņa cenu dinamiku Latvijā šā gada pirmajā pusgadā, uzsvēra ekonomikas ministrs Jurijs Strods. Tādēļ valdībai konsekventi jāievieš inflācijas ierobežošanas plāns un jāizvērtē iespēja to papildināt ar jauniem iekšējo patēriņu ierobežojošiem pasākumiem, piemēram, patēriņa kredīta nodokļa ieviešanu, norāda ministrs.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2007. gadā cenas pieaugs par aptuveni 8%, ņemot vērā, ka gada otrā pusē valdības akceptētā inflācijas apkarošanas plāna realizācija mazinās cenu kāpumu.

Par galvenajiem inflāciju veicinošajiem apstākļiem šogad Ekonomikas ministrija uzskata inflācijas gaidas, kuras ietekmē iepriekšējo divu gadu augstā inflācija, augstie kreditēšanas apjomi, administratīvi regulējamo cenu palielinājums (elektrībai, gāzei un gada beigās arī siltumam), kā arī strādājošo algu palielinājums, kas ir sekas pērnā gada augstajai inflācijai.

Straujais kopējais cenu kāpums šā gada sešos mēnešos norāda, ka inflācijas otrās kārtas efekts (algu pieaugums, ražošanas cenu kāpums u. c.) un inflācijas gaidas ir spēcīgi faktori, kas pašlaik ietekmē patēriņa cenu kāpumu.

Inflācijas inerce šogad izpaužas lielākā mērā, nekā tas bija iepriekšējā gadā. Par to liecina tas, ka preču cenu pieauguma tempi palielinās gandrīz visās patēriņa grupās, kā arī vērojams straujš pakalpojumu izmaksu palielinājums. Cenas pakalpojumiem aug daudz straujāk nekā preču cenas, kas pārsniedz iepriekšējo gadu līmeni.

Pusgada laikā cenas palielinājās par 5,7%, kas bija straujākos tempos nekā iepriekšējos gados. Pērn janvārī–jūnijā tās pieauga par 3,8%, bet 2005. gadā par 4,5 procentiem. Straujāk nekā pagājušā gadā cenas pieaugušas pārtikas produktiem, kā arī pieaugušas izmaksas transportam.

2007. gada pirmajā pusē kopējo cenu pieaugumu galvenokārt noteica pārtikas produktu sadārdzināšanās (par 8,4%), transporta izmaksu straujš pieaugums (par 10,4%), un izdevumu palielinājums mājokļu uzturēšanai (par 7,5%). Šajās patēriņa cenu grupās cenas pieauga krietni straujāk nekā iepriekšējā gadā (atbilstoši — par 5,5%, 6,1% un 7,2%).

No janvāra līdz jūnijam Latvijā bija augstākā patēriņa cenu inflācija Baltijas valstīs, kā arī starp ES dalībvalstīm. Nedaudz zemāka inflācija bija Ungārijā. Tuvākajās kaimiņvalstīs — Lietuvā un Igaunijā — inflācija bija zemāka: Igaunijā — 4%, bet Lietuvā — 2,6% (Latvijā — 6%)*.

Cenu kāpums Latvijā bija visstraujākais visās preču un pakalpojumu grupās salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm. Latvijā visstraujāk cenas pieauga pakalpojumu un pārtikas cenām, Lietuvā — pārtikas cenām, bet Igaunijā — pakalpojumu cenām. Jāpiebilst, ka Latvijā pārtikas cenas pieauga gandrīz divas reizes straujāk nekā pārējās Baltijas valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu