Smagas kājas var liecināt par nopietnu problēmu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Smaguma sajūta kājās, stipras muskuļu sāpes, potītes vai kājas tūska ne vienmēr ir fiziska noguruma pazīme. Reizēm tas liecina, ka dziļajās vēnās veidojas trombi. Tomēr visbiežāk sastrēgums asins cirkulācijā sākas bez šiem simptomiem.

Trombi

Ja pēc operācijas vai ilgstoša gultas režīma neveic trombozes profilakses pasākumus (nevalkā elastīgās kompresijas zeķes vai nelieto attiecīgus medikamentus), asins plūsma kļūst lēnāka, paātrinās asinsrece, un vēnu iekšējās sieniņas bojājums var veicināt trombu (asins recekļu asinsvados) veidošanos dziļajās vēnās, galvenokārt kājās un iegurnī, – brīdina P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas asinsvadu ķirurgs, profesors Dainis Krieviņš.

Dziļo vēnu trombozes risks atkarīgs no operācijas ilguma, sarežģītības, pacienta vecuma, kā arī slimībām un iepriekšējām diagnozēm. Trombi var rasties arī ilgstoša lidojuma vai ceļojuma ar automašīnu, grūtniecības un dzemdību laikā, sievietēm, kuras smēķē un vienlaikus lieto hormonus saturošus kontraceptīvus līdzekļus, gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar paaugstinātu asinsreci.

Dažos gadījumos trombs izšķīst, neatstājot manāmas sekas. Tomēr var gadīties, ka tas atraisās no asinsvada sienas un tiek aiznests uz sirdi un plaušām, izraisot plaušu emboliju (asinsvadu nosprostojumu, kas liedz skābekļa piegādi plaušām) un hronisku vēnu nepietiekamību.

Par plaušu emboliju var liecināt apgrūtināta elpošana, ko izraisa sāpes krūtīs, straujš pulss, auksti sviedri, klepus ar vai bez asiņainām krēpām. Laikus nesniedzot palīdzību, vairumā gadījumu nāve iestājas 30 minūšu laikā. Pēc pārciestas operācijas plaušu embolijas risks ir 4 – 5 nedēļas pēc izrakstīšanās no stacionāra.

Arī tad, ja trombs izšķīst, vēnas kļūst varikozas, veidojas hroniska venoza nepietiekamība. Slimībai progresējot, var veidoties vēnu čūlas.

Profilakse

Ikreiz, kad rodas trombozi veicinoša situācija, nepieciešams veikt profilaktiskus pasākumus. Piemērota ir peldēšana, pastaigas, riteņbraukšana, noteikti vingrojumi, fizikālā terapija (nepieciešamas elastīgās saites un vēnu kompresijas zeķes).

Profilakse dziļo vēnu trombozes risku samazina līdz 20 %. Tā jāturpina vēl 4 – 5 nedēļas pēc operācijas.

Pacientiem, kam netiek veikta iedarbīga profilakse, rodas ilgstoši bojājumi dziļo vēnu sistēmā. Sekas ir kāju tūska, čūlas un ādas krāsas pārmaiņas – hroniska venoza mazspēja.

Šajā laikā sievietēm jāizsargājas no grūtniecības, jo medikamenti var radīt augļa anomālijas. Tas neattiecas uz heparīna preparātiem, ko injicē zem ādas. Ja asinsreci kavējošu tablešu lietošanas laikā iestājas grūtniecība, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu.

Jāizvairās ēst daudz spinātu, lapu kāpostu un skābo kāpostu, augu eļļas, aknu un olu, jo šie produkti satur daudz K vitamīna, kas var ietekmēt ārstēšanas efektivitāti. Tas attiecas arī uz multivitamīnu dzērieniem un kapsulām, kas satur K vitamīnu. Arī alkoholu var lietot tikai mazās devās.

Padomi

  • Neuzturieties vietās, kur gaisa temperatūra ir augstāka par +28° C: saulē, saunā, karstā vannā.
  • Nestāviet un nesēdiet ilgāk par vienu stundu. Ja nav iespējams no tā izvairīties, tad starplaikos pastaigājieties vai veiciet kādus vingrojumus.
  • Ja pietūkst kāju apakšstilbi, tad, ejot gulēt, paceliet gultas kājgali.
  • Pēdām un apakšstilbiem divas reizes dienā vai biežāk vēlama auksta duša. Ūdens temperatūrai jābūt +16… – 18° C, procedūras ilgums – 5 – 10 minūtes.
  • Izvairieties celt smagus priekšmetus. Raugieties, lai vēdera izeja būtu regulāra.
  • Skrieniet, peldiet, brauciet ar divriteni. Nenodarbojieties ar sporta veidiem, kam raksturīgs augsts traumu risks (futbols) vai bieži, pēkšņi sasprindzinājumi (teniss).
  • No rīta un vakarā mēriet potītes un ikru apkārtmēru un reģistrējiet dienasgrāmatā laiku, nodarbinātību un citus apstākļus. Tā varēsit noskaidrot, kādos apstākļos rodas tūska.
  • Ja rodas sāpes kāju muskuļos, kas ilgst vairāk nekā divas dienas, klepus, elpas trūkums un reibonis, jāgriežas pie ārsta.
  • Dzeriet daudz ūdens; karstā laikā – vismaz divus litrus dienā.
  • Jo zemāki apavi, jo labāk. Papēži, kas augstāki par 6 – 8 cm, būtiski pasliktina venozo asiņu atteci. Kad vien iespējams, staigājiet ar basām kājām.
  • Lietojot hormonālās kontracepcijas līdzekļus, nesmēķējiet un, ja ir vēnu varikoze, konsultējieties ar ārstu.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu