Sākas meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu (4)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/dyet

Šodien Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsāk meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Trakumsērgas vakcīnu izvietošana Latvijas mežos turpināsies līdz pat 8. oktobrim.

Vakcīnu izvietošana sāksies no Kurzemes piekrastes, pakāpeniski virzoties valsts austrumu virzienā. Vakcīnu izvietošanai PVD izmantos mazās aviācijas lidmašīnas un lidojumi tiks veikti no Cīravas lidlauka.

Meža dzīvnieku vakcinācijai tiek izmantota novājināta trakumsērgas vīrusa SAD B 19 celmu saturoša vakcīna "Fuchsoral", kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē.

Vakcīnas tiks izvietotas vienmērīgi - 20 līdz 25 vakcīnas uz 1 km2, apdzīvotu vietu tuvumā, tādēļ PVD aicina iedzīvotājus, kuri pamanījuši vakcīnu - brūnganu kubiņu, nedaudz mazāku par sērkociņu kastīti, to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) - tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt.

Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, apdraudēta netiks.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, savukārt par mājas dzīvnieku vakcinēšanu jārūpējas to saimniekiem, vienu reizi gadā vakcinējot savu suni vai kaķi pret trakumsērgu.

Jāatgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Trakumsērgas izplatība Latvijā pakāpeniski turpina samazināties. Pārtikas un veterinārā dienesta 2010. gadā veiktās pārbaudes liecina, ka trakumsērgas gadījumu skaits, salīdzinot ar 2009. gada šo pašu periodu ir samazinājies par 70 %, savukārt, salīdzinot ar 2005. gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies septiņas reizes.

Ja 2005. gadā tika konstatēts 421 dzīvnieku saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2009. gadā tie bijuši 69, bet 2010. gada 7 mēnešos 15 gadījumi. Lielākā daļa no saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā - lapsas un jenotsuņi.

Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ PVD divas reizes gadā - pavasarī un rudenī veic meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

Savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada.

Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu