/nginx/o/2018/07/15/9442440t1h4972.jpg)
Pastāv uzskats, ka labākais veids, kā pagarināt pārtikas derīguma termiņu, ir to uzglabāt ledusskapī. Kolīdz esi atnākusi no veikala, tā visus pārtikas produktus saliec ledusskapī? Esi uzmanīga!
Tomāti
Tomātiem ledusskapis ir ātrākais ceļš, kā tie var zaudēt garšu un pārstāt nogatavoties. Ievietojot tomātus ledusskapī, mainās to ķīmiskā struktūra un garšas īpašības. Ja tomāti atrodas temperatūrā, kas ir zemāka par +5 grādiem, tie var mainīt tekstūru, palikt mīksti un zaudēt krāsu.
Kartupeļi
Atceries, ka kartupeļiem, lai tie glabātos labi, nepieciešama vēsa un sausa vieta. Tāpēc lieliska izvēle ir kartupeļus turēt papīra maisā vai cita materiāla elpojošā traukā, kur kartupeļi būtu sausi. Atceries, ka zemā temperatūrā kartupeļos esošā ciete pārvēršas cukurā. Ja pagatavosi ledusskapī turētus kartupeļi, gatavojies uz pārsteigumu - mainīsies dārzeņu struktūra, krāsa un garša.
Sīpoli
Sīpoliem nepieciešama labi vēdināta telpa, sausa vieta, bet nekādā gadījumā ledusskapja aukstums un mitrums. Sīpolus nedrīkst uzglabāt plastmasas maisiņos, labāk tos ielikt groziņā vai papīra maisiņā. Ledusskapī uzglabā tikai mizotus un sagrieztus sīpolus, tādu sīpolu uzglabāšanas laiks nedrīkst pārsniegt septiņas dienas.
Maize
Liekot maizi ledusskapī, tu samazini tās derīguma termiņu, jo zemā temperatūrā cietes kristalizēšanās notiek daudz ātrāk nekā istabas temperatūrā. Arī mitruma pakāpe ledusskapī maizei nepatiks. Ledusskapī maize ātrāk sastāvēsies, zaudēs aromātu.
Banāni
Ja ledusskapī ieliksi nogatavojušos banānus, iespējams, paildzināsi to lietošanas termiņu par pāris dienām. Ja ledusskapī ieliksi negatavus augļus, zemā temperatūra apturēs to nogatavošanās procesu, kā rezultātā banāni nenogatavosies vispār. Izņemot no ledusskapja, istabas temperatūrā banāni kļūs melni. Banāni ir tropu augi, to šūnās nav dabiskas aizsardzības pret aukstumu.
Ķiploki
Neliec ķiplokus ledusskapī un neuzglabā tos plastmasas maisiņos! Ķiplokam vajag daudz gaisa, siltu, labi vēdinātu vietu. Vislabāk ķiplokus uzglabāt istabas temperatūrā tumsā, jo gaismā tie var sākt dīgt.