Gada inflācija — 11,4%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, šā gada septembrī patēriņa cenas pieauga par 11,4%, tai skaitā precēm par 10,1%, bet pakalpojumiem — par 14,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Salīdzinot ar augustu, patēriņa cenu 12 mēnešu pieauguma temps ir palielinājies. Visvairāk to veicināja auto degviela, jo šā gada septembrī neatkārtojās pērn reģistrētais ievērojamais cenu kritums. Šogad mazāk jūtams bija sezonālais cenu kritums dārzeņiem un augļiem, palielinot vidējā cenu līmeņa pieaugumu. Straujāk nekā pērn pieauga piena produktu, graudaugu izstrādājumu, gaļas un gaļas izstrādājumu, eļļas un tauku, kā arī siltumenerģijas, apģērbu, apavu, izglītības, atpūtas un kultūras, personiskās aprūpes iestāžu, ēdināšanas, apdrošināšanas, transporta un citu pakalpojumu cenas.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo patēriņa cenu līmeni, ir palielinājies par 8,2%.

2007. gada deviņos mēnešos patēriņa cenas pieauga par 9,4% (šā gada septembrī, salīdzinot ar 2006. gada decembri). Lielākā ietekme uz cenu līmeņa pārmaiņām bija pārtikas produktu (+10,2%), tabakas izstrādājumu (+36,2%), ēdināšanas pakalpojumu (+16,9%), ūdens piegādes un ar mājokli saistīto pakalpojumu (+22,1%) un degvielas (+13,4%) cenu kāpumam. 2006. gada deviņos mēnešos patēriņa cenas pieauga par 4,9%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām septembrī bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, izglītības pakalpojumiem, ēdināšanai, siltumenerģijai, pienam un piena produktiem.

Izpārdošanas kampaņu noslēgšanās un jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā sekmēja cenu kāpumu apģērbam (+7,8%) un apaviem (+17,6%).

Sākoties mācību gadam, vidēji par 16,2% pieauga maksa par izglītības pakalpojumiem.

Septembrī turpināja palielināties ēdināšanas pakalpojumu cenas (+3,7%), īpaši mācību iestāžu ēdnīcās. Maksa par siltumenerģiju pieauga par 2,8%.

Pārtikas preču grupā lielākais cenu kāpums bija pienam un piena produktiem (+3,5%). Gaļa un gaļas izstrādājumi kļuva par 1,5% dārgāki, bet graudaugu izstrādājumi — par 4,6% dārgāki. Maizes cenas pieauga par 0,9%. Dārgāki kļuva dārzeņi (+2,6%), siers (+3,9%), olas (+5,4%), augu eļļa un tauki (+4,8%), bet lētāki — augļi (–1,2%), kartupeļi (–17,6%) un zivis (–3%). Dārgāki kļuva alkoholiskie dzērieni (+1%), galvenokārt stiprie dzērieni un vīni.

Sadārdzinājās pakalpojumi — mājokļa uzturēšana un remonts (+3,4%), mājas aprūpes pakalpojumi (+4,4%), dzelzceļa pakalpojumi (+4,3%), autovadītāju kursi (+5%), atpūtas un sporta pakalpojumi (+3,9%), personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi (+2,2%) un apdrošināšana (+4,5%).

Cenas pieauga mēbelēm un mājokļa iekārtām (+1%), dārgāks kļuva cietais kurināmais (+3,9%).

Lētākas kļuva lietotās automašīnas, foto tehnika un datu apstrādes iekārtas. Atlaižu ietekmē cenas kritās TV, audio un video tehnikai un velosipēdiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu