Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Recepte gardam pīles cepetim un lieliski šefpavāra ieteikumi

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Ziemassvētki ir laiks, kad domas un idejas par gardiem ēdieniem, ko likt uz svētku galda nodarbina prātu ik mirkli. Tikko pagatavota pīles cepeša smarža sakārdinās ne vienu vien garšas kārpiņu un piepildīs māju ar fantastisku aromātu, kas piederas pie lietas šajos svētkos. Lai sagādātu lielisku svētku cepeti saviem viesiem, Lage Gastronomijas galvenā tehnoloģe Nadežda Lukjančuka padalījās ar recepti un ieteikumiem, lai maltīte izdotos garda un neatkārtojama.

Pīles cepeša pagatavošanai nepieciešams:

  • 1 pīle (apmēram 2 – 2,4 kg);

  • 100g rozīņu;

  • 100g portvīna;

  • 2 āboli;

  • 1 sīpols;

  • 1 ķiploks;

  • 1 citrons;

  • 2 šķēles maizes mīkstums;

  • 2 TK sāls;

  • ¼ TK balto piparu;

  • 2 EK sviesta;

  • 1 TK garšaugi;

  • Etiķa medus marināde;

  • Sinepes.

Pīles cepeša pagatavošana:

  1. Rozīnes aplej ar portvīnu, lai marinējās. Nomizotus ābolus un sīpolus sasmalcina, samaisa. Pievieno sadrupinātu maizes rikas mīkstumu.

  2. Pīli noskalo un gan no ārpuses, gan – iekšpuses, ierīvē ar citronu; pievieno sāli un piparus.

  3. Uz pannas, sakarsētās taukvielās vai eļļā, tiek apcepti sīpoli un ķiploki, kam pievieno iepriekš samaisītos ābolus, sīpolus un maizes mīkstumu, kā arī rozīnes un portvīnu.

  4. Ar apcepto maisījumu piepilda pīli. Tad to nosien un liek cepamajā traukā.

  5. Cepeškrāsni (režīmā ar tvaiku) uzkarsē līdz 240 grādiem un cep 120 minūtes. Ja nav pieejams cepamais režīms ar tvaiku, tad cep 180 grādos to pašu laiku.

  6. Pīli izņem no krāsns un pārlej ar etiķa medus mērci.

Ņem vērā šos ieteikumus!

  • Ja pīle, gatavošanas procesā nav atsalusi, tad garšvielas neievilksies un tecēs nost, tāpēc nevajadzētu noslinkot un atlaidināt to pilnībā. Ja pīle ir saldēta, tad 24 h laikā tā pilnībā ir atkususi.

  • Cepšanas laikā pīli nedaudz aplaista ar etiķa mērci vai gaļas buljonu.

  • Uzmanību! Pīli nedrīkst pārcept, citādi tā izkaltīs.

  • Pīles tauki nedrīkst iztecēt.

  • Ja ap pīles kājas kaulu tek sārta sula, tad tā vēl nav gatava. Ja tauki, tad ir.

  • Ābolus var apmainīt pret apelsīniem un portvīnu pret parastu sarkanvīnu, taču tas ir pēc paša ieskatiem!

Ja nu steidzīgajiem laika trūkuma dēļ nav iespējams pagatavot pīles cepeti, tad to var pasūtīt un iegādāties Lage gastronomijas veikalos – t/c «Alfa», t/c «Rīga Plaza», t/c «Galleria Riga», t/c «Spice» un t/c «Origo».

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu