Konstatēti 12 jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi mežacūkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Adrian Korte

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 23.oktobra līdz 30.oktobrim konstatējuši 12 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, informēja PVD pārstāvji.

Viens gadījums konstatēts Kārsavas novada Goliševas pagastā, bet pa diviem Madonas novada Aronas pagastā, Rēzeknes novada Griškānu pagastā, kā arī Madonas novada Liezēres pagastā un Līvānu novada Turku pagastā.

Tāpat pa vienam gadījumam konstatēts Lubānas novada Indrānu pagastā, Mazsalacas novada Mazsalacas pagastā, kā arī Kārsavas novada Mežvidu pagastā.

Līdz ar to ĀCM no 1.jūlija līdz 30.oktobrim konstatēts 810 mežacūkām. Skartie novadi - 44, pagasti - 144, bet pilsēta - viena.

PVD atkārtoti atgādina, ka gadījumā, ja ĀCM konstatēts piemājas saimniecībā, valsts kompensāciju var saņemt tikai tad, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības. Par to ieviešanu un izpildi atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu