Ko iesākt ar sēnēm jeb 10 gardas sēņu receptes!

FOTO: PantherMedia/Scanpix

Ir klāt sēņu laiks! Par to vēsta sociālajos tīklos publicētie attēli ar baraviku un podiņu pilnajiem groziem. Ko iesākt, lai šīs dabas veltes neapniktu ikdienā? Lūk, pāris gardu recepšu!

 

FOTO: flickr.com/tim Pierce

Pikantie sēņu plācenīši

Nepieciešams

  • 300 g vārītu sēņu
  • 3 olas
  • 1 sīpols
  • 3 ēdamkarotes skāba krējuma
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • pipari
  • sāls
  • zaļumi
  • eļļa

Pagatavošana

Vārītas sēnes notecina un sagriež gabaliņos. Var izmantot nomērcētas sālītas sēnes.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā. Sagrieztas sēnes sajauc ar sasmalcinātu ķiploku, saceptu sīpolu, olām, miltiem, sasmalcinātiem zaļumiem, miltiem un skābo krējumu. Masu sāla un piparo.

Sakarsētā eļļā cep nelielus plācenīšus. Cepšanas laikā var uzlikt vāku. Ēd siltus ar dažādām piedevām.

 

FOTO: PantherMedia/ScanPix

Sēņu zupa ar grauzdiņiem

Nepieciešams

  • 300 g sīpolu
  • 500 g sēņu
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 50 g sviesta
  • 200 ml baltvīna
  • 200 ml saldā krējuma
  • 200 ml piena
  • dilles
  • sāls
  • pipari
  • baltmaizes grauzdiņi

Pagatavošana

Katliņā sviestā apcep sagrieztus sīpolus, tad pieliek sēnes, turpina cept. Sēnēm uzlej baltvīnu, pavāra piecas minūtes, tad pielej 200 ml ūdens, pieliek sāli un piparus, ķiploku, vāra 10 minūtes.

Sēnēm pielej pienu un krējumu, uzvāra, pieliek sagrieztas dilles.

Maizi sagriež, sagrauzdē cepeškrāsnī vai uz pannas. Zupu pasniedz ar grauzdiņiem.

Var izmantot saldētas baravikas vai šampinjonus.

 

FOTO: pinterest.com

Sēņu un vistas filejas žuljēns

Nepieciešams

  • 700 g sēņu
  • 200 g vārītas vistas filejas
  • 3 lieli sīpoli
  • 300 ml saldā krējuma
  • 200 g Mozzarella siera
  • 1 ēdamkarote miltu
  • dilles
  • 50 g sviesta
  • pipari
  • sāls

Pagatavošana

Sagriež sēnes, sīpolus, vistas fileju, uz rupjas rīves sarīvē sieru. Sviestā atsevišķi apcep sīpolus un sēnes. Katliņā ieber miltus, pakarsē, pieliek sviestu, tad saldo krējumu, uzvāra. Pieliek sāli, piparus un dilles. Krējuma mērcē iemaisa sīpolus, sēnes un gaļu. Žuljēna trauciņos liek sēņu masu, pārkaisa ar sieru, cep 200 grādos, līdz siers apbrūnējis. Pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem.

 

FOTO: flickr.com/Chloe Lim

Kartupeļu pankūkas ar sēņu pildījumu

Nepieciešms

  • 8 palieli kartupeļi
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sāls

Pildījumam

  • 200 g sēņu
  • 1 sīpols
  • zaļumi
  • sāls
  • pipari
  • eļļa cepšanai
  • skābs krējums

Pagatavošana

Sarīvē kartupeļus, ar karoti masai cik vien iespējams nosmeļ sulu. Kartupeļu masai pieliek sāli un miltus, samaisa.

Pildījumam sēnes sagriež, apcep eļļā kopā ar sasmalcinātu sīpolu, sāli un pipariem, beigās iejauc sasmalcinātus zaļumus.

Sakarsētā eļļā liek rīvētos kartupeļus, cenšoties mīklu likt plānā kārtā, uz mīklas liek nedaudz sēņu pildījuma, virs sēnēm atkal plānu mīklas kārtu. Cep no abām pusēm brūnas pankūkas. Pasniedz karstas ar skābo krējumu. Lai labi garšo!

 

FOTO: flickr.com/seph_swain

Cūkgaļa ar baravikām krējuma mērcē

Nepieciešams

  • 500 g cūkgaļas
  • 500 g baraviku
  • 2 puravi
  • 200 ml saldā krējuma
  • 300 ml piena
  • sāls
  • pipari
  • eļļa
  • timiāns

Pagatavošana

Cūkgaļu un baravikas sagriež gabaliņos. Gaļu nedaudz apcep eļļā kopā ar baravikām un ripiņās sagrieztiem puraviem. Pieliek sāli, piparus, timiānu, pienu un krējumu (varat neizmantot krējumu, bet treknu pienu).

Gaļu un baravikas liek cepamtraukā, apsedz ar foliju, cep 200 grādos 30 minūtes.

 

FOTO: pinterest.com

Karstās maizītes ar sēnēm un tomātiem

Nepieciešams

  • 500 g svaigu sēņu (baravikas, bekas, gailenes vai citas)
  • 2 tomāti
  • 1 mazs sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • rīvēts siers
  • pētersīļa zaļumi
  • sviests
  • tostermaize
  • sāls
  • pipari

Pagatavošana

Sēnes notīra, sagriež ripās. Sīpolu, ķiploku un pētersīļa zaļumus sasmalcina. Sēnes, sīpolu, ķiploku apcep sviestā, pievieno pētersīļa zaļumus.
Maizes šķēles apsmērē no abām pusēm ar sviestu. Uz šķēlēm liek apceptas sēnes, tad tomāta šķēli un pārkaisa ar sarīvētu sieru.
Liek karstā cepeškrāsnī, cep, līdz siers izkūst un maize kļūst zeltaina.

 

FOTO: flickr.com/kaichanvong

Sautējums ar sēnēm un speķi

Nepieciešams (7 porcijas)

  • 1 kg kartupeļu
  • 3 lieli sīpoli
  • 500 g svaigu sēņu
  • 200 g speķa
  • zaļumi
  • garšvielas
  • sāls

Pagatavošana

Notīrītas svaigas sēnes (baravikas, bekas, gailenes, bērzlapes) aplej ar verdošu ūdeni, pēc tam sagriež un apcep speķa taukos kopā ar sagrieztiem sīpoliem.

Nomizotus kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs, arī apcep un kopā ar sēnēm un sīpoliem liek cepamtraukā (pīlē). Pieliek sāli, lauru lapas, piparus, pārlej ar vārītu ūdeni, uzliek vāku un liek sautēties.

Pasniedzot pārkaisa ar diļļu un pētersīļu zaļumiem.

 

FOTO: flickr.com/jules

Sēņu soļanka

Nepieciešams

  • 200 g sēņu
  • 100 g olīvu
  • 500 g cūku ribiņu
  • 100 g žāvētas krūtiņas
  • 100 g vārītās desas
  • 1 glāze vārītu pupiņu
  • 2 sālīti (skābēti) gurķi
  • 3-4 kartupeļi
  • 1 sīpols
  • 1,5 karote tomātu pastas (vai tomātu mērces)
  • olīveļļa
  • malti smaržīgie pipari
  • malti melnie pipari
  • kaltēts vai svaigs baziliks
  • lauru lapa
  • zaļumi (pētersīļi, dilles)
  • sāls

Pagatavošana

1. Novāriet ribiņas, pievienojiet pupiņas, gabaliņos sagrieztus kartupeļus un vāriet 5 minūtes. Pievienojiet sāli.

2. Pielieciet zupai novārītas sēnes un vāriet vēl 10-15 minūtes.

3. Sasmalciniet sīpolu un apcepiet olīveļļā, pievienojiet sīki sagrieztu desu, nedaudz apcepiet, tad pievienojiet tomātu pastu (tomātu mērci) un sautējiet 2 minūtes. Beigās pieberiet sāli un piparus.

4. Saceptos sīpolus un desu lieciet zupā. Zupai pievienojiet arī sīki sagrieztus zaļumus, baziliku, gurķus un krūtiņu, kā arī veselas vai uz pusēm pārgrieztas olīvas. Iemetiet lauru lapu.

5. Pavāriet vēl 2-3 minūtes.

 

FOTO: flickr.com/jeffreyww

Makaroni ar dārzeņiem un sēnem

Nepieciešams

  • 250 g burkānu
  • 250 g puravu
  • 2 sīpoli
  • 100 g sēņu
  • 150 g zaļo zirnīšu
  • 4 ēdamkarotes sojas mērces

Pagatavošana
Blanšē šķēlītēs sagrieztus burkānus 125 ml karsta ūdens vai buljons 3 minūtes. Ielej buljonu atsevišķā traukā. Puravus, sīpolus un sēnes sagriež. Sautē puravus un sīpolus karstā eļļā 5 minūtes. Pievieno burkānus un sautē vēl 5 minūtes. Pieliek vārītus makaronus un apcep visu kopā 10 minūtes. Pievieno sēnes, zaļos zirnīšus un vāra 5 minūtes. Ielej pēc burkānu vārīšanasatlikušo buljonu un sojas mērci. Pievieno sāli un piparus (gatavošanas laiks 45 minūtes).

 

FOTO: Evija Trifanova / LETA

Pelmeņi ar sēņu pildījumu

Nepieciešams

Mīklai

  • 2 glāzes miltu
  • 1 ola
  • ūdens
  • sāls


Pildījumam

  • 200 g sēņu
  • 3 sīpoli
  • 1/2 ēdamkarotes sviesta
  • ūdens
  • pipari, sāls

Pagatavošana

No miltiem, olas, ūdens un sāls sajauc mīklu un viļā. Nomazgātas sēnes vāra sālsūdenī un smalki sakapā. Smalki sagriezto sīpolu apcep sviestā, pievieno sēnes, piparus un nedaudz apcep. Sagatavoto pildījumu izliek uz izveltnētas mīklas, izgriež ar veidniti pelmeņus, malas labi savieno vai aiztin. Vāra pelmeņus sālītā ūdenī, un izņemot ar putu karoti, nekavējoties aplej tos ar kausētu sviestu un pasniedz.

Uz augšu