/nginx/o/2018/07/15/9655699t1h2d61.jpg)
Kā sākas gatavošanās latviešu gadskārtas svētkiem Jāņiem? Piekritīsiet, ka svētku gaidīšana sākas ar svinību vietas izvēli, kā arī kompāniju, kurā pavadīsiet svētkus. Bet kā izlemjam, kas tiks likts galdā? Vai tas ik gadu ir tradicionālais Jāņu siers, pīrāgi un alus? Piedāvājam šī gada svētku galdā likt netradicionālas, garšīgas, bet veselīgas Jāņu ēdienu receptes. Ēdieni ir īpaši piemēroti cukura diabēta pacientiem.
Jāņu siers
~ 1,4 kg siera (~ 14 porcijas). Sagatavošanas laiks – 24h
Vienā porcijā: OBV-20,7; T-20;OGĻH- 10; Kcal- 302 ; MV-0
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 3 l pilnpiena
- 1 kg biezpiena
- 5 olu dzeltenumi
- 200 g sviesta
- ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)
Ja ir vēlēšanās piedot sieram dzeltenāku krāsu, var pievienot naža galu kurkumas (turmerika) pulvera, kas ir dabiska krāsviela ar neitrālu garšu, t.i., siera garšu tā nekādi neietekmēs.
dubultā salocīts marles gabals vai marles autiņš, bļoda, siets – caurduris izkāšanai
Pagatavošanas gaita:
Lielā katlā pienu uzkarsē gandrīz vārošu, iedrupina iekšā biezpienu un ar koka karoti maisot karsē, līdz atdalās caurspīdīgas, bāli zaļganas sūkalas.
Olas bļodā samaisa kopā ar ķimenēm, sāli un gabalos sadalītu sviestu, iemaisa kurkumas (turmerika) pulveri, ja to izlemts lietot.
Sagatavo smalku sietu vai caurduri virs pietiekami liela trauka, kas uzķertu sūkalas, un tur lej katla saturu.
Siera masu sietā notecina un tūliņ pat liek atpakaļ katlā (vislabāk vai nu ņemt jaunu katlu, vai aši izmazgāt to pašu – pavērojiet, piens karsējot visticamāk jau būs drusku «pieķēris» pie katla malām, kas turpmāk karsējot var piedegt, un arī mazītiņš piedegums var atstāt nelabu garšu uz visu sieru), pievieno sakultās olas un uz lēnas uguns karsē, visu laiku sparīgi maisot un vaktējot, lai nepiedeg.
Sieram jākļūst viengabalainākam un drusku staipīgam – ja karsēs īsāku laiku, siers būs irdenāks, ja ilgāku – stingrāks. Es parasti karsēju 5-10 minūtes.
Tad «sien» sieru – lej to ar samitrinātu marli izklātā caurdurī, kas ievietots, piemēram, izlietnē, stingri saņem kopā un sagriež mezglā marles stūrus, izspiežot slapjumu, virsū uzliek šķīvīti un virs šķīvja slogu. Kad siers atdzisis, to ieliek ledusskapī, arī zem Pēc pāris stundām vai nākošajā dienā uzmanīgi noloba marli (ja marli atstāj ilgāk klāt, to grūti nolobīt) un sieru satin cepampapīrā.
/nginx/o/2018/07/15/9655696t1h3b6b.jpg)
Jāņa tēva pikantie iesmiņi
4-6 porcijas. Pagatavošanas laiks – 1h
Vienā porcijā gaļas iesmiņiem: OBV -41; T-33; OGĻH -9; Kcal – 518; MV-0
Vienā porcijā dārzeņiem un mērcei: OBV– 4; T- 1; OGĻH–10; Kcal – 77; MV-0
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 800 g maltas teļa gaļas (vai jauktas gaļas pēc izvēles)
- 50 g bekona
- 1 neliels sīpols
- 1 selerijas kāts
- 75 g rīvmaizes
- 3 ēdamkarotes kaltēta raudene (oregano) vai svaiga
- 2 ēdamkarotes Vusteršīras mērces
- 1 ola
- sāls, melnie pipari un koriandrs
- olīveļļa
Grilētiem dārzeņiem:
2 nelieli kabači
2 sarkanā paprika
2 dzeltenā paprika
100 g šampinjonu ( meža)
2 sarkanie sīpoli
Jogurta /zaļumu mērce:
- 200 ml bezpiedevu jogurta
- 1 buntīte bazilika
- 2 ķiploka daiviņas
- sāls
- svaigi spiesta citrona sula
Pagatavošanai – koka iesmiņi
Pagatavošanas gaita:
Bekonu, selerijas kātu, zaļumus un rīvmaizi liek kombainā (vai ļoti smalki sakapā), pievieno mērci un olu. Visu samaļ.
Piestā sagrūž piparus, koriandru un sāli, pievieno maltajai gaļai. Pievieno samalto masu un visu samīca viendabīgā masā.
Koka iesmiņus 30 minūtes pirms gatavošanas iemērc bļodā ar aukstu ūdeni (lai cepšanas laikā tie neapdegtu). Uz katra iesmiņa viedo garenu «kotleti», ar rokām nolīdzina un katru iesmiņu ierīvē ar eļļu.
Liek cepties uz grila ~ 8-10 minūtes.
Pagatavo dārzeņus – paprikai izņem sēklas un pārgriež uz pusēm. Kabačus sagriež ripās , sīpolus notīra uz pusēm, sagriež četrās daļās.
Uz grila liek dārzeņus un grilē 5-8 minūtes.
Pagatavo jogurta mērci – zaļumus sablendē ar ķiploka daiviņām un 1 ēdamkaroti citrona sulu. Pievieno jogurtu, samaisa un pēc garšas pievieno sāli.
Dārzeņus pasniedz ar gaļas iesmiņiem un jogurta /zaļumu mērci.
/nginx/o/2018/07/15/9655698t1hf4d2.jpg)
Rabarberu plātsmaize
~ 20 porcijas. Sagatavošanas laiks – 1h
Vienā porcijā: OBV-7; T- 11; OGĻH- 14; Kcal- 182; MV-1
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 6 olas ( 4 mīklai+ 2 virskārtas masai)
- 200 g sviesta
- 1 paciņa biezpiena
- 1glāze ( 250 ml) kviešu miltu
- 1glāze ( 250 ml) kviešu pilngraudu miltu
- 20 g Canderel Green pulvera(= 200 g cukura) + 10 g rabarberu pārkaisīšanai
- 1tējkarote cepamā pulvera
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- kardamons – šķipsniņa
- kanēlis - šķipsniņa
- 6-8 lieli rabarberu kāti
- 2 Bio lakto ( bez piedevām)
Pagatavošanai- cepamais papīrs
Pagatavošanas gaita:
Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un pārkaisa ar 10 g Canderel Green pulvera. Katliņā izkausē sviestu.
4 olas sakuļ ar vaniļas cukuru, kardamonu, pievieno 20 g Canderel Green pulvera.
Olu masai pievieno izkausēto sviestu un biezpienu, samaisa.
Pievieno miltus un cepamo pulveri. Samaisa ar karoti. Mīkla ir «ķepīga». Uzkarsē cepeškrāsni uz 180° C.
Pannā ieklāj cepamo papīru un liek mīklu. Ar mitrām rokām mīklu izlīdzina. Uzliek rabarberus.
Uzkaisa rabarberus. Liek cepties ~ 40 minūtes.
Atlikušās olas sajauc ar lakto un pāris šķipsniņām kanēļa. Kad plātsmaize ir cepusies ~ 40 minūtes, to izņem ārā un pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties vēl ~15 minūtes.