Kur palicis nesen Pierīgā manītais lācis? (37)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā speciālisti Siguldas apkārtnē fiksēja lāča atstātas pēdas. Tā kā pēc tam iedzīvotāji vairs neziņoja par pamanītām lāča pēdām vai pašu dzīvnieku, var pieļaut, ka lācis jau ir pametis Siguldas apkārtni. Lāči dienas laikā varot noiet diezgan prāvu gabalu.

Gaujas nacionālā parka ilggadējais vides inspektors Māris Mitrevics sarunā ar portālu TVNET atminējās gadījumu pirms vairāk nekā 30 gadiem. Toreiz lāča pēdas manītas aptuveni 1-1,5 km no Siguldas TV torņa. Savukārt iepriekšējā dienā tādas pašas pēdas manītas Stalbes apkārtnē.

No tā var secināt, ka lācis pārvietojies diezgan ātri un dienas laikā nogājis diezgan daudz kilometru. Šajā ziņā lāči nav kā mežacūkas, kuras vairāk dzīvojas vienā vietā.

Lāči dienas laikā varot noiet diezgan prāvu gabalu.

Lācis mielojas ar lācenēm

Mitrevics atcerējās vēl kādu interesantu notikumu. Arī tas risinājies pirms aptuveni 30 gadiem. Toreiz kāda sieviete, vasarā lasot lācenes, pamanījusi lāci.

Dzīvnieku lūkot gājuši arī Gaujas nacionālā parka pārstāvji. Drošības labad līdzi paņemta arī bise.

Pašu lāci un viņa pēdu nospiedumus viņi purvā neesot redzējuši, taču pamanījuši vairākus 10-15 m lielus laukumus, kuros mētājās daudz izkošļātu lācenāju un noplēstu lāceņu lapu.

Visticamāk, šajās vietās ar lācenēm mielojies lācis.

Ko darīt, ieraugot lāci?

Par lāču mammu dēvētā Velga Vītola TVNET skaidroja, ka, ieraugot lāci, jāizturas mierīgi.

Galvenais, lai cilvēku klātbūtne nepārsteidz lāci pēkšņi.

Tā kā lācim ir diezgan slikta redze, bet laba oža un dzirde, nav ieteicams klusēt, pamanot lāci.

Labāk mierīgā balsī sarunāties, lai lācis laicīgi pamana cilvēku klātbūtni un dodas citā virzienā. Nevajadzētu kliegt un bļaut.

«Lācis ir normāls Latvijas mežu dzīvnieks,» Vītola teica un atgādināja, ka Igaunijā ar lāčiem sadzīvo ļoti labi. Vienkārši mūsu mežos lāču ir daudz mazāk.

Kopumā cilvēkiem nebūtu jābaidās no lāčiem. Izņēmums varētu būt lāču mamma ar bērniem. Lācene varētu cilvēkiem uzbrukt, jo viņai var šķist, ka mazie lācēni varētu nespēt tik ātri aizbēgt.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu