/nginx/o/2018/07/16/9731173t1h6ac9.jpg)
Šajā nedēļas nogalē daudzviet tiek ieskandināti Meteņi ar visām šo svētku jautrajām izdarībām. Šie ir pozitīvisma pilni svētki, jo ar tiem mēs modinām zemi, dabu un gaidām pavasari! Iedvesmai piedāvājam vairākas Meteņu dienas tradicionālās receptes. Starp citu, Meteņos ir daudz jāēd, lai bagāts gads!
/nginx/o/2018/07/16/9731167t1hc8b5.jpg)
Miežu plācenis
Nepieciešams:
- 500 g miežu miltu;
- 1 glāze piena;
- 75 g sviesta;
- 25 g rauga, 100 g kartupeļu;
- naža gals sāls.
Pagatavošana
Pienu, sviestu, sāli sajauc un sasilda līdz 30 ºC. Šķidrumā izšķīdina raugu un iejauc miltus. Mīklu labi samīca. Mīcot pieliek sašķaidītus novārītus kartupeļus. Samīcītu mīklu noliek siltā vietā un uzraudzē. Kad mīkla uzcēlusies, to atspiež atpakaļ un uzraudzē otrreiz. Tad izveido plaukstas lieluma plācenīšus, liek uz ietaukotas pannas un cep krāsnī gatavus. Ēd ar skābu krējumu.
Receptes ņemtas no grāmatas «Latviskās sadzīves tradīcijas un godi», Diāna Karaša.
/nginx/o/2018/07/16/9731168t1h6eeb.jpg)
Miežu biezputra
Nepieciešams:
200 g miežu putraimu;
750 ml piena;
750 ml ūdens;
40 g sviesta;
sāls pēc garšas.
Pagatavošana
Noskalotus putraimus liek aukstā ūdenī. Kad putraimi uzbrieduši un ūdens gandrīz uzvārījies, pielej atsevišķi uzvārītu pienu un biezputru lēni vāra aizvākotā traukā, šad tad apmaisot. Vārīšanas beigās pievieno sāli un sviestu.
Receptes ņemtas no grāmatas «Latviskās sadzīves tradīcijas un godi», Diāna Karaša.
/nginx/o/2018/07/16/9731169t1h5af2.jpg)
Zīdenis jeb grūdenis
1. veids
Nepieciešams:
- neliela cūkas kājiņa;
- 250 g zirņu;
- 150 g grūbu;
- ūdens pēc vajadzības;
- 4 piparu graudi;
- 1 sīpols.
Pagatavošana
Žāvētai cūkas kājai pārlej ūdeni, pieliek grūbas, sagrieztu sīpolu, piparus un sāli. Uzvāra. Pieliek izmērcētus zirņus un vāra, kamēr zirņi un gaļa mīksti.
2. veids
Nepieciešams:
- žāvētas cūkas galvas puse;
- ūdens - pēc vajadzības;
- grūbas - 300 g;
- kartupeļi - 800 g;
- sīpols - 1 gab.
Pagatavošana
Žāvētu cūkas galvu pārlej ar aukstu ūdeni, pieliek nomazgātas grūbas un sīpolu, vāra, kamēr gaļa ir mīksta. Tad zupai pieliek sagrieztus kartupeļus un, ja vajadzīgs, pielej vēl ūdeni, lai tā būtu krietni bieza. Grūdeni ēd galvenokārt ziemas mēnešos, ja vēlas, ar skābu krējumu.
/nginx/o/2018/07/16/9731170t1h9277.jpg)
Slokatnis
Nepieciešams:
- 600 g rupju kviešu miltu;
- 1 l piena;
- 75 g sviesta;
- 25 g rauga;
- 250 g žāvēta speķa;
- 2 sīpoli,
- pipari;
- naža gals sāls.
Pagatavošana
Mīklu gatavo kā miežu plācenim.
Gatavo mīklu sadala divās daļās. Vienu plānā kārtā uzklāj uz ietaukotas un miltiem izkaisītas plāts. Visu pārklāj ar sīki sagrieztiem sīpoliem, speķa gabaliņiem un pipariem. Otru daļu arī izveltnē un pārliek pāri. Malas saspiež cieši kopā. Visu nosmērē ar olu. Lielā karstumā cep apmēram 15 minūtes. Galdā pasniedz, sagrieztu mazākos gabalos.
/nginx/o/2018/07/16/9731172t1hd9a4.jpg)
Meteņa plāceņi
Nepieciešams
- kviešu milti
- 1/2 l piena
- raugs
- cukurs, sāls
- sviests vai taukvielas 50 g
- ola
- biezpiens
- ķimenes
Pagatavošana
Plāceņus vislabāk cept no rupjiem kviešu miltiem. Ņem paciņu rauga, pārkaisa raugu ar cukuru un uzraudzē. Pienā (puslitrs) iemaisa raugu, pieber cukuru, sāli un miltus (lai mīkla ir tik bieza kā pankūkām) un uzraudzē. Pēc tam pieliek nedaudz sviesta (apm. 50 g), margarīna vai tauku un vēl pieber miltus - lai mīkla ir tik bieza, ka var izveidot plāceni. Tad vēlreiz uzraudzē. Veido apaļus plāceņus, apziež tos ar olu. Plāceņiem vidū liek ar izkausētiem taukiem, ķimenēm un sāli sajauktu biezpienu un cep cepeškrāsnī. Var likt arī saldu biezpiena masu (biezpiens, cukurs, olas dzeltenums, garšvielas) vai ar cukuru rīvētus burkānus, kas sajaukti ar nedaudz krējuma.