Baltijas jūrā visas valstis būtiski samazinājušas lašu zveju

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltijas jūrā visas valstis būtiski samazinājušas lašu zveju, norādīja Zemkopības ministrijas (ZM) Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš. Viņš informēja, ka nākamgad Eiropas Komisija (EK) ir ierosinājusi par 79% samazināt lašu zveju, pret ko gan latviešu zvejniekiem ir samērā mierīga attieksme, jo laši praktiski netiek zvejoti.

Taču kopumā EK priekšlikums ir absurds, un tam nav zinātniskā pamatojuma, sacīja Riekstiņš.

"Bažas rada tik liels samazinājuma precedents kā tāds, jo tas nozīmē, ka tik lielus samazinājumus nākotnē var attiecināt uz to pašu brētliņu vai reņģi. Turklāt mēs pašlaik esam kopā ar valstīm, kurām lašu nozveja ir svarīga, piemēram, Somiju. Baltijas jūrā visas valstis būtiski ir samazinājušas lašu zveju, un zvejas ietekme uz šo sugu ir būtiski kritusies. Tādēļ man pat īsti nav saprotams, kādēļ ir vajadzīga tik radikāla pieeja," atzina Riekstiņš.

ZM pārstāvis minēja, ka arī zinātnieki nav teikuši, ka ir jābūt tik lielam samazinājumam, šo skaitli ir nosaukusi EK. "Pamatojums ir, ka daudz lašu tiek nozvejoti nelegāli. Līdz ar to pašlaik komisija nozvejas samazinājumā legālajiem zvejniekiem ir iekļāvusi to, kas tiek nozvejots nelegāli. Tas ir diezgan absurdi, jo nelegālie zvejnieki jau kvotas nemaz netaisās ievērot. Līdz ar to tiek sists pa legālajiem zvejniekiem," pastāstīja Riekstiņš.

Latvija nepiekrīt tik lielam lašu nozvejas kvotu samazinājumam. "Savā pozīcijā nenosaucam konkrētu nozvejas kvotas apmēru, vienkārši sakām, ka šāds samazinājums lašiem ir pārspīlēts un nav skaidrs, kādēļ tāds ir vajadzīgs. Tam nav zinātniski pamatotas argumentācijas," paskaidroja ZM Zivsaimniecības departamenta direktors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu