Iecerētajā zivju bankā Tomē audzēs stores, foreles un karpas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Divu gadu laikā valsts Tomes zivju audzētavā varētu tikt izveidots zinātnisks akvakultūras centrs, kas kalpos gan kā zivju banka jeb zivju mazuļu audzētava, pievēršoties galvenokārt pieprasītāko sugu - storu, foreļu un karpu - audzēšanai.

Kā šodien notikušajā Zivsaimniecības konsultatīvās padomes darba grupas sēdē norādīja dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" vadītājs Rafaels Joffe, centrā tiks audzēti veseli zivju mazuļi - apmēram 11,5 tonnas ik gadu, kurus tirgos privāto zivju dīķu īpašniekiem un uzņēmējiem, kas nodarbojas ar zivju audzēšanas biznesu.

"Tomē jau ir slēgta tipa angārs, kas divu gadu laikā tiks modernizēts, izveidojot Baltijā modernāko zivju mazuļu audzētavu jeb zivju audzēšanas, pētniecības un izglītības centru. Kā īpaši perspektīvas tiks audzētas piecu sugu stores, varavīksnes foreles un karpas. Zivju bankā privātie audzētāji varēs iegādāties absolūti veselus zivju mazuļus, savukārt eksperimentāla recirkulācijas sistēma un laboratorija kalpotu kā bāze praksē pielietojamiem zinātniskiem pētījumiem. Zivjaudzētājiem būtu pieejamas speciālistu - veterinārārstu un zivkopju - konsultācijas," sacīja Joffe.

Viņš norādīja, ka centra izveide varētu novērst galvenās problēmas zivju audzēšanā - augstas kvalitātes un samērīgas cenas zivju mazuļu trūkumu, visu līmeņu izglītības akvakultūras jomā trūkumu, kā arī veicinātu pētījumus nozares attīstībā.

Jautāts par plānotās zivju bankas projekta izmaksām, Joffe atturējās tās minēt, tomēr sacīja, ka "lēts viņš nebūs", kā arī akcentēja, ka tiks piesaistīti Eiropas Savienības fondi, savukārt centrs tiks uzturēts no ieņēmumiem par zivju mazuļu tirgošanu.

"Zivju bankai ir pašai jāatmaksājas, tādēļ zivis realizēsim par attiecīgām cenām, iegūto naudu investējot tālākajā attīstībā," sacīja "Bior" vadītājs.

Saskaņā ar "Bior" informāciju, patlaban Latvijā darbojas 48 zivju audzēšanas uzņēmumi, no tiem piecas ir valsts pakļautībā, pārējie - privāti uzņēmumi. Šajos uzņēmumos tiek audzētas galvenokārt karpas, sami, līdakas un karūsas.

"BIOR" tika izveidots 2009.gadā, apvienojot divas Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošas struktūras - Nacionālo diagnostikas centru un Latvijas Zivju resursu aģentūru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu